Újszülött- és csecsemőkori alvászavarok és nyugtalansági állapotok homeopátiás kezelése

2013. június 11., kedd

Nagyon sok csecsemő és egész családja kínlódik az első élethetekben, hónapokban, mert a gyermek nem tud aludni, nappali és/vagy éjszakai nyugalma zaklatott, gyakran nem csak saját és családja, hanem a szomszédok pihenését is megzavarva kétségbe esett sírásával. A háttérben az idegrendszer érési folyamatának lassultsága, a bioritmus kialakulásának nehézsége, haspuffadás, fájdalom és ki tudja, még mi minden állhat. Késbb a fogzással járó gondok váltják fel, vagy csatlakoznak mindehhez. Az akadémikus orvoslás ilyenkor nyugtató-görcsoldó kombinációkat, az ínyt érzéstelenítő ecsetelőket ajánl, igen kevés sikerrel. Ráadásul, jogosan vethetjük fel, helyes-e már csecsemőket nyugtatókhoz szoktatnunk?

A homeopátia eszköztára sokkal gyakrabban vethető be eredményesen. Ilyenkor – szerencsés esetben – nem csak az aktuális zavart háríthatjuk el néhány órára, hanem a szervezet áthangolásával megteremthető a természetes egyensúly, rendeződik a bioritmus, megszűnik a has puffadása,… és rövid időn belül már homeopátiás gyógyszer sem kell a tartós nyugalom, békés fejlődés fenntartásához.

A homeopátiával éppen csak ismerkedőknek is eszébe jut ilyenkor a Viburcol kúp vagy a Chamomilla, mint gyakran hatékony szer, de a homeopátiás gyógyszerkincs ennél sokkal gazdagabb, ha több szer közül választunk sokkal nagyobb esélyünk van a sikerre.

Coffea

A baba nem álmosodik el, de ahogy fárad, egyre nyugtalanabb, nem bír elaludni, bár szinte összeesik a kimerültségtől.

Chamomilla

Cipelni, ringatni kell, semmi sem jó neki, ha megkapja, amit kért, azt földhöz csapja, és valami mást követel elképesztő vehemenciával. Szenvedése miatt környezetének még jobban szenvednie kell. Ebbe a „csapatba” tartoznak azok a babák, akikkel a háztömb körül szaladgál a mama babakocsival, netán autókázni kell vele, hogy aludjon.

Borax

Nem lehet letenni. Karban, ölben békésen szunyókál, de amint a mama a kiságy fölé hajolva előre dől, azonnal visítva felriad. Gyakoriak az anyai vagy saját anamnézisben a gombás fertzések.

Cypripedium

Játszik, nevetgél éjszaka, mintha nappal lenne, este általában békésen elalszik, hajnalban úgy ébred fel, mint aki teljesen kipihente magát, „indulhat a nap”, sorakozhat fel a család az ő szórakoztatására.

Stramonium

Retteg a sötéttől, visítva ébred, ill. nincs is igazán ébren, nem vigasztalható, küzd azzal, aki nyugtatni próbálja.

Pulsatilla

Cipelni, babusgatni kell, számára nélkülözhetetlen a testközelség és a friss / szabad, hűvös / levegő.

Aconit

A gyermek jellegzetesen éjfél körül igen nagy riadalommal ébred. Kétségbeesett, halálfélelme van, rendkívül türelmetlen, végtagjait dobálja, esetleg öklét harapdálja. Arca többnyire kivörösödik, forró.

Cina

Türelmetlen, makacs, szélsőségesen izgatott és dühös gyermek. Nem tudja, hogy mit akar, amit követelt, dühödten eldobja. Elutasítja az érintést, még a rátekintést is, a teste érzékeny, ugyanakkor akarja, hogy cipeljék és ringassák, lehetőleg egész nap. Különösenzavarja, ha a fejét érintik, utálja a fésülést. A fejét, vagy csak az orrát a párnához, vagy az őt cipelő anyja vállához dörzsöli. Már felkelésnél dörgöli a szemét és az orrát, viszketés az orránál és a végbélnyílásnál. Ujjával túrja az orrát. Hasfájás a köldöktájon, mely javul nyomásra és hason fekvéskor, a hasán vagy a könyökére és térdére támaszkodva alszik. Előfordulhat, hogy szopni sem akar, visszautasítja az anyatejet.

Kalium bromatum

Aluszékonyság éjszakai, hajnali felriadásokkal. Nem ismeri fel az őt megnyugtatni akaró szüleit sem. Szinte állandóan izeg-mozog.

Colocynthis

Hirtelen fellépő, a lábak felhúzására késztető hasi görcs, melynek jót tesz a has erőteljes masszírozása, melegítése, pl. fürdés.

Lycopodium

Főleg délután, koraeste nyugtalan, a has puffadása erőteljes, különösen az alhasban, a gázoktól való megszabadulás jelentősen enyhíti a panaszokat.

Rheum

Kevés alvást és kevés ételt igényel. Főleg fogzással egyidejűleg jelentkező kínzó hasi görcsök, a gyermek szinte állandóan dühösen sír, minden váladék, a széklet és maga a csecsemő is savanyú szagú.

Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (6 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.