Az eltitkolt 2012-es NHMRC jelentés ígéretes bizonyítékokat talált arra, hogy a homeopátia bizonyos betegségek esetén hatásos.

2019. október 18., péntek

A vezető ausztrál kutatóintézet, az Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) nemrég meghajolt a nyilvánosság nyomása előtt, és kiadta első homeopátiáról szóló jelentését, amelyet 2012-ben készített, de soha nem publikált a nyilvánosság számára.

Ahogy az várható volt, a 2012-es jelentéstervezet megállapításai sokkal pozitívabbak, mint  a 2015-ben közzétett második jelentés - a Homeopátia áttekintése - melynek megállapításai hatalmas károkat okoztak a homeopátia jó hírnevének.

Az első jelentésben prof. Karen Grimmer, a Dél-ausztráliai Egyetem (UniSA) szakértője áttekintette az NHRMC számára gyűjtött bizonyítékokat  - és megállapította, hogy „ígéretes bizonyítékok vannak a homeopátia hatásosságára” öt betegség, illetve kóros állapot kezelésében, köztük a középfülgyulladás (fülfertőzés), a felnőttek felső légúti fertőzései, valamint a daganatterápiák néhány mellékhatása esetén.

2012-ben, miután megkapta a jelentéstervezetet az NHMRC felmondta az UniSA-val kötött szerződést. Új vállalkozót bízott meg a homeopátiával kapcsolatos bizonyítékok újbóli felülvizsgálatára, és a megállapításokat 2015-ös jelentésében tette közzé. Ez a második jelentés önkényesen meghatározott, addig soha nem látott szabályokat alkalmazott, ami a figyelmebe vett vizsgálatok számát 176-ról 5-re csökkentette, és arra a következtetésre jutott, hogy „nincsenek elegendő résztvevővel végzett, jó minőségű vizsgálatok, ahhoz hogy értékelni lehessen“ a homeopátia hatását bármely betegség esetén.

Rachel Roberts, a Homeopátiás Kutatóintézet vezérigazgatója: „Az első jelentés talált néhány jó bizonyítékot arra, hogy a homeopátia bizonyos betegségek esetén működik. További tanulmányokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítésére, de a néhány jó bizonyíték  teljesen mást jelent, mint a bizonyítékok teljes hiánya.”

Az NHMRC vezérigazgatója javítja a 2015-ös jelentés kommunikációját

Az NHRMC 2015-ös jelentésének publikációja olyan ártalmas és pontatlan tudósítások özönét indította el világszerte, amelyekben azt állították, hogy a homeopátia nem működik.

A HRI ezért üdvözli az NHMRC vezérigazgatójának, prof. Anne Kelsonak utóbbi magyarázatát a 2015-ös Homeopátia áttekintéséről, mondván: „Egyes állításokkal ellentétben a felülvizsgálat nem jutott arra a következtetésre, hogy a homeopátia nem hatásos” (Vezérigazgatói nyilatkozat, 2019. augusztus 26.).

Vizsgálat alatt az NHMRC elfogultság és a homeopátiára vonatkozó bizonyítékok téves bemutatása miatt 

Az NHMRC az első jelentés tervezetét olyan kommentárokkal publikálta, amelyek többszörösen megkérdőjelezik Grimmer professzor munkájának érvényességét és pontosságát anélkül, hogy bármiféle válaszadási lehetőséget kapott volna. Ez megdöbbentő, tekintettel arra, hogy Grimmer professzor az NHMRC saját ajánlott módszerét alkalmazta a bizonyítékok áttekintésére (a „FORM” módszertan), és ráadásul  Grimmer professzor tagja volt az annak a kutatócsoportnak, amelyik ezt az megközelítést kidolgozta az NHMRC számára.

Rachel Roberts elmondta: „Tekintettel a szerző szakértelmére és az NHMRC helytelen észrevételeire a kommentált példányon, azt a kérdést kell feltennünk, hogy vajon az első jelentést azért titkolták-e el, mert az nem az NHMRC  által kívánt eredményre jutott és nem azért mert magával a kutatással voltak problémák.”

Az NHMRC-t jelenleg a Nemzetközösség ombudsmanja vizsgálja a homeopátia bizonyítékainak felülvizsgálata kapcsán, torzítások, hibás jelentések, összeférhetetlenségek és az eljárási szabályok megsértése miatt. Az a tény, hogy az NHMRC még csak nem is ismerte el az adófizetők által finanszírozott első jelentéstervezet létezését (amelyhez csak közérdekű adatigényléssel jutottak hozzá), része az NHMRC elleni bizonyítékoknak, amelyeket a Komplementer Orvoslás Ausztrália (CMA) és az Ausztrál Homeopátiás Egyesület panaszában nyújtottak be, a Homeopátiás Kutatóintézet (HRI) tudományos segítségével. Hamarosan várható az ombudsman hároméves vizsgálatának eredménye.

További információk: www.hri-research.org.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (8 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.