Téli úti patika

Monday, January 22, 2018

Januárban az influenza mellett a síszezon is beindul, és örülhet az, aki a havas leejtőn csúszkálva megússza a letaglózó vírustámadást. Ilyenkor az alpesi lankák, korcsolyapályák, sí centrumok telnek meg a téli sportok kedvelőivel.  Ha az influenzát megúsztuk már csak azt kell elkerülni, hogy síléc helyett ne gipsszel a lábunkon térjünk haza a telelésből. Különböző sérülések esetén használatos homeopátiás szereinket ne hagyjuk ki az úti csomagból, csonttörés esetén a sebészi ellátás a legfontosabb, de kiegészítésként, a gyógyulás támogatására itt is szedhetjük a megfelelő golyócskákat.

Mielőtt azonban nekivágunk a fekete pályának, ne felejtsünk el bemelegíteni. Az irodaszékből való napi többszöri felállás nem számít edzésnek és eltunyult izmaink nem tudnak kellően alkalmazkodni a hirtelen igénybevételnek.

Aconitum: főleg a sérülés utáni ijedtségre hat, nagyobb sérülés esetén sokktalanító hatású.

Arnica: bármilyen sérülésnél használhatjuk a homeopátiás Jolli jokert, a kis horzsolástól kezdve a komoly csonttörésekig, zúzódásokig. Fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, de ha egész napos síelés után úgy érezzük magunkat, mint akin átment az úthenger akkor is jótékony hatású. Arnicat mindig vigyünk magunkkal akár a sípályára is hogy minél előbb segítse a gyógyulást. A sí dzseki kis zsebeiben nagyon jól elfér. Ne felejtsük, ha az egész napos napsütéstől leég az arcunk, golyóban és krém formájában is hasznos.

Rhus toxicodendron: szintén hasznos szer a megerőltetési fájdalmaknál, különösen, ha a mozgás jelentősen javítja a fájdalmat (bejáratódás). Erősebb sérülések például rándulás, ficam esetén elsőként alkalmazhatjuk. Meleg fürdő és meleg borogatás jót tesz az igénybe vett ízületeknek.

Bryonia: ha az ízület annyira sérült, hogy a legkisebb mozgatástól felszisszen a beteg, akkor erre a szerre gondoljunk. Hideg borogatás enyhíthet a duzzadt testrész fájdalmán.

Ruta: akkor adjuk, ha a csonthártya vagy az íntapadás részen sérül az ízület, és lassan gyógyul, a helyén kemény duzzanat alakul ki az ín vagy a csonthártya megvastagodása miatt. Mozgatás és meleg javít a helyzeten.

Ledum: kis felületű, de mély szúrt sérülések szere. Duzzadt, hideg tapintatú bőrfelszín, mégis a hideg borogatás enyhíti a fájdalmat.

Symphytum: kék foltok, véraláfutások szere. Csonthártya regeneráló és vérömleny felszívó, krém (fekete nadálytő) formájában külsőleg is sokat segíthet.

Hypericum: az érzőidegek sérülése nagy fájdalommal járhat ennek csillapítására hasznos szer, főleg az érzővégződésekben gazdag területeken (kéz, lábujjak, körömágy, csigolyák). Az idegek regenerálódását felgyorsítja.

Calcium phosphoricum: segíti az eltört csontvégek összecsontosodását csakis a helyreállító beavatkozás után begipszelt állapotban!

Potencia: alacsony vagy közepes, tehát D9-C30-ig

Adagolás: 1-2 napig naponta 3-szor, majd 1-2 napig naponta 2-szer majd naponta 1-szer. Annyi golyó ahány éves a gyermek maximum 5 golyócska elszopogatva vagy vízben oldva, kortyolva.

Figyelem! Ha 3-4 nap után sem csökkennek a panaszok, kérje orvos tanácsát!

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 4 (1 vote)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.