100 évvel ezelőtti szintre zuhanhat a gyógyítás eredményessége

2016. szeptember 30., péntek

AZ INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA MARGÓJÁRA

100 évvel ezelőtti szintre zuhanhat a gyógyítás eredményessége

A fenti állítás az Európai Unió Bizottságának egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős főigazgatójától, Xavier Prats Monné-tól származik, aki egy brüsszeli nemzetközi sajtótájékoztatón adott exkluzív interjút a Gyógyhír Magazinnak. A katalán tudós-politikus 1 éve tölti be jelenlegi posztját.

- Csak remélni merem, hogy inkább a szenzációkeltés volt a célja és nincs komoly alapja annak, amit mondott. Mármint, hogy az orvostudomány csaknem minden eddig elért vívmányát lerombolhatja, ha az emberiség most, azonnal nem fog össze és néhány éven belül nem talál megoldást az antibiotikum-rezisztencia, szélesebb értelemben az antimikrobiális rezisztencia (AMR) terjedésének megállítására és legyőzésére...

- Halálosan komoly, amit mondtam. A halál szót hangsúlyozni vagyok kénytelen. Az Egyesült Államokban és Európában 25-25 ezer ember halt meg csak tavaly olyan betegségekben, amelyeket- leegyszerűsítetten kifejezve- antibiotikumra való érzéketlenség okozott. Ez az érzéketlenség az utóbbi egy-két évtizedben drámai mértékben terjed világszerte, s a prognózisok szerint 30-35 éven belül 10 millió ember életét fogja kioltani- évente! Ez hatalmasabb szám, mint ahányan rákbetegségben meghalnak, és nyolcszor több mint a közlekedési balesetekben elhunytak száma.

- Miként válhatott a komoly betegségek legyőzését szolgáló óriási vívmány, az antibiotikum hirtelen az „első számú közellenséggé”…

- A baktériumoknak „szokásuk” a mutálódás, egyszerűen hozzászoknak az általuk okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, például a penicillinalapú gyógyszerekhez, és egyre ellenállóbb változataik jönnek létre. Az újabb és újabb- az orvostudomány számára egyre inkább ismeretlen –baktériumok kialakulása annál inkább jellemző, minél több antibiotikumot juttatunk az emberi szervezetbe.

- Önök szerint e mutálódott, illetve vadonatúj mikrobák ellen teljesen kilátástalan a harc?

- Egyelőre szinte tényleg kilátástalan. Gondoljunk bele: utoljára csaknem 30 évvel ezelőtt sikerült új antibiotikumot bevezetni a gyakorlatba. 2003 óta, 12 éve pedig még csak be se jegyeztek új vegyületet, amelynek alapján gyógyszerfejlesztés mehetne végbe antibiotikum ellenállással összefüggésben kialakult mikrobiális fejlődések megállítására. Jelenleg ott tartunk, hogy Európa három országában, Cipruson, Olaszországban és Görögországban járványszerűen terjed már az ún. antimikrobiális rezisztencia. A felmérések azt mutatják, hogy a dél-és közép európai országokban felelőtlenebbül és sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak antibiotikumokat, mint Észak- és Észak Nyugat Európában. Cipruson, Görögországban gyakorlatilag orvosi vény nélkül juthat antibiotikumokhoz az ember. Szlovákiában, Lengyelországban, a balti államokban, Romániában, Bulgáriában a házi orvosok látványosan „nagyvonalúbban” bánnak az antibiotikumokkal, mint például dán és holland, ill. norvég kollégáik. Ez utóbbi országokban a hosszú évek óta zajló, a kormányok által szisztematikusan támogatott felvilágosító kampányok, továbbá a kötelező iskolai tananyagba vétele révén érték el a z antibiotikumok drámai visszaszorítását- legalábbis a humán orvoslásban…..

- Merthogy ugyebár az AMR, tehát az antimikrobiális rezisztencia nem „emberközpontú” probléma csupán?!

- Olyannyira nem az, hogy az ismeretlen, részben szuperbaktériumoknak nevezhető, drámai gyorsasággal, beláthatatlan betegségeket generálni képes mikrobiális törzsek meghatározóan az állatvilágban alakulnak ki. Relatíve ugyanis jóval több antibiotikumot juttatunk az állatok szervezetébe, mint az emberekébe, ill. az emberek körében kialakuló, egyelőre gyógyíthatatlan bakteriális fertőzések többsége állatokban tenyésztődött baktériumokból származik. A zöldségekből, gyümölcsökből például a trágyázás következtében szintén óriási mennyiségben juthat a szervezetünkbe antibiotikumoknak ellenálló baktérium. A természeti körforgásba, az élelmiszerláncba az utóbbi évtizedekben az ember- a farmer, a paraszt, a patikus, a gyógyszergyáros, az orvos, mi magunk, az öngyógyításban hívő emberek- értelmetlenül, indokolatlanul sok mennyiségben építettünk be antibiotikumokat. Beláthatatlan folyamat veheti kezdetét, számításaink szerint - ha nem történik addig drámai áttörés az antimikrobiális rezisztencia legyőzéséért folytatott harcban - harminc év múlva százezer milliárd dolláros kár fogja érni a világot az AMR-rel összefüggésben. Az említett összeg a világ által jelenleg évente megtermelt összes áru, szolgáltatás, tehát a globális GDP másfélszerese!

________________

Forrás: Gyógyhír Magazin, Zentai Péter 2016

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.