Egyesületünk története

Samuel Hahnemann

1991. október 12-én megalakult a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE), miután 1990-ben az Egészségügyi Tudományos Tanács nem tartotta indokoltnak a homeopátia tiltását. Az Egyesület a Hasonszenvi Orvosegylet hagyományait szeretné folytatni, melynek utolsó elnöke Schimert Gusztáv (Szentágothai János édesapja) volt.

Az Egyesületet alapító tagjai

 • Dr. Baranyi Méda,
 • Dr. Hodász István,
 • Dr. Horti Ilona,
 • Dr. Koczka Viktória,
 • Dr. Sári Erzsébet,
 • Dr. Kürti Katalin,
 • Dr. Lucius Márta,
 • Dr. Papp Erzsébet,
 • Dr. Pusztai Ildikó,
 • Szűcsné Dr. Keszei Mária,
 • Dr. Takács Györgyi,
 • Dr. Zajta Erik.

Az Egyesület rendes tagjai kizárólag olyan, diplomával rendelkező orvosok (általános-, szak-, fog-, állatorvosok, lásd Orvoslista), valamint gyógyszerészek lehetnek, akik homeopátiás szaktanfolyami végzettséggel vagy szakképesítéssel rendelkeznek, vagy ezek egyikének megszerzése folyamatban van. Pártoló tagok lehetnek azok a természetes vagy jogi személyek, akik szellemi tevékenység vagy anyagi hozzájárulás formájában segítik az Egyesületet célkitűzéseinek megvalósításában, és az Alapszabályt elfogadják. Támogatóink adományuk összege alapján adókedvezményre jogosultak.

Az Egyesület önkéntesek munkáján alapuló, pártoktól független, non-profit szervezet, melyet a Fővárosi Bíróság 2000. április 12 -i keltezésű végzésével közhasznúvá nyilvánított. 

Egyesületünknek jelenleg közel 350 tagja van; fő célkitűzéseink: a homeopátia és a homeopátiás szerek elterjesztése, a homeopátia magas szintű művelése és oktatása hazánkban (lásd Képzés). A  homeopátia nemzetközi eseményeinek követése, hírek közlése a honlapon és a Facebook-on. Szakmai folyóirat megjelentetése, az Egyesület tagjainak továbbképzése hazai és külföldi tanfolyamokon való részvétellel, stb. Ezen célok megvalósítása érdekében a következőket tettük:

1993

1993. tavaszán Egyesületünket felvette tagjai sorába a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga (Liga Medicorum Homeopathica Internationalis).

Állatorvosi szekció alakult az Egyesületen belül.

1993. őszén megkezdtük az Európai Homeopátiás Bizottság ajánlása szerint összeállított három éves homeopátiás orvosképző programot. 1994. és 1998. között évente egy, 1999-től már évente két kezdő kurzust indítottunk.

Az alaptanfolyamokat - amelyeken kezdetben csak külföldi homeopata orvosok adtak elő - később teljes egészében a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület előadói tartják. A hétvégi kiegészítő szemináriumokra az Osztrák Homeopata Orvosi Egyesület, az angol London College of Classical Homeopathy, a Kijevi Homeopátiás Központ és a Bombay Homeopathic Medical College oktatóit hívtuk. Az utóbbi években pedig olyan neves külföldi homeopaták látogattak el hozzánk, mint Dr. Jan Scholten, a magyar származású, Németországban élő Dr. Jenő Ébert, Dr. Herbert Pfeiffer, Dr. Farokh Master, Dr. Frans Vermeulen, Dr. Rajan Sankaran, Dr.Nandita Shah, Dr. Luc De Schepper, és még sokan mások. 

Az 1990-as évek elején elindult a homeopátiás gyógyszerek törzskönyvezése Magyarországon, így szükségessé vált a gyógyszerészek képzése is.

