GELSEMIUM - Gelsemium sempervirens - Örökzöld harangjázmin

2017. december 18., hétfő

Növénycsalád: Loganiaceae-Keserűlevélfélék

Előfordulás: Száraz erdőkben, cserjésekben. Észak- Amerika déli részén, Közép-Amerikában.

Hatóterület: Központi idegrendszer, érző és mozgató perifériás idegek, szemizmok, szív, női nemi szervek, gyomor-bélcsatorna.

Vezértünetek: A Gelsemium különösen az izomzatra (fáradtság, gyengeség, fájdalmak, összetörtségérzés) és az idegekre (remegő gyengeség, remegés, bénulások) hat. Jól bevált szer lázas influenza és lámpaláz esetén.

Alkalmazás: A Gelsemium az erős fejfájással, szédüléssel és végtagfájdalommal járó influenzás megbetegedések szere. A fejfájás jellege pántszerű és nehézségérzéssel társul. Az arc mindeközben vörösre színeződik a fej vérteltsége miatt. A szemhéj ernyedt és lefittyedt, jelentkezhet olyan szemfájdalom, ami egészen a fej hátsó részéig kisugároz. A nyelv nehezen mozog, ezért a beszéd egy ittas emberéhez hasonlóan artikulátlanná válik. Az izmok erőtlenek és gyengék még a nyelv is. Szívdobogás és kihagyás. A pulzus gyors, elnyomható és puha. Vizsgadrukk esetén hasonlóak a tünetek: lassú érzékelés, kábultság, és egykedvűség vagy aluszékonyság, jellegzetes és feltűnő kézremegés, szédülés, hasmenés. A páciens lassú válaszokat ad. Gyengék a térdei, járása bizonytalan és támolygó. A beteg kimondottan fél attól, hogy elesik, nem szomjas még láz esetén sem, mégis gyakran vizelési ingert érez.

  • A panaszok erős kedélyállapoti változások, félelem, izgalom hatására, nyári melegben, nyirkos, ködös időben és mozgástól erősödnek.
  • Vizeletürítéstől, verejtékezéstől, alkoholos ital fogyasztásától, szellemi tevékenységtől javulnak.

Hatóanyagok: Többféle indolalkaloid, köztük gelsemin, sempervirin és gelsemicin, hidroxi –kumarinok, pl. szkopoletin, hidroxi –pregnandiolok (sejtmérgek).

Gyógyszer előállítás: Friss, földalatti részek.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.