Teák, illóolajok, borogatások - több évezredes tapasztalati gyógymód

2017, március 23

Dr. Babulka Péter előadása a gyógynövényekről

Folytatva nagy sikert aratott konferencia videó sorozatunkat, bemutatjuk Dr. Babulka Péter (fitoterapauata, gyógynövénykutató, ethnobotanikus) előadását, ami 2016 szeptemberében a MOTESZ-MHOE interdiszciplináris konferencián hangzott el.

Néhány érdekes gondolat az  előadásából: 

Tudta hogy a lósóska súlyos hasmenéses betegségeket képes gyógyítani? Személyes élményével kezdi előadását, egy erdélyi bélfertőzés kapcsán meséli el a lósóska bámulatos gyógyító hatását. 

Lósóska (Rumex species)A gyógynövényeket évezredek óta használja az emberiség. Korunkban jutottunk el oda, hogy a tapasztalati úton szerzett ismereteket a tudomány is igazolja. Az eltelt néhány ezer év akár  felfogható preklinikai gyógyszerkísérletnek is. 

A gyógynövények továbbra is jelen vannak a mindennapjainkban, hiszen a jelenleg használatban lévő gyógyszerek 74%-a gyógynövények hatóanyaga vagy abból eredeztetett vegyület. 

Az aroma terápiáról is sok érdekességet tudhatunk meg. Az aromaterápia korábban a fitoterápia része volt, ma már önálló tudományággá vált,  az 1900-ban megjelent magyar gyógyszerkönyv már 78 féle illó olajat használt.

Az illóolajok személyre szabott alkalmazása is lehetséges, a francia Maurice Girault szülész-nőgyógyász 1969-ben alkalmazta először az aromatogramm technikát, melynek lényege, hogy a betegeinek a saját speciális baktérium flórájukhoz igazodó illóolajokat választott, és ennek segítségével sikeresen kezelte a nőgyógyászati fertőzéseket. 

A gyógynövények a fogágybetegségek és szájüregi fertőzések kezelésében is nagyszerűen segítenek. Tudta hogy egy klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a  növényi szájviz egyenértékú volt  a klórhexidin tartalmű szájvíz hatásával, kedvezőtlen mellékhatások nélkül?

Hallgassa meg Dr. Babulka Péter előadását, melyből még sok hasznos és érdekes információt hallhat a gyógynövényekről!

Értékeld a cikket: 
Még nem értékelte senki
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon szakorvoshoz!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!