Hogyan racionalizálható az antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és pszichotróp szerek használata?

2020. május 1., péntek

A francia EPI3 kutatásról

Háziorvosok homeopátiás gyógyszerfelírásának gazdasági hatásai

Hogyan racionalizálható az antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és pszichotróp szerek használata?

Az EPI3 program az ezidáig publikált legnagyobb összehasonlító eredményességi kutatás, melynek során a homeopátiát a mindennapi gyakorlatban vizsgálták. Az összesen 8559 beteg és 825 háziorvos, illetve alapellátási praxis részvételével megvalósult országos kutatást Franciaországban végezték. Erre az adott lehetőséget, hogy a homeopátia Francaországban általánosan elterjedt mind a lakosság, mind pedig az orvosok körében. Egy 2012-es közvéleménykutatás szerint a franciák 77%-a bízik a homeopátiában 56% kipróbálta már és 36% rendszeresen használja. 1  A francia háziorvosok szinte kivétel nélkül gyógyítanak homeopátiával, 2011-12-ben 94,5%-uk írt fel társadalombiztosítási támogatással legalább egy homeopatikumot. 2 Az EPI3-at az obszervációs vizsgálatok tervezésében, értékelésében, valamint a rutin ellátás során keletkező adatok kutatásában, modellezésben, egészséggazdasági elemzésekben világszerte elismert LA-SER cég koordinálta. 3 A projektben olyan nagynevű intézmények munkatársai vettek részt mint a párizsi Pasteur Intézet, a Bordeaux-i Egyetem vagy a montreáli McGill Egyetem.

A kutatás célja volt a homeopátiás gyógyítás helyének meghatározása a francia alapellátásban és népegészségügyben.

A kutatók az alapellátó orvosok által alkalmazott gyógyító módszerek szerint alakították ki a betegcsoportokat. A módszerek a konvencionális (K), a homeopátiás (H) és a vegyes (konvencionális és homeopátiás K+H) orvoslás voltak. Természetesen a homeopátiás háziorvosok is alkalmaztak konvencionális gyógyszereket és terápiákat, ők homeopátiás diplomájuk alapján kerültek ebbe a csoportba. A vegyes csoportot a homeopátiára nyitott, alacsonyabb homeopátiás képzettséggel rendelkező orvosok alkották.

A vizsgálatban összehasonlították az eltérő orvosi gyakorlatok hatását. Arra voltak kíváncsiak, hogy a három orvoscsoport betegei – konvencionális, homeopátiás, vegyes – hogyan gyógyulnak: milyen eredmények mutathatók ki a klinikai lefolyás, a gyógyszerfogyasztás és más terápiák igénybevétele, a nemkívánatos hatások, a gyógyulás lehetőségének elvesztése (a beteg gyógyulási esélyeinek csökkenése) tekintetében. Az orvoshoz fordulást leggyakrabban indokló betegségek közül a következőket tanulmányozták: felső légúti fertőzések; mozgásszervi betegségek (fájdalom); alvási problémák, szorongás, depresszió. E betegségek racionális gyógyszeres kezelése kiemelkedő fontosságú, a terápiájukban alkalmazott antibiotikumok, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), pszichotróp szerek indokolatlan használata jelentős népegészségügyi probléma.

Felső légúti fertőzések (URTI-k) 4

Ebben a kohorszvizsgálatban a felső légúti fertőzések (leggyakoribb diagnózisok: rhinopharyngitis, 73,9%; bronchitis, 28%; nátha 12,7%) kezelését vizsgálták, 518 felnőtt és gyermek bevonásával.

A homeopátiás képzettséggel rendelkező háziorvosok betegeinél a tünetek javulása hasonló volt, mint a konvencionális megközelítést alkalmazó orvosok betegeinél, de ezt kevesebb antibiotikum és lázcsillapító / gyulladásgátló gyógyszer alkalmazásával érték el.

A homeopátiás háziorvosok betegeinél körülbelül fele olyan eséllyel alkalmaztak konvencionális gyógyszereket, mint a csak konvencionális orvoslást művelő kollégák betegeinél (az antibiotikum használat esélyhányadosa H/K OR = 0,43, CI: 0,27-0,68; a lázcsillapító / gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatának esélyhányadosa H/K OR = 0,54, 95% CI: 0,38-0,76). A komplikációk megjelenésének gyakorisága hasonló volt a három betegcsoportban, 17% körül alakult.

Váz-izomrendszeri betegségek (MSD) 567

Váz-izomrendszeri betegségek közé sorolták a gerinc, a felső végtagok és az alsó végtagok fájdalmait. Amint az várható volt, a derékfájásban szenvedő betegek alkották bevonáskor a csoport valamivel több, mint felét. A kohorszvizsgálatban 1153 beteg vett részt. A homeopátiás orvosi ellátást választók körében több volt a nő, életkoruk és iskolai végzettségük is magasabb volt, valamint egészségesebb életmódot folytattak a vizsgált kockázati tényezők alapján. A betegek nem különböztek egymástól életminőségük (SF-12) tekintetében, viszont a krónikus betegségek gyakrabban fordultak elő a homeopátiás orvosok betegei között (H: 62,1%; K: 48,6%; H+K: 50,3%).

A váz-izomrendszeri betegségek lefolyása hasonlóan alakult mindhárom praxistípusban a vizsgálat 12 hónapja alatt, a váz-izomrendszeri funkciókban (Roland-Morris, Quick Dash, Lequesne) lényegesen nem különböztek egymástól (p > 0,05). A homeopátiás praxisok betegei az utánkövetés során fele annyi NSAID-ot és negyedével kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek mint a konvencionális praxisok betegei (p<0,001).

