Homeopátia és a foci

Friday, December 18, 2015

Az Európa Bajnokság játékosai megbíznak a gyengéd gyógymódban
Dennis Meyer - www.spiegel.de - Fordította: Terstyánszky Kati

A focisták alkalmaznak alternatív gyógymódokat is, azért, hogy minél hamarabb újra talpra állhassanak. A német Bundesliga orvosainak körében végzett közvélemény-kutatás szerint az orvosok 92%-a használ homeopátiás szereket a játékosok kezeléséhez. A játékosok között vannak az Európa Bajnokság német sztárjai is.

Miroslav Klose mindig először jobb lábbal lép a focipálya gyepére. Mario Gomez mindig a kagyló bal szélén üríti ki hólyagját, Michael Ballack pedig esküszik a 13-as számú mezre. De a focisták körében nem csak az ilyen babonák gyakoriak, hanem a homeopátiába vetett bizalom is. Megkérdeztek 26 orvost, akik a német első- és második vonalbeli focicsapatokat kezelik, közülük 24-en válaszolták, hogy adnak homeopátiás szereket a játékosoknak. 

A körkérdést Peter Billigmann sportorvos, a koblenzi Teljesítménydiagnosztikai- és Sporttraumatológiás Intézet vezetője tette fel, a Heel megbízásából, amely a világon az egyik legnagyobb, homeopátiás készítményeket gyártó cége. A SPIEGEL ONLINE-nal folytatott beszélgetés során Peter Billigmann, aki maga is a második vonalbeli TuS Koblenz csapatorvosa, több okot jelölt meg, amiért a homeopátia ennyire elterjedt: „A kezeléseknek látványos eredménye van. A homeopátiának gyakorlatilag nincsen mellékhatása, és ami a doppingot illeti, e téren is biztonságban érezhetjük magunkat.” Véleménye szerint még az ún. komplex, vagyis több hatóanyag kombinációjából álló homeopátiás szerek alkalmazásakor sem fenyeget az a veszély, hogy vétünk a dopping-ellenes szabályok ellen. 

Beceneve: druida

Billigmann legtöbb kollégája (92%) azonban sérülések kezelésekor először a megszokott gyógyszereket alkalmazza, pl. Ibuprofen vagy Diclofenac.  Ezt követi a komplex homeopátiás szereket alkalmazók száma, 76%. Mindent összeadva azonban az orvosok 92%-a használ a focisták kezelésekor homeopátiás szereket, pl. fertőzések esetén, vagy a regeneráció támogatására.

Billigmann eredményei egy, a versenysportban jelen levő trendet igazolnak: a Bundesliga profi játékosai egyre többször bíznak alternatív gyógymódokban. A vitatott módszerek is egyre népszerűbbek, mint pl. biorezonancia, csontkovácsolás, elektroakupunktúra. Ha a sportoló sérülések miatt eleshet prémiumtól, vagy azok veszélyeztetik a karrierjét, könnyen nyúl akár a legrejtélyesebb gyógymódokhoz is. 

A remscheidi edző, Holger Fischer már számos sportoló talpra állításában segédkezett. A „betegei”, illetve, ahogy ő nevezi, ügyfelei közé tartozik pl. a Nemzeti Tizenegy játékosa Patrick Owomoyela és Jan Schlaudraff. A betegek elmondása szerint Fischer képes az öngyógyító erőket mozgósítani bennük. Még Oliver Schmidtlein, a német válogatott gyógytornásza is meg van győződve Fischer képességeiről. Mint mondja, ugyan nem érti, hogyan éri el Fischer az öngyógyítás erősödését, de a kezeléseitől jelentősen felgyorsul a gyógyulás folyamata. 

A gyógytornászok között a leginkább kísérletező kedvű Dieter Trzolek, a Bayer Leverkusen gyógytornásza. Különleges kezelési módszereinek köszönhetően a játékosok druidának nevezik. Előfordul, hogy izomsérülésekre mormotazsírt használ, vagy, hogy az egész csapattal salaktalanító kúrát végeztet. A káposztaleves és a meggylé is fontos helyet foglal el eszköztárában. 

Még van hova fejlődni

Vannak kollégák, akik a „kinezio-tapaszokra” esküsznek. Ezek akryllal bélelt pamut-csíkok. A bőrre ragasztva állítólag stimulálják az idegpályákat, és különösen izomsérüléseknél támogatják a gyógyulást. A válogatott védője, Marcell Jansen már többször játszott úgy, hogy a Japánban kifejlesztett szalagok a combjára voltak ragasztva. 

Általánosságban úgy tűnik, hogy a keleti gyógymódok is egyre népszerűbbek. Billigmann kutatásában a sportorvosok 60%-a mondta, hogy alkalmaz akupunktúrát. A tűszúrás kínai művészetét sok játékos nagyon nagyra becsüli. 

A német futballszövetség az Európa Bajnokságra készülve még egy saját jógaoktatót is alkalmazott. A pszichológus végzettségű Patrick Broome már olyan sztárokkal is dolgozott, mint Sting vagy Madonna. Most a Bajnokság nagy neveit oktatja mozgékonyságra és lazításra. Mint mondja, csak nagyon kevés játékos utasítja el teljesen a jógaórákat. De még van hova fejlődni: éppen Németországban számít a jóga sokak szemében az idős hölgyek sportjának. 

A kutatás eredményeképpen Peter Billigmann is úgy látja, hogy a homeopátiás kezelések alkalmazása tovább fog terjedni. „A megelőzés, különösen az immunrendszer pozitív befolyásolása terén még van lehetőség a fejlődésre.

Értékeld a cikket: 
No votes yet
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.