Homeopátia oktatása az európai egyetemeken

Saturday, September 14, 2013

Fordította: Dr Gábor Fruzsina homeopátiás gyógyszerész

A 85 homeopátiás tanfolyam többségében az orvosi képzés részét képezte

Svéd kutatók végeztek felmérést [1], amelynek során arra voltak kíváncsiak, Európában hol és hogyan tanítják a homeopátiát a egyetemi diákoknak, valamint a kurzusok akkreditációja mennyire befolyásolja a tanfolyamok ismertségét és elfogadottságát.

A kutatók abból indultak ki, hogy a betegek használnak komplementer és alternatív gyógymódokat, és ahhoz, hogy az orvos képes legyen a betegekkel ezen gyógymódokról biztonsággal konzultálni és felvilágosítást adni, szükség van arra, hogy ezeket az egyetemen oktassák.

2008-ban kérdőíves felmérést végeztek a jelenleg is folyó, egyetemi homeopátiás képzésekről. Az ismert 153 tanfolyam közül 85 esetében válaszoltak a kérdőívre. A fennmaradó tanfolyamokról az egyetemek honlapjáról szereztek tudomást a kutatók. Az analízis során csak a kérdőívvel gyűjtött adatokat elemezték.

Az átlagosan 3,6 évig (részidős óraszámban) tartó kurzusokon átlagosan 47 diák vett részt, a felmérés idején 6500 résztvevő tanult. 21 ezer hallgató vizsgázott a 153 ismert európai homeopátiás kurzuson. 

A 85 homeopátiás tanfolyam többségében az orvosi képzés részét képezte (N = 48).

A komplementer és alternatív gyógymódok oktatásának átlagos óraszáma 992, ebből 555 óra (56%) homeopátiás képzés. 5 tanfolyamból 4 akkreditált vagy regisztrált. A regisztrált/akkreditált képzések hosszabb ideig tartottak (átlagosan 7 hónappal), és szignifikánsan több óraszámot jelentettek (a különbség átlagosan 167 óra volt).

A nagy elemszámú vizsgálatból megállapítható, hogy a homeopátia egyetemi oktatása heterogén Európában.

Forrás

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
No votes yet

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.