A Bajor tartományi parlament a homeopátia mellett teszi le a voksát: 800 000 euró kutatásra

2020. február 17., hétfő

Lehet-e homeopátiás szerekkel az antibiotikum-felhasználást csökkenteni? Ezt fogja Bajorország egy kutatásban megvizsgálni. A tanulmányhoz ráadásul kétszer annyi pénzt biztosítanak, mint azt eredetileg tervezték.

A bajor tartományi kormányzat tudományos vizsgálatot végeztet, hogy kiderüljön, lehet-e homeopátiás szerekkel csökkenteni az antibiotikum-felhasználást. A CSU és a Szabad Választók frakcióinak támogatásával indítványozta, hogy egy kutatás vizsgálja meg, hogyan lehet az antibiotikum-felhasználást csökkenteni és mi lehet ebben a homeopátiás készítmények szerepe. A cél a multirezisztens baktériumok kialakulásának megakadályozása. Míg a CSU, a Szabad szavazók és a Zöldek nagy része támogatta a tanulmányt, az SPD és az FDP a tudománytól való eltávolodásnak tekintette. Az AfD szintén ellenezte. 120 küldött szavazott az indítvány mellett - nyolccal több, mint ahányan a koalícióhoz tartoznak - 47 ellene, három tartózkodott. A becsült költség 300 000–400 000 euró.

Az indítványt, ami a multi-rezisztens baktériumok körüli diskurzus része, előzetesen alaposan megvitatták. A terv ellenzői feleslegesnek tartották a kutatást. „A bajor kormányzat terve felelőtlen, mert már a kérdés feltevése is azt sugallja, hogy a homeopátiás szerek képesek lehetnek legyőzni a multi-rezisztens baktériumokat” - érvelt Dominik Spitzer (FDP). Eddig egyetlen tudományos kutatás sem tudta bizonyítani, hogy a homeopátiás szerek hatásosak a betegségekkel szemben.

Az SPD-küldött, Ruth is kritikát fogalmazott meg a tartományi kormány terve ellen. Ha a homeopátia „valóban bizonyíthatóan működne, akkor az csak a páciensek holisztikus megközelítéséből adódna.” Elképzelni sem tudja azt hogy „súlyos szepszis esetén ezeket a golyócskákat alkalmazzák antibiotikum helyett.”

A CSU- küldöttek ezzel szemben azokra a tanulmányokra hivatkoztak, melyek azt mutatják, hogy a klasszikus homeopátia alkalmazásával az antibiotikumok felhasználását csökkenteni, mellőzni lehet, és javul a fertőzésekkel szembeni individuális ellenállóképesség [1][2]. Egy tanulmány adatai szerint a homeopátiás kezelés még súlyos szeptikus állapotban lévő betegeknél is hasznos terápiás módszer lehet.[3]

A multi-rezisztens baktériumok által okozott halálesetek megakadályozásának céljából a CSU tartományi frakció összesen öt beadványt készített. A homeopátia hatásosságáról szóló tanulmány mellett ezek az antibiotikumoknak a mindennapi életben és a mezőgazdaságban való felhasználásával is foglalkoznak.

Február közepén az is kiderült, hogy a tanulmány számára kétszer annyi pénzt fognak biztosítani, mint amennyi az eredeti költségvetésben szerepelt. A tartományi parlament költségvetési bizottsága elé került a CSU és a Szabad Szavazók által benyújtott módosítás, amely szerint további 400 000 euróval egészítik ki a költségvetést, így a tanulmányra 800 000 eurót költhetnek. 

Forrás: ZEIT ONLINE 2019. november 7. és Merkur.de 2020. február 12. 


  • [1] Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M, et al. Manage-ment of upper respiratory tract infections by different medical practices, including homeopathy, and consumption of antibiotics in primary care: the EPI3 cohort study in France 2007–2008. PLoS One 2014;9:e89990. 
  • [2] van der Werf ET, Duncan LJ, Flotow P, et al. Do NHS GP surgeries employing GPs additionally trained in integrative or complementary medicine have lower antibiotic prescribing rates? Retrospective cross-sectional analysis of national primary care prescribing data in England in 2016. BMJ Open 2018;8:e020488
  • [3] Frass M, Linkesch M, Banyai S, et al. Adjunctive homeopathic treatment in patients with severe sepsis: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in an intensive care unit. 2005. Homeopathy. 2011;100(1-2):95–100. 
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.