Biztonságos a homeopátiás belladonna, még az amerikai is

2017. szeptember 23., szombat

Talán emlékeznek még a tavaly ősszel megjelent hírre a belladonnatartalmú homeopátiás készítményekkel kapcsolatosan. A hír, ami 10 halálesettel és 400 mellékhatással vádolta meg a Hyland’s belladonnát tartalmazó homeopátiás fogzást könnyítő szereit, bejárta az egész világot és a hazai portálok is sietve tudósítottak róla.1

Mint általában a rémhírek valóságalapjáról, erről az esetről sem tudtunk meg részleteket, mélyebb információkat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA), melynek figyelmeztetése a hírcunamit elindította, csupán annyit közölt, hogy folyamatban van a mellékhatás-jelentések elemzése és termékmintákat is bevizsgálnak majd.2

Itthon közel egy éve nem hallottunk semmit az esetről, pedig a homeopátiát alkalmazók izgatottan várták, hogy mit hozott az FDA ellenőrzése, milyen adatokra alapozták a homeopátiás fogzást könnyítő tablettákat, géleket érintő súlyos figyelmeztetést. Miután ezek az eredmények nem kerültek nyilvánosságra az Amerikai Homeopátiás Intézet (American Institute of Homeopathy, AIH) munkatársai az információszabadságról szóló törvény (FOIA) alapján kikérték az ügyben az FDA-nál keletkezett iratokat. Ezeket és az FDA weboldalán keresztül beküldött mellékhatás-jelentéseket elemző cikket tettek közzé a honlapjukon3. Ennek felhasználásával készült az alábbi összefoglaló:

Minden jel szerint, az FDA úgy adta ki a homeopátiás szerekkel kapcsolatos figyelmeztetést és hívta fel a fogyasztókat a tabletták, gélek alkalmazásának abbahagyására és azok megsemmisítésére, hogy munkatársai csupán felületesen tekintették át a rendelkezésükre álló, hiányos adatbázist és nem végeztek statisztikai elemzést. A statisztikai elemzés pedig választ adott volna arra, hogy a belladonnaalapú homeopátiás készítmények alkalmazása megemeli-e a 0,5-5 éves gyerekek körében a nemkívánatos események előfordulását, kiemelten a görcsrohamok és a halálozás kockázatát. Egyébként a görcsroham4 és a lázgörcs5 a gyerekek 4-10%, illetve 2-5%-ánál fordul elő, ez tekinthető az úgy nevezett háttérszintnek. További nemkívánatos események melyekre az FDA felhívta a figyelmet: nehézlégzés, letargia, aluszékonyság, izomgyengeség, a bőr kipirosodása, székrekedés, vizelési nehézség, agitáció a homeopátiás készítmények alkalmazása után.[2]

A dózisok

A homeopátiás fogzást könnyítő tabletták és gélek az atropa belladonna (maszlagos nadragulya) nevű potenciálisan mérgező növényből készültek, melynek alkaloidjai az atropin, a szkopolamin és a  hioszciamin. A növény egyes részei 0,4%-1,3% alkaloidot tartalmaznak. A szóban forgó homeopátiás készítmények 12X jelűek voltak, ami azt jelenti, hogy a belladonna növényből készült őstinktúrát (0,1% alkaloidtartalom) 12-szer hígították a 10-szeresére és minden lépésben dinamizálták is. Ezzel az elájárással elvileg piko nagyságrendűvé (10-12) csökkentették a hatóanyagkoncentrációt.

Az FDA vizsgálatai szerint a Hyland’s termékekben a legnagyobb szkopolamin mennyiség 53,4 nanogram = 0,0000534 mg, míg a később képbe került Raritan nevű gyártó termékeiben 390 nanogram = 0,000390 mg volt.6

Annak megítélésére, hogy ezek a mennyiségek soknak vagy kevésnek számítanak, nézzük meg a szkopolamin konvencionális orvoslásban használt dózisait. A gyerekek tengeri betegségének kezelésében 0,006 mg/testsúly kg napi adag szkopolamint alkalmaznak, ami 6-8 kg-os féléves gyerek esetén 0,036-0,048 mg/nap dózist jelent.7 

A konvencionális terápiában használatos legalacsonyabb, féléves gyerekekre vonatkozó dózisnak kb. az ezredrészét tartalmazták a Hyland’s tablettái, és kb. a századrészét a Raritan tablettái, így nehéz elképzelni, hogy súlyos nemkívánatos eseményeket okoztak.

A Raritan termékeiben az atropin mennyiségét is vizsgálták, a maximum 1100 nanogram = 0,0011 mg volt.

Az atropin-szulfátot8, többek között, a műtéti előkészítésben alkalmazzák. Erre a célra egy 3-9 kilogrammos gyermeknek 0,1 mg-ot adnak injekcióban (iv., im., sc.) 9. A Raritan tablettái maximum kb. századennyi atropint tartalmaztak.

Egyébként a belladonna alkaloidjainak bevitt mennyisége az emberi szervezetben 13-38 óra alatt feleződik meg, tehát a fenti homeopátiás szerek hatóanyagai normál adagolás mellett, még hosszabb időszak alatt sem halmozódnak fel káros mértékben.

Az is valószínűtlen, hogy mérgezési, túladagolási esetekről volt szó, hiszen ezeknek nyoma kellene legyen a toxikológiai (mérgezési) és gyártói segélyvonalak hívásaiban. A homeopátiás szerek túladagolásáról szóló telefonhívásokban azonban egyetlen súlyos következményt sem említettek.