1996

Az oktatás szervezésével párhuzamosan elkezdtük a teljesen megsemmisült magyar nyelvű homeopátiás irodalom újrateremtését. Egyesületünk több szakkönyvet is kiadott, illetve ismeretterjesztő könyvet fordított le. 1994 őszétől negyedévenként folyamatosan jelenik meg a "Simile" című homeopátiás szaklap. 1996-ban jelent meg az első magyar nyelvre lefordított Materia Medica. 2005-ben megjelent az Egyesület gondozásában az Organon VI. kiadása.

1996. novemberében a 200 éves homeopátia tiszteletére kétnapos nemzetközi homeopátiás kongresszust szerveztünk. Ilyen jellegű rendezvényt 1935-óta nem tartottak Magyarországon. Akkor a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga X. Kongresszusára gyűltek össze Budapesten a homeopátia neves hazai és külföldi művelői.

1996-tól rendszeresen szervezünk 4x3 órás blokkokban oktatást felhasználók számára "Gyógyítás a családban homeopátiával" címmel, a homeopátiás házipatika használatának szintjén. 1996-tól hétvégi telefonos segélyvonalat működtetünk, hogy homeopátiás tanácsadás a hétvégeken és az ünnepnapokon is elérhető legyen.

1998

1998. elején Egyesületünk hivatalosan is tagja lett a brüsszeli székhelyű Európai Homeopátiás Bizottság (European Committee for Homeopathy - ECH) szervezetének. Az ECH az Európa Parlamenttel együttműködve tevékenykedik, több kiadványát is lefordítottuk magyar nyelvre. Rendszeresen részt veszünk a Politikai és az Oktatási albizottsági üléseken.

1998. végén megalakult a Fogorvosi szekció.

2000

2000. május 13-17. között Egyesületünk szervezésében hazánkban tartotta LV. Kongresszusát a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga. A rendezvény fővédnöke Gógl Árpád Egészségügyi Miniszter, helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia volt. Az igen sikeres tudományos rendezvényen 36 országból közel 600 kolléga - köztük kb.250 magyar - vett részt. A megnyitó előadást az alternatív Nobel-díjas görög homeopata George Vithoulkas tartotta.

Közel egy évszázad szünet után 2000. júniusában nyílt először lehetőség homeopátiás vizsgára. A licencvizsgát a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara szervezte a 40/1997 (III.5.) Korm. rendelet alapján, melyen számos tagunk eredményes vizsgát tett.

2004

2004-ben megtartottuk a Homeopata Orvosok I. Országos Konferenciáját. 

A Gyógyszerész szekció ugyanebben az évben alakult meg.

2005

2005-ben Egyesületünket felvette tagjai sorába a Magyar Orvostudományi Egyesületek Szövetsége (MOTESZ).

Ugyanebben az évben ismét fontos állomás következett a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület életében: elkezdtük a kétszintű vizsgáztatást klasszikus homeopátiából (vizsga). Az Európai Homeopátiás Bizottság Oktatási Albizottsága által ajánlott standardoknak megfelelő képzési- és vizsgáztatási programunkat az ECH 2006-ban akkreditálta, így Egyesületünk az ECH egyetlen hivatalos magyarországi klasszikus homeopátiás oktatóhelyévé minősült. A három éves képzés végén sikeres vizsgát tevő hallgatók 2008 júniusában vehették először át az ECH által kiállított Európai Diplomát.

2007

2007-ben a homeopátia magyarországi népszerűsítése terén tettünk újabb lépéseket: megalakult a homeopátia felhasználóinak  szekciója.

2007 őszén megjelent a Homeopátia kézikönyve (egy év alatt négy kiadást ért meg) az Egyesület oktatóinak közös munkájaként, mely a felhasználók számára haszonnal forgatható kézikönyvként, kezdő és gyakorlott homeopaták részére pedig tankönyvként szolgálhat.

2010

Nagy érdeklődés mellett tartottuk meg a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán a Bevezetés a homeopátiába című  kurzusunkat hallgatók és rezidensek részére.

