Homeopátia a kertészetben - 2.

Monday, May 9, 2016

Az elmúlt hetekben egy nagyon érdekes hirdetésre bukkantam. Agrohomeopátiás növényvédelem a gyakorlatban, előadás a Hermann Ottó intézetben. Sajnos az előadásra nem tudtam elmenni, de kedvet kaptam a témához.

Valóban segíthet a növényeknek a homeopátia?

Segíthet a gombás fertőzésekben, a csigák támadásaiban, a levéltetűk, a nyári megégések, a levél tetvek, hernyók, pajzstetvek, meztelen csigák ellen?

Nekiálltam az interneten böngészni. Izgalmas információkra bukkantam a német Narayana kiadó honlapján. Két homeopátiás kertészeti könyvet is kiadtak: Vaikunthanath Das Kaviraj: Homeopathy For Farm and Garden (Homeopátia a farmon és a kertben) 2015, illetve Christane Maute: Homeopathy for Plants (Homeopátia a növényeknek) 2014.

A kiadó népszerűsíteni szeretné a homeopátiát a növényvédelemben és erre bátorítja az olvasókat is. Ezért összegyűjtötték az olvasói visszajelzéseket, sikereket, melyeket a homeopátiás golyócskák használatával szereztek.

Ezekből a visszajelzésekből osztok meg néhány gondolatot.

Ute O., Achern, Germany, 2013: Fekete levéltetű jelent meg júniusban az óriási bodza bokron a kertjében. Ms. O. el kezdte permetezni a növényét Cimicifuga C30-cal (6 golyócska feloldva 10 l vízben), ahogyan Christiané Maute javasolja a könyvében és 3 napon keresztül folytatta a kezelést. Szemmel láthatóan napról – napra csökkent a tetűk száma a bokron. A 4. napon a kezelést Staphisagria C200-zal folytatta, amely szintén javasolt tetűk ellen. Két hétre rá a bodzabokor teljesen megszabadult a tetűktől.

Ishild Kröger, Cologne, 2013: Kezdetben egyáltalán nem hitt benne, és kételkedett, hogy egyáltalán működhet a homeopátia növényeken. De kipróbálta és így kezeli évek ótai a növényeit. Viszont sose volt sikere a rágcsálók és a meztelen csiga ellen, mindig vígan kártékonykodtak a növényei között. Mikor elég nagy volt a kár általában mérgett tett ki, de sajnálta az állatokat, és a vegyszerek ízét mindig megérezte az ételekben. Majd elkezdett alternatív megoldásokat keresni, megtalálta Helix tosta D6-t és megrendelte. Kipróbálta, sikerrel. A meztelen csigák egyáltalán nem rágták meg a jégsalátáit, gyönyörűen növekedtek, kivéve azt a kettőt, melyeket kihagyott a permetezésből.

Egy biofarmon a meztelen csigák az eperföldet támadják meg rendszeresen. Kipermeteztek 500 l/ hektár Helix tosta oldatot, a kertészeti naptár szerint javasolva. A meztelen csigák visszahúzódtak a növény belsejébe és nem ették meg az érett gyümölcsöket, ahogyan szokták. Egy héttel később újból lepermetezték az eperföldet, de 800 l / hektár oldattal. Igyekeztek ekkor jobban a növények belsejébe permetezni. Eredmény: jelentősen csökkent a csigák által megrágott növények száma, és csak néhány élő meztelen csigát találtak és több meztelen csiga tetemet! Többször öntözték is a növényeket a Helix tosta D6 oldatával, nem csak permeteztek. Azt tapasztalták, hogy önmagában a permetezés nem segít. Fűszernövényeken is kipróbálták: A borsmustárt egyáltalán nem támadták meg, pedig korábban mindig ez történt. Viszont a petrezselymen, majorannán egyáltalán nem segített. Azt tapasztalták, hogy a homeopátiás kezelést gyengíti az eső, ilyenkor ismételni kell.

forrás

Egy másik felhasználó törpe gránátalma fája égett meg a naptól. Egyszer kezelte Belladonna C200-zal. A növény lehullatta a megperzselt leveleit és erőteljes , új hajtásokat növesztett, és új virágokat is hozott. A gránátalmafa gyógyulását látványosképekkel illusztrálta:

forrás

Ízelítőül szemezgettem a számtalan olvasói levél között – remélem kedvet kapott mindenki a homeopátiás kertészkedéshez! Érdemes próbálkozni, akár a balkon növényeinken, akár kiskertünkben, akár nagyobb méretekben is! A vegyszerek csökkentésével nem csak mi, a növényeink lesznek egészségesebbek, hanem a mikrokörnyezetünk és az egész Földünk is.

Kapcsolódó oldalak

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 3.5 (6 votes)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.