A pénz nem boldogít?

2017. június 7., szerda

A pénz van, akit boldogít, és van, akit nem. De vajon mit okozhat a pénztelenség, szélesebb értelemben az anyagi problémák?

Érdeklődéssel olvasom, hogy a Semmelweis Egyetem és az MTA kutatói azt találták, egy génváltozat kifejezetten gazdasági nehézségeknél hajlamosít depresszióra, és csak a 30 éven felüli férfiak esetében. Ugyanakkor 30 éves kor előtt „e génvariáns szerepe, hogy érzékenyebbé tegye az egyént a környezeti és társas hatások iránt”, azaz evolúciós szempontból előnyös személyiségvonást kölcsönöz1

Megakadt a szemem a fenti híren, mivel praxisunkban nemritkán találkozunk anyagi problémák okozta szorongó-depressziós pácienssel. Bevallom, nem gondolkodtam azon, hogy genetikailag is magyarázható a jelenség. Viszont biztosan olyan homeopátiás gyógyszert választottam, melyről akár két évszázados tapasztalat bizonyítja, hogy segít pénzügyi veszteségre depresszió (és gyakran szorongás) tüneteivel reagáló páciensnek. A homeopátiás szemlélet szerint egyrészt a testi és lelki tüneteket egyaránt alaposan megfigyeljük, megszemléljük, másrészt a szociális körülményeket és a kiváltó okot is kutatjuk. Felderítjük az egyéni mintázatot, ettől lesz személyes a gyógyítás, személyre szabott a homeopátiás szer.

Mit gondol, mitől lett beteg?

Ezt a kérdést a jó orvos, homeopata felteszi páciensének.

Megfigyeli azokat a helyzeteket, átélt érzelmeket is, melyek gyakran megbetegítik az egyént.

Például az egyik ember jellemzően érzelmi veszteségtől (haláleset, szakítás, válás); egy másik a megmérettetéskor (vizsgák, állásinterjú); a harmadik pedig rendszerint anyagi veszteségtől (meglopják, nem tudja fizetni a hitelét, elveszti a munkáját) robban le. Az egyik pácienst a gyakori és/vagy intenzív szomorúság, a másikat a túlzott izgatottság, a harmadikat a düh vagy a reménytelenség betegíti meg elsősorban. Egyes érzelmek összefüggenek bizonyos típusokkal (ártalomkerülő, jutalomkereső, kalandvágyó, stb.) és kémiai anyagokkal (agyi hormonok, ingerületátvivő anyagok, neuropeptidek, pl. szerotonin, dopamin, adrenalin) is. A depresszió ennek megfelelően hatékonyan kezelhető pl. kognitív irányultságú pszichoterápiával is. 

Anyagi segély 

A jelenleg is folyó genetikai kutatások előrelépést jelenthetnek, hogy a páciensnek célzottabban lehessen adni minimális mellékhatással járó, hatékony, TB-támogatott antidepresszánst. A gazdasági nehézségekben hatékony „anyagi segítség”, egyénre szabott kémiai gyógyszer még nem ismert. A depresszióellenes kémiai (konvencionális) gyógyszerek hatékonysága enyhe depresszióban kérdéses, a páciensek adott csoportjában egyes kutatások szerint nem hatékonyabbak a placebónál. Középsúlyos esetekben már megfontolandó adásuk, súlyos depresszióban javasolják szedésüket. Mindezeknek oka többek között, hogy a depressziós betegek 80-90 %-át kizárják azokból a klinikai vizsgálatokból, melyek az antidepresszánsok hatását vizsgálják, így a forgalomba kerülő gyógyszerek a való életben gyakran nem hozzák a vizsgálatok alapján várt eredményt2, 3. Minden esetben mérlegelni kell a lehetséges előnyöket és a mellékhatások okozta kockázatokat. Figyelembe kell venni azt is, hogy az antidepresszánsokról megjelent publikációk valószínűleg alábecsülik ezen készítmények káros hatásait3, 4.

Amennyiben nem indokolt, ellenjavallt, vagy nem sikerül a kémiai gyógyszerrel uralni a depressziót és a gyakran velejáró szorongást, egyéb „anyagiakban”, megoldásokban gondolkodunk: alapbetegség kezelése (pl. pajzsmirigyprobléma), hatékony étrendkiegészítők (pl. D3 vitamin, omega3 zsírsavak), gyógynövények (pl. orbáncfű, citromfű, levendula, macskagyökér). 

Homeopátiás gyógyítás, mint információs nanomedicina 

A pénzügyi-gazdasági nehézség példájánál maradva: ahhoz, hogy a páciens kikeveredjen a depressziós reménytelenségből, nem mindig elég a homeopátia. A terápiás értékű beszélgetésekkel együtt viszont olyan

információt adhatunk a páciensnek, ami segít megérteni az (ismétlődő) eseményeket, azonosítani (akár aránytalan vagy indokolatlan) érzéseit, megtalálni (fel nem ismert) erőforrásait.

