Gyógyítás homeopátiával

A homeopátia biztonságos gyógymód. Így olyan esetekben is alkalmazható, amikor erősen meggondolandó a mellékhatásokkal rendelkező kémiai szerek adása. Tehát várandósság alatt, szülés támogatására, szoptatás idején, csecsemőknek, időseknek is bátran adagolhatunk homeopátiás gyógyszereket. A homeopátiás szerek adásának a szervezet reakcióképtelensége szabhat határt. Szélsőségesen kimerült, a szerekre reagálni nem tudó, vagy már visszafordíthatatlan szervi elváltozásoktól szenvedő páciensek esetében, hiányállapotoknál a homeopátia kiegészítő terápiaként jön szóba. Ugyanez a helyzet, ha műtétre vagy intenzív ellátásra van szükség. 

Összefoglalva: a szakma szabályainak betartásával, a páciens problémájának, állapotának figyelembe vétele mellett a homeopátia szinte mindig alkalmazható önálló vagy kiegészítő kezelésként.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 27.

Betegség esetén szervezetünk különböző utakon-módokon próbál megszabadulni a kórokozóktól: a láz, az izzadás, a kiütések, az orrfolyás, a hányás, a hasmenés, stb. mind ennek a célnak a szolgálatában állnak. Ezek segítségével próbálja a szervezet a betegséget kifelé terelni. Ha ezeknek a folyamatoknak drasztikusan útját álljuk, akkor a tünetek elnyomásáról beszélünk. Ilyenkor befelé nyomjuk a bajt. 

Megfigyelések szerint a kiütések vagy váladékozások többszöri és erőteljes elnyomása akár például asztmás tünetek kialakuláshoz is vezethet. 

Összefoglalva: az a kezelés vezet jó eredményre, amely a szervezet öngyógyító erőit támogatja. Erre a célra a homeopátia mindenképp jó választás.

Kürti Katalin, Dr.

2011, szeptember 15.

Igaz, hogy a csecsemő nem tud beszélni, de a viselkedése, az arckifejezése, általános állapotának változása igen sok információt adhat egy jó megfigyelő szülőnek, orvosnak. A csecsemők esetében, hasonlóan homeopátiás állatorvos kollégáinkhoz, a szülők által elmondottakra és saját megfigyeléseinkre támaszkodva választunk homeopátiás szert.

Összefoglalva: használjuk mind az öt érzékszervünket!

Kürti Katalin, Dr.

2011, szeptember 14.

A láz, egyike szervezetünk védekező mechanizmusainak. A magasabb testhőmérséklet segíti a behatolt kórokozók elpusztítását. Ha ennek a védekező mechanizmusnak a működését meggátoljuk, akkor a betegség hosszabb lefolyású lehet, és gyakorta szövődmények kialakulásával is számolnunk kell.

Ezért javasoljuk a láz kíméletes csillapítását. Hónaljban mért 38 - 38,5 körüli láz esetén még nincs teendő. Ennél magasabb testhőmérsékletnél borogatás alkalmazása - kar, láb, fej - (jó hatású a citromos vizes borogatás), vagy hűtőfürdő készítése ajánlott. Ha ettől sem látunk eredményt, miközben már adagoljuk a homeopátiás szert is, akkor természetesen adhatunk valamilyen allopátiás lázcsillapító készítményt.

Azonban sohasem igyekezzünk a lázat lenyomni, mert a hirtelen és nagyfokú hőmérsékletesés megviseli a szervezetet, és pont az öngyógyító mechanizmusok sérülhetnek ilyenkor. Tehát a lázat sohasem lenyomni, hanem csak csillapítani igyekezzünk.

Összefoglalva: A szervezet öngyógyító képességének támogatása érdekében a magas láz csillapítását kíméletesen végezzük.

Kürti Katalin, Dr.

2011, szeptember 13.

A homeopátia alapelveiből következik, hogy a szereket a tüneteknek megfelelően választjuk ki. Ez érvényes a lázas állapotokra is. Lehet, hogy öt lázas beteg ötféle homeopátiás szert kap, az ő állapotára jellemző tünetképnek megfelelően. A gyakorlat azt mutatja, hogy természetesen vannak szerek, amelyek adására gyakrabban, másokra ritkábban kerül sor.

Összefoglalva: egyik homeopátiás szert sem nevezhetjük meg lázcsillapítóként. Csak a betegségképnek megfelelően kiválasztott szer lesz hatásos. Nem beszélve arról, hogy a homeopátiás szer nem a lázat csillapítja, hanem a szervezetet gyógyulásra serkenti. Ennek a folyamatnak bizonyos pontján pedig már szükségtelen, hogy a szervezet, egyébként a gyógyulás segítésére, lázat produkáljon.

Kürti Katalin, Dr.

