Mi a különbség az egykomponensű és a komplex homeopátiás szerek között?

2011. május 21., szombat

Az egykomponensű, más néven mono-készítmények, egyfajta kiindulási anyagból készülnek, nem rendelkeznek javallattal, mert ezeket a homeopata a páciens tünetképének megfelelően választja. Ugyanaz a szer adható pl. torokgyulladásra, izületi fájdalomra, fejfájásra, stb., ha a páciens tüneteinek összképe az ún. betegségkép megfeleltethető ugyanannak a gyógyszerképnek. Tehát, például ha az Apis mellificára jellemző tünetkép van jelen az előbb felsorolt diagnózisoknál, akkor az Apis a választandó szer. 

Fordítva is igaz a történet. Ha mondjuk öt torokgyulladásban szenvedő páciens ötféle tünetképpel jön, akkor mindegyik a rá jellemző tünetegyüttesnek megfelelő szert kapja majd. Az egyik lehet, hogy Apist, a másik Phosphorust, a harmadik Mercuriust, és így tovább.

A komplex vagy más néven többkomponensű szerekkel más a helyzet. 

Mint a komplex szó is mutatja ezek több, esetenként négy-öt-hat, akár több, potenciált szert tartalmaznak, egyidejűleg. A szereket úgy válogatják össze, hogy az egy-egy diagnózisban (pl. torokgyulladásban) leggyakrabban, sikeresen használt mono-szereket kötik csokorba. Így ezek a készítmények javallattal rendelkeznek, pl. torokgyulladásra, megfázásra, köhögésre, álmatlanságra, stb. A szer elnevezése is utal a javallatra. 

A fentiekből következik, hogy a komplexek alkalmazása nem kíván homeopátiás képzettséget. Csak el kell olvasni, hogy mire valók és máris szedhetők. A klasszikus homeopátiával gyógyító orvos nem szeret komplex homeopátiás szert alkalmazni, ennek adása ugyanis, nem feleltethető meg a homeopátia egyes számú alapelvének, a hasonlósági szabálynak. Kétségtelen, ha a komplexen feltűntetett összetevők között jelen van az a szer is, amelyre a páciensnek pillanatnyilag szüksége van, akkor sikeres lesz a terápia. Ha nincs benne az ő tüneteinek aktuálisan megfeleltethető gyógyszer, akkor elmarad a gyógyulás. A komplex szerek használatának célja, hogy a homeopátiát könnyebben hozzáférhetővé tegyék, megkedveltessék azokkal a páciensekkel és orvosokkal is, akik még csak ismerkednek ezzel a gyógymóddal. 

Összefoglalva: egykomponensű szer - egyféle kiindulási anyag, komplex készítmény - többféle, azonos problémára használt szer gyűjteménye.

Kürti Katalin, Dr.

2011, május 21.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.