Sokan ezután már képesek átértékelni helyzetüket és talpra állnak. Természetesen a szakszerű pszichoterápia is sokat segíthet az ilyen esetekben.

Az alábbiakban olyan homeopátiás (növényi, állati, ásványi) gyógyszereket mutatok be, melyek gyakran beváltak az említett pszichés problémában.

Ignatia (Szent Ignác babja)

A (mindenféle) veszteség kezdeti időszakában segít ez a homeopátiás gyógyszer, mint lelki elsősegélyszer. Gyakran túlzottan idealista beállítódása miatt éri csalódás, veszteség. A páciens hajlamos dramatizálni a helyzetet. Szorong, könnyen sírógörcsöt kap, vagy sírás szorongatja a torkát, mintha gombóc lenne ott. Az is gyakori, hogy igyekszik uralkodni magán és nagyokat sóhajtozik, nehogy elsírja magát. Beszámolhat olyan érzésről, mintha valami rátelepedne a mellkasára, nehezen kap levegőt. Rágódik, őrlődik, vagy gyomorgörcse van. Akárhogy is, nem igazán tudja titkolni szenvedését, és többnyire görcsös tünetekről panaszkodik. Azt képzelheti, hogy teljes anyagi csőd érte, ami a hozzátartozók szerint nem reális. 

Nux vomica (farkasmaszlag, hánytatódió)

Nagyon hasonlítanak tünetei a szintén túlérzékeny Ignatia páciensre; érzelmi hullámvasúton utaznak, a veszteségeket sokként élik meg. Lelkiismeretesek, ha túlzásba viszik, görcsösek. Az Ignatia-s sírógörcs és nehézlégzés helyett a Nux inkább görcsös emésztési-székelési, vizelési panaszokat jelez, és nagyon fázós. Főként férfiak vagy férfias nők reagálnak jól a szerre. Ambiciózus és stresszes menedzsertípus. Ha egyensúlyban van, nagyvonalú, ám (vélt) anyagi problémák esetén annyira fél az elszegényedéstől, hogy semmire sem költ. Ha kibillen az egyensúlyából, türelmetlen, ingerlékeny, dühös vagy akár agresszív lesz. Bár nem bírja az italt, igencsak berúghat, másnap meg extrém aggódik az egészsége miatt. 

Calcium carbonicum (osztriga belső héja)

Ahogy a kagyló meszes héja jelenti a puha osztriga számára a védelmet, a belőle készült homeopátiás gyógyszerre jól reagálóknak is létfontosságú az otthon és az anyagiak jelentette biztonság; nagyon fél a szegénységtől. Alapos, megbízható, hatékony munkaerő, ha ennek ellenére elbocsátják, vagy anyagi veszteség éri, szinte beleroppan: borzasztóan szorong, döntésképtelen, tehetetlen, mint egy kisgyerek; van, hogy így élni sincs kedve. Azt gondolhatja, hogy az egészsége is veszélybe kerül. Mindentől fél: a jövőtől, változásoktól, ismeretlentől, a betegségektől, de még az orvosi vizsgálatoktól is. Inkább bezárkózik, és hajlamos a bánatevésre, így raktároz az ínséges időkre. Következményesen kialakulhatnak nála mozgásszervi-, csontproblémák is.

Aurum metallicum (arany)

A homeopátiában depressziós szerként ismert, de csak jól eltalált esetben fog segíteni. Az anyagi veszteség az egyik leggyakoribb kiváltó oka bánatának, sőt depressziójának. Mégpedig azért, mert úgy érzi, nagy felelősséget hordoz, mint családfő, főnök, vagy egyéb vezető. Ez a szituáció gyakrabban fordul elő komoly férfiaknál, de természetesen nők is kerülhetnek ilyen helyzetbe. Az arany nehéz és nemes fém; az Aurum típusú depressziós személy önfeláldozóan küzd, amíg lehet, de magányérzéssel, önvádlással, önpusztító késztetéssel mélyre zuhanhat. Jellemzően éjszaka, télen, hidegben romlik az állapota. Szív-érrendszeri és a „nemes” szervek megbetegedésére, alkoholizmusra hajlamos. Kifejező hasonlattal élve „megszakad a szíve”.

Homeopátiás kutatások idegrendszeri betegségekben

A genetikai tudományos munkák mellett izgalmas kutatási témának ígérkezik a homeopátia alkalmazása is különböző típusú depressziók kezelésében. E költséghatékony, személyreszabott gyógymód megismerése annál is inkább indokolt és sürgető, mivel a depresszió a velejáró testi betegségek miatt a (második) leggyakoribb, munkaképtelenséget okozó problémává léphet elő 2020-ra a WHO előrejelzése szerint.

Az utóbbi évtized homeopátiás alapkutatásai és klinikai, valamint farmakoepidemiológiai vizsgálatai is alátámasztják a homeopátia térnyerését a klinikumban, azon belül például a pszichés problémák gyógyításában is. 

