Olyan orvos szeretnék lenni, aki beszél a betegeivel és tényleg kíváncsi arra, hogyan vannak

2015. november 13., péntek

Interjú dr. Resie Moonen-el - Dr. Macsuga Carmen

2015. november 6-8-n Resie Moonen 3 napos tanfolyamot tartott a magyar homeopatáknak. Dr. Macsuga Carmen beszélgetett Resie-vel.

Minden orvosnak saját története van arról, hogyan lett homeopata orvos. Resie hol és hogyan találkozott először a homeopátiával és hogyan lett homeopata orvos?

RESIE: Édesapámnak nagyon sok  állata volt, és én mindig nagyon szívesen segítettem az állatorvosnak. Pl. amikor császármetszést kellet elvégezni az egyik tehenünknél, a végén otthagyott engem az orvos,  és én varrtam meg a sebet. Ilyenkor mindig az merült fel bennem, hogy de jó lenne, ha beszélhetnék a tehénnel, de jó lenne tudni, hogy vajon hogy van, hogy érzi magát? Eldöntöttem, hogy nem leszek állatorvos, de orvos mindenképpen. És olyan orvos szeretnék lenni, aki beszél a betegeivel és tényleg kíváncsi arra, hogy hogy vannak. Már az egyetemi évek alatt Maastrichtban azt kérdeztem magamtól, hogy vajon az orvosok miért beszélnek ilyen keveset a betegekkel?

10 egyetemi csoportársammal megalakítottunk egy alternatív gyógymódokkal, akupunktúrával, -homeopátiával, kiropraktikával, antropozófiával foglalkozó diákkört. Már ekkor tudtam, hogy az antropozófia és a homeopátia között fogok választani, mivel szerintem ezek illeszkednek a legjobban a nyugati világba. Az egyetem után rögtön elvégeztem egy két éves homeopátiás kurzust.

Soha sem kételkedtem abban, hogy a megfelelő úton járok.

Resie összeszedett, didaktikus és energikus előadó, eset bemutatásai szilárd elméleti alapon állnak és ugyanakkor nagyon gyakorlatiasak is. Nyilván köszönhető ez annak is,  hogy egyszerre dolgozik háziorvosként és homeopataként is., Hogyan sikerült összeegyeztetni ezt a két területet? Nálunk is sok kolléga dolgozik hasonló módon, lenne-e néhány praktikus tanácsa számukra? 

RESIE: Háziorvosként minden első vizitre egy órát szánok. A beteget alaposan megvizsgálom és kikérdezem, és már ekkor kialakul egy átfogó képem a betegről, tehát nem csupán egy 15 perc alatt megvizsgált beteget,  „csak” egy  torokfájást látok. 1985 óta vagyok orvos, 30 éve ezt csinálom. A betegnek felajánlom a homeopátiát, de ha erre nem nyitott vagy specialistát szeretne, akkor természetesen továbbküldöm őt egy másik orvoshoz. 

Létezik-e párbeszéd Hollandiában a homeopaták és allopaták között? 

RESIE: Ennek mértéke nagyon változó. Hollandiában sok allopata kifejezetten pozitívan áll a homeopátiához még pl. az onkológiában is. A non-Hodgkin limfóma, a krónikus limfoid leukémia első stádiuma vagy a prosztatarák első stádiuma esetén az allopata orvoslásban is csak várnának. Van olyan onkológus, aki még ajánlja is a homeopátiát ilyenkor, hiszen CT-t  úgyis csak később ismétlik meg. Természetesen olyan betegek is vannak, akik nem akarják. Az egész  országban elérhető az integratív medicina, de mindig vannak ellenzői is. A homeopátia esetében nehéz a meggyőzés, hiszen nem tudjuk, hogy valójában hogyan működik. A tudományos vizsgálatok csak azt bizonyítják, hogy működik, de azt nem, hogy hogyan.

Összességében komoly szembenállás nem nagyon van az allopaták és a homeopaták között. Betegbiztosítása mindenkinek van, és lehet  kiegészítő biztosítást kötni, amelybe beletartozik pl. a homeopátia, a fogászat, a fizikoterápia is. Ilyenkor a betegek visszakapják a kezelés árát a biztosítótól. 

Mi a titka annak hogy mióta ismerjük, ilyen energikus és kiegyensúlyozott? Mit javasol a kollégáknak, hogyan lehet megőrizni saját energiaszintjüket a sok beteg között? 

RESIE: A saját energiátokat tartsátok pozitívan, vigyázzatok rá! Tudatosítani kell, hogy csak azért vagy felelős, hogy a lehető legjobb gyógyszert megtaláld.  A lehető legjobb anamnézist kell felvenni, figyelmesnek kell lenni és megtalálni a legmegfelelőbb szert. Utána  azonban fontos az esetet elengedni, mert rengeteg energiát elvesz.

Hamarosan ismét elindítjuk a homeopátiás képzésünket, Mit üzen azoknak a kollégáknak, akik azon gondolkodnak, hogy elkezdjék-e tanfolyamunkat? Miért érdemes homeopátiát tanulni? 

RESIE: Fontos  a képzés elején rögtön az akut szereket megtanulni és elkezdeni használni (pl Arnicát, Rutát, Rhus toxicodendront) és hamar jönnek a pozitív visszajelzések. Kezdjék el gyógyítani az akut traumát, náthát, influenzát, ne gondolják a kezdők, hogy két évet kell keményen tanulniuk, mielőtt bármibe is belekezdhetnének. Ezután aztán mindig egyre mélyebb és mélyebb rétegekkel foglalkozik az orvos, és elcsodálkozik, hogy milyen történetek vannak, hogy miket lehet hallani a betegektől. Fontos tudatában lenni annak, hogy minden beteg egy új eset. Az én koromban a háziorvosok már gyakran belefáradtak a fejfájásokba, a gyomorfájásokba, a krónikus betegségekbe. Nálam viszont minden páciens egy új beteg!!!!

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.