2011, szeptember 12.

Egy orvosnak jól kell megítélnie, hogy páciense számára az adott probléma megoldására melyik a leghatékonyabb, egyben a legkíméletesebb terápia. Ezért minden homeopátiás orvosnak tisztában kell lennie a homeopátia előnyeivel, lehetőségeivel, de a határaival is, egyben be kell tartani a homeopátia szakmai szabályait. A páciens hátránya ugyanis vagy abból származhat, ha elmarad egy számára szükséges kezelés, vagy magát a homeopátiát nem a megfelelő módon alkalmazzák nála (pl. fontos a homeopátiás szer adagolásának rendje, stb.).

Összefoglalva: magának a homeopátiás kezelésnek nincsenek hátrányai. Azt azonban tudnia kell az orvosnak, hogy mikor alkalmazható önálló-, és mikor csak kiegészítő gyógymódként, minden esetben betartva a homeopátiás szakmai szabályokat.

Kürti Katalin, Dr.

2011, április 25.

A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet) speciális eljárással készülnek. Az orvos a gyógyszert egyénre szabottan, az ún. hasonlósági szabály (simile elv) alapján, igen részletes kórelőzmény felvétele után választja ki betege számára, a több mint 4000-féle homeopátiás szer közül. A gyógyítás nem csak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, valamint a szervezet veleszületett hajlamaiból adódó betegségek megelőzésére is szolgál.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 16.

A konvencionális orvoslás szerint a gyógyszertúladagolás definíciója: "A túladagolási reakció súlyos, gyakran károsodással járó, néha pedig végzetes toxikus hatású következmény, valamely gyógyszer véletlen (az orvos, a gyógyszerész vagy a beteg hibájából bekövetkező) vagy szándékos (emberölési vagy öngyilkossági szándékú) túladagolásakor." /Dr. Info – Lakossági egészségügyi információs portál/

A jó hír az, hogy a megfelelően hígított és dinamizált, tehát potenciált homeopátiás szerrel sem mérgezést előidézni, sem öngyilkosságot elkövetni nem lehet. Így hát a fenti értelemben vett túladagolás homeopátiával nem lehetséges. 

Amíg például egyszeri nagy adag altató bevétele halálos lehet egy egészséges ember számára is, addig egyszeri nagy adag – tehát akár több doboznyi homeopátiás szer elszopogatása sem okoz problémát, akár egészséges, akár beteg személy tenné ezt. 

A homeopátiás gyógyítás szabályai szerint a homeopátiás szer túladagolásáról akkor beszélünk, ha egy szert a páciensnek a szükségesnél hosszabb ideig adunk, tehát akkor is folytatjuk, ha már elmúlt az a tünet, amire elkezdtük adagolni. Ez azt eredményezheti, hogy a szóban forgó tünet ismételten előjön, akár erősebben, mint a kezelés előtt. Ha még tovább folytatjuk a szer adását, akkor új, az előző betegségétől független tünetek is megjelenhetnek. Ilyenkor már nem a gyógyítás, hanem gyógyszervizsgálat mezsgyéjén járunk.

Ha a szert elhagyjuk, mindezen említett kellemetlenségek, személytől függően hosszabb-rövidebb időalatt, megszűnnek. 

Összefoglalva: egyik kedvenc kollégám szavaival élve, a homeopátiás szer akkor tehet csak nagy kárt, ha egy raklapnyi mennyiség rázuhan belőle az emberre. Az adagolásra azonban orvosként és páciensként is oda kell figyelni, betartva a homeopátiás szerek adagolásának szabályait. 

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 14.

A homeopátiás rendelésen a páciens gyakran elhangzó kérdése, hogy akkor most mi is a diagnózis? A klasszikus homeopátiás orvos erre azt válaszolja, hogy a kiválasztott szer, egyben a diagnózis is. Hogyan lehetséges ez?

Akár akut, akár krónikus panaszról van szó, a homeopata a páciens kikérdezésével, tüneteinek megfigyelésével arra törekszik, hogy - mint egy puzzle játékban - egy képet tudjon összerakni a pácienstől kapott információ darabokból. Ha ez a kép, az úgynevezett betegségkép, megfelel egy homeopátiás szer tünetképének, az úgynevezett gyógyszerképnek, akkor ez a szer lesz a páciens számára megfelelő. Így válik érthetővé, hogy a konvencionális orvoslás által adott diagnózis, aminek felállítása fontos a homeopata számára is, mégsem alapja a homeopátiás szerválasztásnak, azaz a homeopátiás diagnózisnak. 

Összefoglalva: a homeopátia szakmai szabályai alapján: homeopátiás diagnózis = gondosan felvett homeopátiás anamnézis = jól kiválasztott homeopátiás szer.

Kürti Katalin, Dr.

2011, január 28.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.