A hónap homeo szere

A hónap homeopátiás szere a növényi birodalomból

LILIUM TIGRINUM – Lilium lancifolium - Tigrisliliom

2022. április 4., hétfő


Hatóterülete: vénás keringés, női nemi szervek (méh, petefészek), szív, rectum, hólyag, idegek, bal oldal.

Alumina

2022. április 4., hétfő


A homeopátiás Alumina hat az agy-gerincvelő tengelyre, progresszív paralitikus és tabes dorsalis jellegű zavarok mutatkoznak. Mentálisan belassult, zavart gondolkodás jellemzi, a beteg úgy érzi, mint aki már elkésett mindennel, ennek ellensúlyozása a belső, improduktív sietősség érzés. Erős... Tovább

FORMICA RUFA – Erdei vöröshangya

2022. március 7., hétfő


Hirtelen jelentkező, nyugtalansággal járó reumatikus vagy köszvényes fájdalmak szere. Erős szagú éjszakai izzadás, általános bágyadtság jelentkezik. Túlságosan nehéznek érzi a fejét a beteg: periodikusan visszatérő fejfájások, hosszan tartó fejfájások lépnek fel. Jellemző a bőrviszketés, a bőr... Tovább

CHINA RUBRA - China pubescens, Cinchona succirubra - kínafakéreg (kininfa, jezsuitakéregfa)

2022. február 21., hétfő


Folyadékvesztéssel járó állapotokban, kimerítő betegségek utáni lábadozáskor, gázosodással járó posztoperatív állapotban. Vizes, fájdalmatlan, legyengítő hasmenés esetén.

Teltségérzéssel és étvágytalansággal járó gyomorpanaszokra, ahol úgy érzi a beteg, hogy nem mozdul gyomrában az étel... Tovább

CAPSICUM ANNUUM - Paprika

CAPSICUM ANNUUM - Paprika

2018. szeptember 24., hétfő


Alkalmazás: A Capsicum igen intenzív hatást gyakorol a nyálkahártyákra, különösen erős hatása van a processus mastoideusra (közvetlenül a fül mögött található üreges csont). Az orr és az arc kipirul, ugyanakkor hideg...

RHODODENDRON- Rhododendron chrysanthum- Havasszépe

RHODODENDRON- Rhododendron chrysanthum- Havasszépe

2018. május 17., csütörtök


Alkalmazás: Különösen a kötőszövetet, a kisebb ízületeket és a csontokat támadja meg. A szeles, hideg-nedves időjárásra való érzékenység még akkor is fennáll, ha a páciens a házban tartózkodik. Húzó, szaggató fájdalmat érez a fejbőr alatt, mintha árammal lenne tele...

HYDRASTIS, Hydrastis canadensis- Kanadai gyömbér

HYDRASTIS, Hydrastis canadensis- Kanadai gyömbér

2018. március 15., csütörtök


Főként a torokban (garatcsorgás), a gyomorban, az anyaméhben és a húgycsőben jelentkezik a gyulladás. A nyálkahártya jellegzetesen sűrű, sárga, nyúlós és maró váladékot termel. A Hydrastist gyakran alkalmazzák idős, gyengélkedő és lesoványodott páciensek kezelésében...

GELSEMIUM - Gelsemium sempervirens - Örökzöld harangjázmin

2017. december 18., hétfő


Előfordulás: Száraz erdőkben, cserjésekben. Észak- Amerika déli részén, Közép-Amerikában. Hatóterület: Központi idegrendszer, érző és mozgató perifériás idegek, szemizmok, szív, női nemi szervek, gyomor-bélcsatorna.

AESCULUS, Aesculus hippocastanum- Vadgesztenye

2017. október 2., hétfő


Előfordulás: Hazája Délkelet-Európa, Nyugat-Ázsia, díszfaként is ültetik. Vezértünetek: A kismedence területén jelentkező, aranyérrel járó pangás; makacs székrekedés; a májkapuér és a perifériás vénák pangása; rheumás panaszok a keresztcsont területén és az ileosacralis izületekben, visszerek... Tovább

Dr. Turcsányi Gábor és. Dr. Siller Irén felvétele, Faj: Apró csalán (Urtica urens)

URTICA, Apró csalán - Urtica urens

2017. május 11., csütörtök


Növénycsalád: Urticaceae-Csalánfélék. Előfordulás: Nitrogénben gazdag talajokon, világszerte elterjedt. Hatóterület: A csalán különösen a bőrre, a mellmirigyekre, a húgyúti-nemi traktusra, az izmokra és az ízületekre hat.

Drosera Rotundifolia - Kereklevelű harmatfű

Drosera Rotundifolia - Kereklevelű harmatfű

2017. február 17., péntek


Növénycsalád: Droseraceae-Harmatfűfélék. Előfordulás: Észak-Európa, Ázsia, Észak-Amerika lápos területein élő húsevő növényfaj. Vezértünetek: Éjszaka, mellkasi fájdalommal járó, rohamokban jelentkező görcsös köhögés, miközben a páciens oldalról fogja a mellkasát.

EUPATORIUM PERFOLIATUM - Átnőtt levelű sédkender

EUPATORIUM PERFOLIATUM - Átnőtt levelű sédkender

2016. december 15., csütörtök


Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak  Előfordulás: Nedves termőhelyeken, Észak-Amerika keleti vidékén  Hatóterület: Influenza, megfázások, hólyagérzékenység, akut gyomorhurut lázas infekciók esetén.

