Homeopátia - mi is az?

A homeopátia az orvostudomány egyik ága, a kiegészítő gyógymódok közé tartozó gyógyszeres terápia. Az Európai Unióban az egyik legfontosabb komplementer-alternatív gyógymód, az egyes országokban a lakosság 2-27% használja, azaz körülbelül 100 millióan. Magyarországon már az 1800-as évek elejétől jelen van a homeopátia.

Kedvcsináló dr. Sankaran októberi szemináriumához


Ebben a rövid videóban dr. Sankaran a családjáról, saját magáról és a homeopátiáról beszél (magyar felirattal).

Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint egy hideg ital? 


A múltkoriban egy Index cikkre figyeltem fel, ami nagyon plasztikusan magyarázta el a homeopátia működésmódját, bár nem ez volt az eredeti szándéka. A cikk a Miért hűt jobban nyáron a forró tea, mint egy hideg ital? kérdésre kereste a választ és a forró tea élettani hatásának bemutatásán… Tovább

Remedies at a homeopathic pharmacy in Varanasi, India. Credit: Jorge Royan/Wikimedia Commons

Röviden a homeopátiáról


A homeopátia az orvostudomány egyik ága. Európában - Svájc kivételével - a nem-konvencionáis, komplementer gyógymódok közé tartozó gyógyszeres, regulációs terápia, melynek a XXI. századi orvoslásban kiemelkedő szerep jut. A homeopátia története és alapelvei az ókorba nyúlnak vissza.

10 érv a homeopátia mellett


A jól ismert érveken túl - holisztikus szemlélet, betegközpontúság, több idő, egyénre szabottság - a homeopátia ökológiai szempontból is előnyös, így a környezettudatos életmód elengedhetetlen része. Annál is inkább, mert nemcsak mi, emberek, hanem házi kedvenceink és kertünk növényei is… Tovább

Konvencionális? Komplementer? Integratív?


A homeopátia több mint 200 éve az európai és a hazai orvostudomány része. Hol a helye a gyógymódok között és miben különbözik a konvencionális orvoslástól? 

A homeopátia irányzatai


A homeopátia elterjedtebb irányzatai: Klasszikus homeopátia, Klinikai homeopátia, Organotrop és Komplex homeopátia. A homeopátiában a szerválasztás alapja a részletes anamnézisen és betegvizsgálaton alapuló, individuális szerkeresés. 

Homepátia itthon és a világban


Magyarországon 2012-ben a homeopátia volt az egyik legnépszerűbb komplementer terápia, a lakosság 15 százaléka alkalmazta. Az Európai Unióban is szerepel a leggyakrabban alkalmazott kiegészítő gyógymódok között Franciaországban, Németországban a lakosság körülbelül 50%-a kipróbálta már.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.