Rhus toxicodendron - Mérges szömörce

2016. szeptember 22., csütörtök

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce

Növénycsalád: Anacardiaceae-Szömörcefélék

Előfordulás: Észak-Amerika erdeiben

Vezértünetek: Feltűnő a nyugtalanság és a fájdalmak folyamatos mozgás általi enyhülése

Alkalmazás: Akut és szubakut izületi reumatizmus, tarkótáji merevség, lumbágó, ideggyulladás, idegfájdalmak, különösen isiász (ülőideg-gyulladás), hólyagos bőrkiütések (herpesz, övsömör) erős, égő viszketéssel, bőrgennyedések, bárányhimlő hólyagos stádium.

A fájdalmak jellemzően hevesen szaggatóak, nyilallóak, szúróak és éjszaka rosszabbodnak. Nem engedik a pácienst egy testhelyzetben megmaradni, hanem állandó helyzetváltoztatásra kényszerítik, így testi nyughatatlanság alakul ki. A folyamatos mozgás hoz enyhülést, a „berozsdásodott” ízületek bejáratódnak. A lumbágós páciens akár órákon keresztül képes gyalogolni, de ha leül pihenni, a fájdalom visszatér. A nedves hideg és a csontig átfázás megbetegedést okozhat, ezért ősszel-télen nagyon hasznos szer.

Rosszabbodás állhat be a mozgás kezdetén, huzat, hideg, nedvesség hatására, ha a páciens megemeli, illetve túlerőlteti magát, vagy ficama van. Éjszaka mindig romlik az állapota. Javulást hoz a folyamatos mozgás, a meleg és a dörzsölés.

Hatóanyagok: Urushiol, flavonok, gallussav

Gyógyszer előállítása: Friss, fiatal, leveles ágak

Értékeld a cikket: 
Még nem értékelte senki

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NEA-UN-18-M-0648) ebben az évben az MHOE működésének támogatása - 2018. című pályázati program keretében egyesületünket támogatásban részesítette.