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce

Rhus toxicodendron - Mérges szömörce

2016. szeptember 22., csütörtök


Növénycsalád: Anacardiaceae-Szömörcefélék Előfordulás: Észak-Amerika erdeiben Vezértünetek: Feltűnő a nyugtalanság és a fájdalmak folyamatos mozgás általi enyhülése.

GALPHIMIA GLAUCA, Thryallis, Galfimia

GALPHIMIA GLAUCA, Thryallis, Galfimia

2016. július 24., vasárnap


Növénycsalád: Malpighiaceae- Malpighicserje-félék. Előfordulás: A trópusi Közép-Amerikában Mexikótól Guatemaláig, díszcserjeként is termesztik.

IRIS, Foltos nőszirom - Iris versicolor

IRIS, Foltos nőszirom - Iris versicolor

2016. május 14., szombat


IRIS, Foltos nőszirom- Iris versicolor- neve a görög szivárvány szóból ered. Növénycsalád: Nősziromfélék-Iridaceae. Előfordulás: Nedves réteken és cserjésekben. Észak-Amerika keleti vidékén. Dísznövényként Európában is termesztik.

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin

2016. március 11., péntek


Növénycsalád: Ranunculaceae-Boglárkafélék. Előfordulás: Közép- és Kelet-Európában, száraz gyepekben, ritkás erdei fenyvesben.

Colchicum autumnale - Őszi kikerics

Colchicum autumnale - Őszi kikerics

2015. december 1., kedd


COLCHICUM - Colchicum autumnale - Őszi kikerics - Őszike (Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát). Növénycsalád: Liliaceae- Liliomfélék.

Crataegus monogyna (disznókörte)

Crataegus monogyna (disznókörte)

2015. szeptember 28., hétfő


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett, homeopátiás alkalmazása is népszerű. Lássuk, mit tud a homeopátiás galagonya?

Calendula officinalis - Kerti körömvirág

Calendula officinalis - Kerti körömvirág

2015. augusztus 5., szerda


Növénycsalád: Asteraceae-Fészekvirágzatúak. Előfordulás: Júniustól szeptemberig virágzik, és gyorsan szaporodik. Régi gyógy- és dísznövény, származása bizonytalan. Fő tünetek: Szakított sebek és zúzódásos hatékony szere.

OLEANDER - Nerium oleander

OLEANDER - Nerium oleander

2015. június 24., szerda


Növénycsalád: Apocynaceae- Meténgfélék. Előfordulás: Földközi tenger térsége, Kisázsia, Délkelet-Európa. Vezértünetek: idegrendszer, szív, emésztőtraktus, bőr.

Az év gyógynövénye 2015-ben: Galagonya (Crataegus)

Az év gyógynövénye 2015-ben: Galagonya (Crataegus)

2015. április 21., kedd


A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztályának kezdeményezésére idén a Galagonya (Crataegus) lett az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE, melynek régóta alkalmazott fitoterápiás hatása mellett homeopátiás alkalmazása is népszerű.

Adonis vernalis, Tavaszi hérics

2015. április 20., hétfő


Ranunculaceae - Boglárkafélék. Vezértünetek: Az Adonis a szívre hat és szabályozza a pulzust.

CROCUS SATIVUS - Jóféle sáfrány

2015. március 20., péntek


Család: Iridaceae - Nősziromfélék. Vezértünetek: A sáfrány az idegekre és a kedélyállapotra és a méhre hat. Vikariáló orrvérzések.

BRYONIA - Bryonia cretica - Fehér földitök, gönye

2015. február 6., péntek


Család: Cucurbitaceae- Tökfélék. Előfordulás: Cserjésekben, sövényekben, kerítések mentén ültetik is. Dél-és Közép-Európában, Észak-Afrikában.

Cyclamen - Cyclamen purpurascens - Erdei ciklámen

2014. december 15., hétfő


A téli időszak egyik kedvelt virágos növénye. Nagy „Női szer” amely kimondottan a női nemi szervekre, a menstruációs ciklusra és az idegrendszerre hat. Vérszegény, fáradékony emberek szere, akik álmosak, szomorúak és önváddal küzdenek.

GRÁNÁTALMA- Punica granatum- Afrodité gyümölcse

2014. november 18., kedd


Nyugat és Közép-Ázsia és a Földközi tenger térsége, nálunk inkább dísznövényként honos. A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), ill. az abból képzett granatus (magvas) melléknév.

DULCAMARA - Solanum dulcamara - Ebszőlő csucsor

2014. október 20., hétfő


A „vénasszonyok nyara” gyakran alkalmazott szere. Meleg nappalok, hideg éjszakák, átázás, hideg, nedvesség és lehűlés, alulról való átfázás által kiváltott állapotok esetén alkalmazandó. 

CONVALLARIA MAJALIS - Májusi gyöngyvirág - Convallariaceae

2014. május 28., szerda


A májusban virágzó, dísznövényként is ismert, bájos, illatos, ezért parfümök alapanyagát is képező virág fontos homeopátiás növény. Támogatja és szabályozza a szívműködést. A „dohányos szív” egyik legjobb szere.

CHELIDONIUM MAJUS - Vérehulló fecskefű (Papaveraceae-mákfélék)

2014. április 30., szerda


A réteken, bozótosban, utak mentén nő Európában, Ázsiában.

BELLIS PERENNIS - Százszorszép (Fészkesvirágzatúak-Asteraceae)

2014. március 31., hétfő


A szülő anyák „árnikája”: a hasi és medencei szervek mélyebb szöveteit érintő traumákat és/vagy operációkat (pl. császármetszés) követően alkalmazzák.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.