Ha a gyerek köhög...

2013. június 10., hétfő

Homeopátiás segítség – a leggyakrabban használt szerek ABC sorrendben

Aconitum: hideg szél hatása után éjfél körül hirtelen kezdődő száraz, esetenként kruppos köhögés. A gyerek izgatott nyugtalan, a bőre száraz.

Antimonium tartaricum: asztmás jellegű nehezített légzés. Gyors, rövid légvételek, fullasztó köhögés. A hörgőben lévő nagy mennyiségű váladék miatti szörtyzörejek sokszor szabad füllel is hallhatók. A váladékot nehéz felköhögni. A köhögés hányásba torkollhat. 

Arsenicum album: éjfél körül kezdődő vagy akkor rosszabbodó köhögés. A sokszor asztmás jellegű légzés nehezített, ziháló. A gyermek sápadt, a szeme kékesen aláárkolt, fél, nyugtalan, nem lehet egyedül hagyni. Fázik, nagyon szomjas, igen hamar kimerül a köhögéstől. Habos váladékot köhög fel.

Belladonna: hirtelen, gyakran késő este kezdődő száraz, esetenként rohamokban jelentkező kruppos köhögés. A gyerek kipirult, izzadt, az arca vörös és meleg, a végtagjai hidegek.

Bromum: felhevülés utáni áthűlést követően hirtelen jelentkező kruppos vagy asztmás jellegű légzéssel járó, kimerítő köhögés. A gyerek állapota rosszabbodik meleg szobában, éjfél körül. 

Bryonia: száraz köhögés rázza az egész testet. Szárazság érzés a légutakban. Kínzó fejfájás. Köhögés közben fogja az oldalát, ettől enyhül a köhögés okozta fájdalom, amely mély légvételtől is fokozódik. A gyermek ingerlékeny, szomjas. Jobban érzi magát egyedül és mozdulatlanul fekve. Fokozódik a köhögés hidegből meleg helyiségbe lépve.

Causticum: rekedtség, a torokban vagy a felső légutakban nyílt seb érzése, a heves, erős fájdalommal járó köhögési roham alatt elcseppenhet a vizelet. Rosszabbodás a hideg minden formájától és hajnali 3 óra felé.

Coccus cacti: rohamokban jelentkező görcsös köhögés, a torokban és a garatban csiklandozás-szerű érzéssel. Mintha egy morzsa akadt volna meg a torkán, emiatt állandó nyelési kényszere van. A sűrű, tapadós nyákot nagyon nehéz felköhögnie. A köhögés gyakran hányásba torkollik. 

Drosera: rohamokban jelentkező, mélyről jövő, szűnni nem akaró szamárköhögés-szerű köhögési rohamok, melyek akár légszomjhoz és öklendezéshez is vezethetnek. Mély, rekedt hang A köhögés gyakran akkor kezdődik, amikor a gyerek lefekszik. Ez a testhelyzet és az ágy melege is ront a helyzeten. 

Dulcamara: nedves hidegben vagy átázás miatti megfázás után jelentkező köhögés. Gyakran kíséri a szem és a fül hurutja, valamint hasmenés és hólyaghurut is. A köhögés felszakadó, a váladék nagymennyiségű. 

Hepar sulphuris: gyakran kora reggel jelentkező kruppos köhögés. A kezdetben száraz köhögést gyorsan felváltja a könnyen felköhöghető bőséges, gennyes váladékkal járó köhögés. A gyerek ingerlékeny és nagyon fázós. A meleg minden formája javít az állapotán.Ipecacuanha: a kruppos vagy asztmás jellegű köhögés heves, szűnni nem akaró, gyakran hányingerrel, öklendezéssel, hányással kísért. Véres köpet és orrvérzés jelentkezhet. A nyelv tiszta, nem lepedékes.

Kalium bichromicum: a nyúlós, tapadós váladékot szinte lehetetlen felköhögni. A köhögést gyakran arcüreggyulladás tartja fenn. A váladék lecsorog vagy inkább rátapad a hátsó garatfalra. 

Natrium sulphuricum: nedves, ködös időben jelentkező, nehezített légzéssel járó köhögés. Minden újabb megfázás asztmás rohamot vált ki. Gyakori a bal mellkasfél alsó részében érzett fájdalom. Köhögés közben ez annyira fáj, hogy fognia kell. Rosszabbodás hajnali 4-5 óra tájban.

Nux vomica: kinzó, száraz, görcsös köhögés, öklendezéssel, hányingerrel, telítettség érzettel a gyomorban, kínzó fejfájással. Úgy érzi, mintha szétrobbanna a feje. Ideges, ingerlékeny, nagyon fázós.

Phosphorus: köhögés esténként, ugyanabban az órában. Száraz, kimerítő köhögés, rekedtséggel. Az egész testet rázza a köhögés. Beszéd vagy sírás közben „elmegy” a hangja a torokban és a gégében érzett fájdalomtól. Beszéd, nevetés, hideg levegő belégzése rosszabbodást okoz. 

Pulsatilla: „szeszélyes köhögés”, jön és megy. Este és éjjel száraz, reggel és napközben felszakadó, meleg szobában vagy az ágy melegétől fokozódó, szabad levegőn csökkenő.

Rumex: folyamatos, szűnni nem akaró száraz köhögés, csiklandozó érzéssel a légutakban. Se beszélni, se aludni nem tud a köhögéstől. Romlik az állapot beszédtől, éjszaka, de különösen hideg levegő belégzésétől.

Spongia: száraz, ugató, kruppos köhögés, mintha a gégét eldugaszolná valami A torok száraz fájdalmas, már attól is, ha kívülről hozzáérnek. A köhögés mérséklődik meleg ételtől, meleg italoktól.

Adagolás: 1-2 napig napi 3-szor, majd 1-2 napig napi kétszer, majd naponta egyszer. Adagonként annyi golyó, ahány éves a gyermek, maximum 5 – elszopogatva vagy vízben feloldva, lassan elkortyolgatva. 

Potencia: alacsony vagy közepes – tehát C30-ig

Fontos: ha 1-2 napon belül nem észlel javulást, ne folytassa a szer adását! Ha javulás van, akkor először csökkentse az adás gyakoriságát, majd hagyja el a szert!

Forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület orvosaihoz!

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.