Német Orvosi Kamara 2018. évi ülése: Elkötelezettség az orvosi homeopátia mellett

Monday, May 28, 2018

A gyógyítás jövője integratív.

Prof. Dr. med. Frank Ulrich Montgomery Deutscher Ärztetag, 2018. május, Erfurt Forrás: http://www.bundesaerztekammer.de/aerztetag/

2018. május 8. és 11. között Erfurtban rendezték meg a német orvoskar 121. konferenciáját. Az ülésen számos más téma között a homeopátiáról is szó volt az orvosok képzése és folyamatos továbbképzése kapcsán. Az Orvosi Kamara egyik legfontosabb feladata az orvosok magas szintű és az egész országra kiterjedő képzésének és továbbképzésének biztosítása, ami a színvonalas betegellátás alapját adja. Az ülésen a német orvosi szakma kifejezetten támogatta a homeopátiát mint kiegészítő orvosi képzettséget.

Prof. Dr. med. Frank Ulrich Montgomery, a Német Orvosi Kamara (BÄK) elnöke a homeopátiás orvosi továbbképzésről a következőket mondta: 

Tény, hogy a homeopátia sok embernek segít. Fontos, hogy akik gyakorolják, tisztában legyenek azzal, hogy mikor nem segít már, és ekkor forduljanak a konvencionális orvosi eljárásokhoz.

Montgomery a Bajor Rádió műsorában a következőképpen nyilatkozott 1:

A homeopátiára komplementer medicinaként tekintek. A homeopátiának a jó konvencionális orvosi képzéssel együtt van értelme.

A német orvosok a konferencián képviselt véleményét a német Orvosi Hírlap felmérése is igazolja. Az újság „Mit gondol Ön az orvosok kiegésztő homeopátiás képzettségéről?” kérdésére a körülbelül 4000 válaszadó több mint 85% -a azt válaszolta, hogy fontos a betegellátásban.

A következő lépés, hogy a svájci modell szerint vitát kezdeményezzünk a homeopátiáról

jelentette be Cornelia Bajic a német homeopátiás orvosi szakmai szövetség, a DZVhÄ elnöke.

A DZVhÄ Németország legrégebbi orvosi egyesülete, melyet 1829-ben alapítottak Köthenben (Anhalt). A DZVhÄ évtizedek óta nyújt az Orvosi Kamara által elismert, megalapozott és gyakorlatorientált homeopátiás alap- és továbbképzést. 2

Svájcban 2017. májusától megerősítették, hogy a homeopátia megfelel a tudományos bizonyítékokon alapuló hatásosság, hasznosság és költséghatékonyság kritériumainak. E három jogszabályban meghatározott feltétel teljesítése esetén szerepelhetnek ugyanis az egészségügyi ellátások a svájci kötelező alapbiztosítási jegyzékben (32. cikk, a KVG követelményei). Az orvosi homeopátia megfelel ezeknek a kritériumoknak. Megjegyezzük, hogy Svájcban a tudományos bizonyítékok áttekintése során a megfigyeléses tanulmányok eredményeit is figyelembe vették. 3

 

Az integratív orvoslás érdekében Németországban is szükségünk van a tudomány, az orvoslás, a politika és a betegek közötti intenzív párbeszédre. Ez magában foglalja az orvosi bizonyítékok fogalmának megvitatását és egy olyan definíció elfogadását a bizonyítékokon alapuló integratív orvoslás keretrendszerében, ami a betegeket szolgálja. A gyógyítás jövője integratív. 4

Kapcsolódó oldalak

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.