A homeopátiás szerekről

A homeopátiás monokomponensű (egyfajta alapanyagból készült) gyógyító szereket gyógyszergyárban állítják elő gyógyszerkönyvi előírások szigorú betartásával. Többségük magyarországi patikákban is elérhetők, többnyire pici golyócskák formájában. Az üvegek címkéjén feltüntetik a szer nevét, egy betűt és egy számot.

Mit jelentenek ezek?

A név azt a növényt, ásványi vagy más anyagot nevezi meg, amiből a homeopátiás szer készül.

A homeopátiás gyógyszert potenciálással állítják elő. E különleges művelet során egymás utáni hígításokat készítenek mindig egyforma arányban, s eközben minden egyes hígítási lépést meghatározott számú erőteljes rázás, azaz dinamizálás követ. A címkén a betű az alkalmazott hígítási arányt adja meg: C - százszoros, tehát egy-egy lépésben 1:100 arányú a hígítás; a D - tízszeres, tehát egy-egy lépésben 1:10 arányú a hígítás, végig az előállítás során. A számból pedig megtudhatjuk, hányszor történt a hígítás és rázás. Például az Arnica C6 feliratú homeopátiás gyógyszer az Arnica montana (hegyi árnika) növényből készült, minden lépésben 1:100 arányban hígítottak, és hatszor történt a hígítás és rázás.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 24.

Az egykomponensű, más néven mono-készítmények, egyfajta kiindulási anyagból készülnek, nem rendelkeznek javallattal, mert ezeket a homeopata a páciens tünetképének megfelelően választja. Ugyanaz a szer adható pl. torokgyulladásra, izületi fájdalomra, fejfájásra, stb., ha a páciens tüneteinek összképe az ún. betegségkép megfeleltethető ugyanannak a gyógyszerképnek. Tehát, például ha az Apis mellificára jellemző tünetkép van jelen az előbb felsorolt diagnózisoknál, akkor az Apis a választandó szer. 

Fordítva is igaz a történet. Ha mondjuk öt torokgyulladásban szenvedő páciens ötféle tünetképpel jön, akkor mindegyik a rá jellemző tünetegyüttesnek megfelelő szert kapja majd. Az egyik lehet, hogy Apist, a másik Phosphorust, a harmadik Mercuriust, és így tovább.

A komplex vagy más néven többkomponensű szerekkel más a helyzet. 

Mint a komplex szó is mutatja ezek több, esetenként négy-öt-hat, akár több, potenciált szert tartalmaznak, egyidejűleg. A szereket úgy válogatják össze, hogy az egy-egy diagnózisban (pl. torokgyulladásban) leggyakrabban, sikeresen használt mono-szereket kötik csokorba. Így ezek a készítmények javallattal rendelkeznek, pl. torokgyulladásra, megfázásra, köhögésre, álmatlanságra, stb. A szer elnevezése is utal a javallatra. 

A fentiekből következik, hogy a komplexek alkalmazása nem kíván homeopátiás képzettséget. Csak el kell olvasni, hogy mire valók és máris szedhetők. A klasszikus homeopátiával gyógyító orvos nem szeret komplex homeopátiás szert alkalmazni, ennek adása ugyanis, nem feleltethető meg a homeopátia egyes számú alapelvének, a hasonlósági szabálynak. Kétségtelen, ha a komplexen feltűntetett összetevők között jelen van az a szer is, amelyre a páciensnek pillanatnyilag szüksége van, akkor sikeres lesz a terápia. Ha nincs benne az ő tüneteinek aktuálisan megfeleltethető gyógyszer, akkor elmarad a gyógyulás. A komplex szerek használatának célja, hogy a homeopátiát könnyebben hozzáférhetővé tegyék, megkedveltessék azokkal a páciensekkel és orvosokkal is, akik még csak ismerkednek ezzel a gyógymóddal. 

Összefoglalva: egykomponensű szer - egyféle kiindulási anyag, komplex készítmény - többféle, azonos problémára használt szer gyűjteménye.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 21.

A homeopátiás szerek növényi, állati, ásványi eredetűek. Hahnemann mindig egyféle kiindulási anyagból készített homeopátiás szert, és a klasszikus homeopátia követői manapság is csak ilyeneket használnak. A kiindulási anyag ősoldatából kezdődik a lépésenként, egymással párhuzamosan végzett hígítási és dinamizálási (rázás) folyamat a potenciálás elvégzése. 

Az egykomponensű szerek üvegcséjén a szer neve a kiindulási anyagot jelzi, mellette a betű a hígítási sorra vonatkozik, a szám pedig a potenciára, tehát arra, hogy hányszor történt meg a lépésenkénti hígítás, dinamizálás. 

Összefoglalva: például: Arnica montana C30 – Arnica a kiindulási anyag , C -centezimális (100-szoros) hígítási rendszer, 30-as potencia (tehát 30-szor történt meg a hígítás és dinamizálás). A C helyett CH is szerepelhet. A jelentés ugyanaz. A H itt Hahnemann nevének kezdőbetűje. Ha D betűt látunk, az decimális (10-szeres) hígítási sort jelöl.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 15.

A növényi, állati és ásványi kiindulási anyagok speciális hígítási és dinamizálási folyamaton esnek át. Ezt hívjuk potenciálásnak. Az így készített szerek az alacsonyabbtól a magasabb potenciák felé haladva egyre kevesebb kiindulási anyagot és egyre több információt tartalmaznak.  Minél többször dinamizáltuk (ráztuk össze) a szert, annál nagyobb lesz az információtartalom. 

Összefoglalva: kezdetben több az anyag és kevesebb az információtartalom, majd egyre kevesebb az anyag és egyre több az információ, végül már nincs anyag, csak információ.

Kürti Katalin, Dr.

2011, február 11.

Biztonságos a homeopátiás belladonna, még az amerikai is


Talán emlékeznek még a tavaly ősszel megjelent hírre a belladonnatartalmú homeopátiás készítményekkel kapcsolatosan. A hír, ami 10 halálesettel és 400 mellékhatással vádolta meg a Hyland’s belladonnát tartalmazó homeopátiás fogzást könnyítő szereit, bejárta az egész világot és a hazai portálok… Tovább

Mi szerepelhet a homeopátiás szerek csomagolásán az Amerikai Egyesült Államokban? És itthon?


A homeopátiás gyógyszerek címkézésével kapcsolatban az alábbi információkat szeretnénk közölni az érdeklődőkkel: A homeopátiás szerek forgalmazásának, címkézésének szabályait Európában az Európai Unió rendeletei szabályozzák. 

Minőség és biztonságosság - Bővebben a homeopátiás szerekről


Körülbelül 100 millió polgár, az Európai Unió lakosságának körülbelül 29%-a használ homeopátiás gyógyszereket egészségének megőrzésére és helyreállítására.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.