PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin

2016. március 11., péntek

PULSATILLA, Pulsatilla pratensis - Mezei kökörcsin

Növénycsalád: Ranunculaceae-Boglárkafélék 

Előfordulás: Közép- és Kelet-Európában, száraz gyepekben, ritkás erdei fenyvesben

Vezértünetek: A Pulsatilla állapotban levő ember kifejezetten vigaszra és törődésre szorul, kedélyállapota szelíd, sírós. Nem maró, krémszerű váladékozások, de ezen kívül sokrétű és változékony testi tünetei vannak.

Alkalmazás: A páciens hangulata rendkívül változékony, sírós, környezetéből részvétet, vigasztalást vált ki és ez nagyon hamar javít is az állapotán. A meleg szobát, és a meleg vagy forró időjárást nem szereti. Bármilyen rosszul is érzi magát, a friss levegőn való mozgás mindig javulást hoz, a szabadba kívánkozik. Erre a szerre jellemző a szomjúság hiánya. A Pulsatilla az árpa és a középfülgyulladás fontos szere. A páciensnek rossz a gyomra, idegenkedik a víztől, a zsírtól, a disznóhústól, a tejtől, és éppen azokat a dolgokat kívánja, amit nem tud elviselni. Hasmenése lehet változó jellegű széklettel. Kimarad a menzesze meghűlés miatt. Fájásgyengeség szülés alatt. Nem tud alacsony párnán feküdni, ha köhög. A panaszok rosszabbodnak a meleg (meleg levegő, szoba, ruhák, ágymeleg, forró időjárás), lehűlés, lábak átnedvesedése következtében. Javulás áll be a hideg, friss levegő, mozgás, hideg ételek, italok, kitakaródzás, vigasztalás hatására.

Hatóanyagok: A friss növényben a ranunkulin nevű glikozid, triterpén szaponinok, cserzőanyagok

Előállítás: A virágzás idején szedett, friss egész növény

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 3.8 (4 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.