A természetet járva...

Tuesday, June 11, 2013

Elsősegély homeopátiával sérülések esetén

Aconitum: a sérülés utáni ijedtségre vagy annak következtében kialakuló szinte sokkos állapotra elsőként adandó szer.

Arnica: bármely sérülésnél elsőként alkalmazzuk, mert csillapítja a fájdalmat, segít mindennemű vérzés felszívódásában – a váraláfutástól a vérömlenyig. Ám akkor is jótékony hatású az Arnica, ha pl. a hosszú gyaloglás okozta fizikai megterhelés miatt érezzük egész testünket összetörtnek, összezúzóttnak – ténylegesen jelenlevő testi sérülés nélkül.

Calendula: bármely sebzésnél adható szer. Csökkenti a fájdalmat, segíti a sebgyógyulást, megelőzi a sebfertőzést.

Ha szükség esetén beadtuk az Aconitumot, elkezdtük az Arnica illetve Calendula adását mihez nyúlhatunk még?

Ficamok, húzódások, rándulások

Rhus toxicodendron: a fájdalom csillapodik a beteg testrész mozgatásától (ún. bejáratódás), meleg fürdőtől, meleg borogatásoktól.

Bryonia: ha a legcsekélyebb mozdulattól erősödik a fájdalom, ha a beteg testrész finoman való megérintése ront, de az erős nyomás javít a helyzeten. A fájdalmas testrészre helyezett hűvös borogatás enyhülést hoz.

Ruta: akkor adandó, ha az ínnak a csonthoz közel tapadó része vagy a csonthártya sérül, ha a sérülés lassan gyógyul és a helyén kemény duzzanat alakul ki az ín vagy a csonthártya megvastagodása következtében, ha a páciens az érintett végtagot sokáig gyengének érzi. Mozgatás, meleg javít a helyzeten. 

Vágott, azaz éles tárgyakkal történő sérülések illetve műtéti sebzések

Staphisagria: elősegíti a gyorsabb és szebben történő sebgyógyulást 

Tépett és harapott sebek

Hypericum: az ilyen szabálytalan szélű sebzések esetén megsérülhetnek az érzőidegek és ez nagy fájdalommal jár. Vagy akkor is adjuk ezt a szert, ha eleve olyan területen történik a sebesülés, ahol sok idevégződés van, pl. a kéz-vagy lábujjak, körömágy, tenyér, csigolyák, fej, gerincoszlop. Pl. gondoljunk rá a farkcsont sérülésekor. Csillapítja a fájdalmat, segíti az idegek regenerálódását.

Szúrt sebek és rovarcsípések

Ledum: ha a sérülés kis felületű, de mélyre hatoló. A seb környéke duzzadt és lilásan elszíneződött, hideg tapintatú. A fájdalmat a hideg borogatás enyhíti.

Apis: a csípés helye erősen duzzadt, halványpirosan elszíneződött, szúró-égő fájdalommal jár. A sérült helyhez a legjobb hozzá sem érni, ha mégis valami, akkor a hideg az, ami enyhíti a fájdalmat.

Csonttörések

Symphytum: a csonthártya sérülésének fájdalmát enyhíti, a csonthártya regenerálódását segíti. 

Calcium phosphoricum: segíti a csontheg kialakulását, tehát a törvégek mielőbbi egyesülését. Adását csak akkor kezdjük el, ha meggyőződtünk arról, hogy a törtvégek a helyes pozícióban vannak.

Adagolás: 1-2 napig naponta 3-szor, majd 1-2 napig naponta 2-szer, majd naponta 1-szer. Adagonként annyi golyó ahány éves a gyermek, maximum 5 golyócska – felnőttnek is: elszopogatva vagy vízben feloldva, elkortyolgatva.

Potencia: alacsony vagy közepes, tehát D 30-C 30-ig.

Figyelem! Ha a panaszok megszűnnek, a gyógyszer szedését be kell fejezni. Ha 3-4 nap után sem csökkennek a panaszok, kérje orvos tanácsát. 

Forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz.

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.