2010-ben jelent meg az első olyan tudományos közlemény, mely szerint a fent említett Aurum metallicum (arany) és más fémek nanorészecskéit mutatták ki indiai kutatók magas potenciájú oldatukban transzmissziós elektronmikroszkóppal (TEM), elektron diffrakcióval és emissziós spektroszkóppal (ICP-AES) végzett kémiai analízissel5. Azóta számos anyagszerkezeti vizsgálat megerősítette homeopátiás alapanyagok nanorészecskéinek jelenlétét ultramagas hígításokban. 

2014-ben a veronai egyetem kutatói tették közzé annak az in vivo vizsgálatsorozatnak az eredményét, mely a homeopátiában szorongásoldóként is használt Gelsemium sempervirens magas hígítású homeopátiás oldata megváltoztatta humán idegsejteken a génkifejeződést6. Hasonló eredményre jutottak a kutatók más homeopátiás gyógyszereknek daganatsejteken végzett méréseivel is.

2011-ben alváslaborban végeztek poliszomnográfos (PSG) vizsgálatot alvászavarban szenvedő szorongásos, ill. ellenséges viselkedést mutató egyéneken, akiknek placebot, később Coffea C30-at vagy Nux vomica C30-at adtak. A műszeres alvásanalízis szerint a homeopátiás szerek hatására jelentősen megnőtt a teljes alvásidő és a NREM alvásszakasz. Hasonló eredményre jutottak korábban állatokon végzett kísérletekkel is. A homeopátiás gyógyszerek hatásmechanizmusa valószínűleg az alvásmintázat dinamikájának kezdeti megzavarásán alapul7.   

2015-ben publikálták azt a francia farmakoepidemiológiai megfigyeléses vizsgálatot (EPI3), mely 800 háziorvos bevonásával készült, s mely összehasonlította a hagyományos, a homeopátiás és a vegyes praxisok mutatóit89. A részeredményekből számos cikk született. Vizsgálták többek között szorongás, depresszió és alvászavarok miatt felírt pszichotróp gyógyszerek mennyiségét. A homeopátiában is képzett háziorvosok 46 %-kal kevesebb pszichotróp gyógyszert írtak fel a hagyományos praxisokhoz képest. A felmérés adatait felhasználva született egy költséghatékonysági tanulmány is, amiből kiderült: a főként homeopátiás ellátásban részesülő pácienseknek kevesebb krónikus betegségük volt, ritkábban mentek táppénzre, kevesebb szakorvosi beutalást és ápolási napot igényelt ellátásuk, azaz ellátásuk költséghatékony. S ami szintén nem elhanyagolható: jobbnak értékelték életminőségüket. Az egyéves követés során megállapították, hogy a homeopátiát integráló praxisok pácienseinek egészségi állapota legalább olyan szintű volt, mint a többi praxisban.

További minőségi alapkutatások, multicentrikus, nagy esetszámú, személyre szabott homeopátiás vizsgálatok, valamint központi forrásokból is finanszírozott költséghatékonysági-epidemiológiai felmérések szükségesek a homeopátia eredményes alkalmazásához és a fenntartható egészségügybe történő integrálásához.

Ha máshol nem is feltétlenül, de az állami költségvetés jólléte szempontjából a pénz mégiscsak „boldogít”.

  • 1. http://mta.hu/tudomany_hirei/arianst-hordozo-harminc-ev-feletti-ferfiakn...
  • 2. Preskorn SH et al. How Commonly Used Inclusion and Exclusion Criteria in Antidepressant Registration Trials Affect Study Enrollment. Journal of Psychiatric Practice 2015; 21:267–274
  • 3. a. b. Roest AM et al. Reporting Bias in Clinical Trials Investigating the Efficacy of Second-Generation Antidepressants in the Treatment of Anxiety Disorders. A Report of 2 Meta-analyses. JAMA Psychiatry 2015;72(5):500-510
  • 4. Le Noury J et al. Restoring Study 329: efficacy and harms of paroxetine and imipramine in treatment of major depression in adolescence. BMJ 2015;351:4320
  • 5. Chikramane PS et al. Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective. Homeopathy 2010; 99: 231-242
  • 6. Marzotto M et al. Extreme sensitivity of gene expression in human SH-SY5Y neurocytes to ultra-low doses of Gelsemium sempervirens. BMC Complement Altern Med 2014; 14:104.
  • 7. Bell IR et al. Effects of homeopathic medicines on polysomnographic sleep of young adults with histories of coffee-related insomnia. Sleep Med 2011;12(5):505-11
  • 8. Colas A et al. Economic impact of homeopathic practice in general medicine in France. Health Econ Rev 2015; 5:18.
  • 9. Lert F et al.  Characteristics of patients consulting their regular primary care physician according to their prescribing  preferences for homeopathy and complementary medicine. Homeopathy 2014; 103:51–7 
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.