URTICA, Apró csalán - Urtica urens

2017. május 11., csütörtök

Dr. Turcsányi Gábor és. Dr. Siller Irén felvétele, Faj: Apró csalán (Urtica urens)

Növénycsalád: Urticaceae-Csalánfélék

Előfordulás: Nitrogénben gazdag talajokon, világszerte elterjedt

Hatóterület: A csalán különösen a bőrre, a mellmirigyekre, a húgyúti-nemi traktusra, az izmokra és az ízületekre hat.

Vezértünetek: Bevált gyógyszer heveny csalánkiütés (Urticaria), húgysavas lerakódások a húgyutakban (vesekő, vesehomok), ízületekben, köszvényes láz, angioneurotikus ödéma, izom rheumatizmus, csökkent tejtermelés.

Alkalmazás: Az Urtica urens szúró-égető fájdalmakat okoz. Mivel a csalán egészséges embereknél heveny csalánkiütést vált ki-vörös, kiemelkedő, viszkető foltokkal- egyes élelmiszerek, pl. tej, tojás, halfélék, rákok, vagy akár gyógyszerek által kiváltott, heveny csalánkiütés esetén is alkalmazható. További bevált indikációja a vesekólika, a mennyiben azt kisebb vesekő vagy vesehomok váltja ki. Az Urtica az anyatej elválasztását is szabályozza, a kisebb potenciák (D4-D6) fokozzák a tejmennyiséget, a nagyobb potenciák viszont tejapasztó hatásúak. A panaszok rosszabbodnak havas vagy nyirkos hideg levegőn, és érintésre.

Hatóanyagok: A föld feletti részekben flavonoidok, fenolkarbonsav, szkopoletin, ásványi anyagok (kovasav, kálium sók), klorofill és karotinoidok, a csalánszőrökben aminok , mint acetilkolin, hisztamin, szerotonin, hangyasav található. A gyökerekben lignanok, keramidok, poliszacharidok vannak.

Előállítás: A virágzáskor szedett friss, egész növény.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.