Az adatbázis: adattisztítás nélkül, hiányosan

Az FDA adatbázisa 411 ötleszerűen összeválogatott jelentést tartalmaz, melyek az 1993 és 2016 közötti, 14 éves időszakban keletkeztek. Ezek közül:

 • 28 esetben nem dokumentálták az eset dátumát,
 • 27 esetben olyan termékek használatáról volt szó, amelyek nem tartalmaztak belladonnát,
 • 13 esetben nem homeopátiás termékről (pl. Orajel) szólt a jelentés,
 • 8 esetben nem szolgáltattak elegendő információt a homeopátiás készítmény beazonosításához,
 • az egyik esetet ötször szerepeltették.

Így összesen 359 jelentés maradt, melyek közül 221 - azaz a jelentések kb. kétharmada! - a Hyland’s 2010 előtt forgalmazott termékére vonatkozott, amit 2010-ben újraformuláltak (tovább hígítottak, dinamizáltak, egyébként együttműködésben az FDA-vel) és már rég nem volt a piacon, amikor az FDA kiadta a figyelmeztetést.

Az AIH munkatársai ezután megvizsgálták a fennmaradó 138 esetet. A jelentések nagyobb része alig volt használható, mivel hiányoztak azok az információk, lényeges részletek, amelyek az események rekonstruálásához, az okok tisztázásához szükségesek lettek volna. Például hiányzott a családi kórtörténet, az allergiás előzmények, a konvencionális gyógyszerek, a vakcinák, a recept nélkül kapható termékek alkalmazására vonatkozó adatok, pedig ezek között számos olyan van, amelyek megemelik a lázgörcsök és a halálozás esélyét.

Az AIH számításai szerint a homeopátiás készítmények nem növelik meg a súlyos nemkívánatos események előfordulásának kockázatát.

Összefüggés nem állapítható meg

A média, a Time-tól a CNN-ig széles körben beszámolt arról, hogy tíz csecsemőhalál fordult elő ezekkel a termékekkel kapcsolatban. Azonban az FDA adatbázisa csak nyolcról számolt be. Az FDA-s esetek a következők:

 • Az első eset 38,9 C (102 F) lázzal járt, de a szülők nem tudták felidézni, hogy beadták-e a fogzást könnyítő készítményt.
 • A második eset leírása nem tartalmazott klinikai információkat, ami nem tette lehetővé az események rekonstruálását és annak megállapítását, hogy használtak-e homeopátiás készítményt.
 • A harmadik esetben a terminusnál öt héttel korábban született gyermekről volt szó. A koraszülötteknél pedig magasabb a fejlődési problémák és a bölcsőhalál (SIDS) előfordulási gyakorisága.
 • A negyedik esetben a gyógyszerszedés időtartama az ajánlott duplája volt, azaz két hétig adták a homeopátiás tablettát, de mivel klinikai információk nem nem álltak rendelkezésre, nem volt lehetőség az oksági kapcsolat vizsgálatára.
 • Az ötödik esetben 38,9 C (102 F) lázzal járó állapotról és egyetlen homeopátiás tabletta bevételéről volt szó.
 • A hatodik eset egy örökletes szferocitózisos és hemolitikus vérszegény gyermek volt, aki már a homeopátiás készítmény alkalmazása előtt beteg volt, lázas, letargikus. Ezek mindegyike ismert rizikófaktor.
 • A hetedik esetben az előzmények nem voltak elegendők az okozati összefüggés megállapításához. Ez a gyermek öt hónap alatt több időszakban kapott homeopátiás készítményt.
 • A nyolcadik esetben egy alacsony születési súlyú gyermekről volt szó, aki magas kockázatú terhességből született (15 éves, rendellenes vesefunkciójú anya). Ezek ismert kockázati tényezői a megkésett fejlődésnek és a bölcsőhalálnak (SIDS).

Az AIH elemzése szerint a homeopátiás tabletták használatával feltételezetten összefüggő rohamok aránya nem különbözik a gyermekek lázas görcsrohamánál megfigyelhető 2-5 százalékos előfordulási aránytól, azaz a relatív kockázat egy vagy kisebb.

Belladonna: felmentve

Leszögezhetjük, hogy a “megvádolt” homeopátiás termékekben talált belladonna alkaloida mennyiségek nagyságrendekkel kisebbek, mint a belladonna alkaloidák konvencionális orvosi felhasználásának terápiás szintjei (szkopolamin esetén homeopátia: nanog nagyságrend 10-9, konvencionális felhasználás: a legkisebb gyermekeknél is csak mikrog nagyságrend 10-6; atropin esetén homeopátia: mikrog nagyságrend 10-6, konvencionális felhasználás: mg nagyságrend 10-3), tehát a túladagolásból, mérgezésből adódó nemkívánatos hatások valószínűsége nagyon-nagyon kicsi.

Az AIH számításai szerint a homeopátiás készítmények nem növelik meg a súlyos nemkívánatos események előfordulásának kockázatát.
Egyébként pedig az FDA rendelkezésére álló adatok olyan rossz minőségűek, hogy ezekből lehetetlen vizsgálni a homeopátiás szerek és a súlyos nemkívánatos események közötti kapcsolatot.

Elég körültekintően járt el ebben az ügyben az FDA?

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (5 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.