Az NSAID-ok nemkívánatos hatásai a betegek több mint 10%-ánál jelentkeztek és mivel a homeopata orvosok csoportjába tartozó betegek közül kevesebben alkalmaztak NSAID-ot, ezért ebben a csoportban kevesebb nemkívánatos hatás volt tapasztalható. A betegek kb. 10%-a kezdett el pszichotróp gyógyszert szedni a vizsgálat alatt mindhárom csoportban.

Szorongás és depresszió (ADD) 89

A vizsgálatban 1572 beteg vett részt. A homeopátiás diplomával rendelkező orvosokat felkereső betegek gyakrabban fordultak segítségért szorongás miatt (30,2%), mint a konvencionális orvosokat felkeresők (18,8%), míg a depresszió ritkább volt közöttük (H: 28,7%; K: 41,1%). Másik különbség a csoportok között, hogy a homeopaták ADD betegeinek csak 47%-a volt a praxisok bejelentkezett páciense, míg a konvencionális és vegyes módszerrel gyógyítók páciensei közül 84,5% és 83,1 %.

A betegcsoportok közötti kiindulási különbségek (HADS pontszámmal mért súlyosság, öngyilkossági kísérletek száma, második ADD betegség, primer inszomnia, társbetegségek száma, háziorvosi vizitek és hospitalizációk száma) korrigálása után kapott eredmények szerint a szorongásos-depressziós betegségek javulása a 12 hónapos utánkövetés alatt hasonló volt mindhárom csoportban, pontosabban a homeopaták betegei 1,7-szer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak jobb eredményeket, mint a konvencionális orvosok betegei, de ennek szignifikanciája éppen a határon volt [H/K esélyhányados OR = 1,70 (95 % CI: 1,00 to 2,87)].

Az utánkövetés 12 hónapja során a homeopata orvosok betegei harmadannyi eséllyel részesültek pszichotróp gyógyszeres terápiában, mint a konvencionális orvosok betegei [H/K esélyhányados OR = 0,29 (95 % CI: 0,19 to 0,44)]. A balesetek és öngyilkosságok előfordulási arányában nem volt szignifikáns különbség.

Következtetések

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a homeopátiás diplomával rendelkező orvosok által kezelt betegeknél a felső légúti, váz-izomrendszeri, szorongásos és depressziós betegségek lefolyása – a tünetek javulása és a komplikációk gyakorisága – hasonló volt, viszont ezeket az eredményeket kevesebb antibiotikum, konvencionális lázcsillapító, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint pszichotróp gyógyszer felírásával értek el, mint a csak konvencionális terápiákkal gyógyító orvosok.

Az eredményeknek komoly népegészségügyi jelentősége van, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy a homeopátia szerepet játszhat az antibiotikumrezisztencia elleni küzdelemben és több területen is elősegítheti a racionális gyógyszerhasználatot.

  • 1. L'homéopathie fait de plus en plus d'adeptes IPSOS 2012 https://www.ipsos.com/fr-fr/lhomeopathie-fait-de-plus-en-plus-dadeptes
  • 2. Piolot M, Fagot JP, Rivière S, Fagot-Campagna A, Debeugny G, Couzigou P, Alla F. Homeopathy in France in 2011-2012 according to reimbursements in the French national health insurance database (SNIIRAM). Fam Pract. 2015 Aug;32(4):442-8. 
  • 3. http://analytica-laser.com, http://la-ser.com 
  • 4. Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M, Avouac B, Lert F, Rouillon F, Bénichou J, Massol J, Duru G, Magnier AM, Abenhaim L, Guillemot D. Management of upper respiratory tract infections by different medical practices, including homeopathy, and consumption of antibiotics in primary care: the EPI3 cohort study in France 2007-2008. PLoS One. 2014 Mar 19;9(3):e89990. 
  • 5. Danno K, Joubert C, Duru G, Vetel JM. Physician practicing preferences for conventional or homeopathic medicines in elderly subjects with musculoskeletal disorders in the EPI3-MSD cohort. Clin Epidemiol. 2014 Sep 26;6:333-41. 
  • 6. Rossignol M, Bégaud B, Avouac B, Lert F, Rouillon F, Bénichou J, Massol J, Duru G, Magnier AM, Guillemot D, Grimaldi-Bensouda L, Abenhaim L. Who seeks primary care for musculoskeletal disorders (MSDs) with physicians prescribing homeopathic and other complementary medicine? Results from the EPI3-LASER survey in France. BMC Musculoskelet Disord. 2011 Jan 19;12:21. 
  • 7. Rossignol M, Begaud B, Engel P, Avouac B, Lert F, Rouillon F, Bénichou J, Massol J, Duru G, Magnier AM, Guillemot D, Grimaldi-Bensouda L, Abenhaim L; EPI3-LA-SER group. Impact of physician preferences for homeopathic or conventional medicines on patients with musculoskeletal disorders: results from the EPI3-MSD cohort. Pharmacoepidemiol Drug Saf. 2012 Oct;21(10):1093-101. 
  • 8. Grimaldi-Bensouda L, Abenhaim L, Massol J, Guillemot D, Avouac B, Duru G, Lert F, Magnier AM, Rossignol M, Rouillon F, Begaud B; EPI3-LA-SER group. Homeopathic medical practice for anxiety and depression in primary care: the EPI3 cohort study. BMC Complement Altern Med. 2016 May 4;16:125. 
  • 9. Grimaldi-Bensouda L, Engel P, Massol J, et al. Who seeks primary care for sleep, anxiety and depressive disorders from physicians prescribing homeopathic and other complementary medicine? Results from the EPI3 population survey. BMJ Open 2012;2:e001498. 
Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.