Francia homeopata háziorvosok eredményessége

Monday, July 27, 2015

Összefoglaló franciaországi háziorvosok homeopátiás gyógyszerfelírásának gazdasági hatásairól. Forrás: Health Economics Review 2015, 5:18 [1]

Háziorvosok homeopátiás gyógyszerfelírásának gazdasági hatásai

Hagyományos, homeopátiás és kevert típusú praxisokban vizsgálták a konzultációs-, gyógyszer- és járulékos költségeket. 800 francia háziorvos különböző típusú kezeléseinek költségvonzatait hasonlították össze. 36 %-kal alacsonyabb egészségügyi kiadást számoltak a homeopátiás praxisokban a TB terhére, mint a hagyományos praxisokban,nagyrészt a kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának köszönhetően, de kevesebb volt a táppénzes napok, a szakorvosi beutalások, kiegészítő vizsgálatok száma is. A homeopátiát alkalmazók életminősége jobb kevesebb krónikus betegségük miatt.

Az egészségügyi hatóságok folyamatosan olyan új lehetőségek után kutatnak, melyekkel fenntarthatóak az egészségügyi kiadások. Ennek érdekében 

összehasonlították a franciaországi háziorvosok különböző típusú kezeléseinek költségvonzatait (EPI 3 felmérés).

Hagyományos, homeopátiás és kevert típusú praxisokban vizsgálták a konzultáció költségét, a gyógyszerköltséget és ezek összegét. Külön számolták a társadalombiztosítás (TB) terhére, és külön a kiegészítő (KB) biztosítás terhére vagy önköltségként elköltött összegeket, valamint az ezekből származó összesített egészségügyi kiadásokat.  

Egyetlen nap betegforgalmát értékelték egy-egy háziorvosi rendelésen 2007 márciusa és 2008 júniusa között. Véletlenszerűen választottak ki a nyilvántartásból kb. 800 háziorvost. A felmérésbe vont közel 7000 páciens átlagos életkora nagyjából megegyezett az egyes praxisokban. 

A homeopátiás praxisoknak a TB terhére költött egészségügyi kiadásai 36 %-kal alacsonyabbak voltak, mint a hagyományos praxisoké, összkiadásuk 20 %-kal maradtak el a hagyományos praxisokéhoz képest. 

A megtakarítás nagyrészt a jóval kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának tulajdonítható (itt 35 %-os csökkenést mértek), a konzultációk költsége ugyanis némileg magasabb a homeopátiás praxisban, mint a hagyományosban. A kevert típusú praxisok a hagyományos praxisoknál szintén „költségkímélőbbek”, igaz, csak kis mértékben (6 %).

A homeopátiás orvosok kevesebb pszichotróp gyógyszert, antibiotikumot és nem-szteroid gyulladáscsökkentőt írtak fel. 

Ami még nagyon lényeges, hogy a homeopátiás praxisokban kevesebb volt a táppénzes napok, a szakorvosi beutalások, a kiegészítő (labor, képalkotó) vizsgálatok, ápolási napok száma is. A homeopátiás praxisokban több volt a nő, fizikai életminőségüket jobbnak értékelték, kevesebb krónikus betegségük volt. A hagyományos és a kevert praxisok páciensei között nem volt lényeges különbség életminőségük tekintetében. 

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Hogyan előzhetjük meg a terjedő antibiotikum-rezisztenciát?

Hogyan előzhetjük meg a terjedő antibiotikum-rezisztenciát?

Dr. Peter Fisher, a Royal London Hospital for Integrated Medicine kutatási igazgatója a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) és az MHOE (Magyar Homeopata Orvosi Egyesület) közös konferenciáján szeptember 9-én, valamint az Európai Integratív Medicina Konferencián szeptember 10-én tartott előadást a témában.

Homeopátia – hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Homeopátia – hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz - ebben általános az egyetértés az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben. Növekvő terhek nehezednek az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (rákos betegségek, cukorbetegség és szívbetegségek), nagy kihívást jelentenek a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Értékeld a cikket: 
Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.