2011

2011 tavaszán emlékeztünk meg az Egyesület 20 éves fennállásáról, első alkalommal megszerveztük a Homeopátia Napját a Vajdahunyad Várában. Egész napos nagyszabású szakmai és a homeopátiát népszerűsítő programsorozattal ünnepeltünk, melynek fő védnöke Szentágothai Klára volt.

Bevezetés a homeopátiába kurzusunkat a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán előbb engedélyezték, majd az utolsó pillanatban betiltották.

2012

2012. áprilisában második alkalommal is megrendeztük a Homeopátia Napját a MOM Művelődési házban. Célunk - a homeopátia népszerűsítése. Egész nap tájékoztató előadásokat tartottunk. Orvosaink folyamatosan több helyszínen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Hogy egységesen tudjuk képviselni a homeopátiát, meghívtuk a CEDH és a HBK előadóit is a rendezvényre. 

2012. április 21-én Nemzetközi Állatorvosi Homeopátiás Konferenciát szervezett az Egyesület a Magyar Állatorvosi Kamarával karöltve.

2012-ben megalakul az Orvosi Szakmai Kollégiumon belül a Komplementer Medicina Tagozat, melyben Egyesületünk is képviselteti magát.

2012 őszén indult el  új alaptanfolyami képzésünk.

Ezen az őszön ismét sikerült megtartani a Bevezetés a homeopátiába kurzusunkat a Semmelweis Egyetemen.

2013

Tavasszal ismét megtartottuk a Homeopátia Napját a Hungexpo területén az Utazás kiállítással egybekötve. 

Egyesületünk néhány tagja egy napos médiatréningen vett részt.

A Semmelweis Egyetemen  tanfolyamunkat előzetes engedélyezés után ismét betiltották. Ha felkérést kapunk, akkor szívesen tartunk tanfolyamot a későbbiekben. .

Újabb felülvizsgálat után az Európai Homeopátiás Bizottság újabb 5 évre 2018.12.31-ig akkreditálta alapképzésünket.

Európai szabvány készül a homeopata orvosok számára. A MHOE  a Magyar Szabványügyi Hivatalnál kezdeményezte magyar munkabizottság létrehozását és az egyes fejezetek kidolgozásában aktívan részt vesz. 

2014

Elkészült az első videós e-learning tanfolyamunk “Bevezető a homeopátiába” címmel, melyet orvosok számára akkreditáltak.

2015

Az Egyesület felismerte, hogy a világ változik körülöttünk és ezekre a kihívásokra nekünk is reagálnunk kell, így megkezdtük szervezeti struktúránk átalakítását. A megújulás hatására több fiatal tagunk is bekapcsolódott az aktív munkába. 

Vezetőségi hírleveleken, Kosár hírleveleken keresztül tájékoztatjuk a tagságot az aktuális homeopátiával kapcsolatos hírekről.

Alaptanfolyamainkat szintén a kor kihívásának megfelelően interaktívvá alakítottuk.

Ismét médiatréninget tartottunk.

Komplementer gyógymódok kurrikulumot tartottunk a Testnevelési Egyetemen.

2016

A homeopátia népszerűsítésére plakátkampányt szerveztünk. Tagjaink küldték be ötleteiket, mind a kép, mind a szlogen tekintetében, majd szavazással választották ki a nekik legvonzóbb plakátot.

2016 szeptemberében az MHOE és a MOTESZ közös szervezésében interdiszciplináris konferenciát szervezetünk. A konferencia címe: Antiobiotikum: barát vagy ellenség, lehetőségek a rezisztencia krízis küszöbén. A téma a növekvő mikrobiális rezisztencia és ennek kivédésének lehetőségei. Konstruktív párbeszéd kezdődött az akadémikus orvoslás és a komplementer gyógyászat között a konferencián. Sok résztvevő és a nagy érdeklődés kísérte a konferenciát. 

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.