A homeopátia innovatív szerepe a fenntartható egészségügyben

2017. február 9., csütörtök

Üzenet Alojz Peterle-től, az Európai Parlament képviselőjétől - 2016. november 18., Bécs

Alojz Peterle1, Szlovénia első miniszterelnöke videóüzenetében üdvözli az Európai Homeopátiás Kongresszus2 résztvevőit. Az EP egészségügyi munkacsoportjának társelnöke úgy fogalmaz: Európa polgárai egyre inkább felismerik a homeopátia előnyeit a gyógyításban. Miközben a homeopátia innovatív szerepet tölt be az egészségügyben, hiányzik a tagállamok közti egységes szabályozása.

„A homeopátia számomra egy holisztikus*, átfogó, költséghatékony és biztonságos megközelítés, mely segíti egészségünk megőrzését, a betegségek megelőzését és kezelését. Különösen páciensközpontú szemlélete miatt támogatom”- vallja az elnök.

Peterle úr egy mindannyiunkat foglalkoztató kérdést tesz fel: léteznek-e a mainál jobb megoldások olyan kihívásokra, mint az idősödő társadalom, a rák, cukor-, szív- és mentális betegségek rohamos terjedése, a kezelésnek ellenálló kórokozók elszaporodása? A kongresszus résztvevői szerint a válasz igen, hiszen 

a homeopátia számos tagállamban bizonyította, hogy hatékony és olcsó gyógymód. Az olaszországbeli toszkán régió modellértékűen építette be egészségügyi ellátásába a kiegészítő és alternatív gyógymódokat (CAM**). 

Az EP e célra létrehozott érdekképviseleti csoportjával Alojz Peterle évek óta közbenjár a Bizottságnál, hogy a tagországok jelenleg zűrzavaros CAM szabályozására megoldást3 találjanak. Ismeretes, hogy az EU 2014-2020-as egészségügyi stratégiájának főbb célkitűzései az egészségmegőrzés, az antibiotikum fogyasztás csökkentése, a kevésbé invazív és sokkal költséghatékonyabb kezelések bevezetése. A krónikus betegségek hatalmas személyi, szociális és gazdasági forrásokat emésztenek fel, ezek enyhítésében a homeopátia újító megoldást jelent.   

„Miután az európai polgárok széleskörűen igénylik a homeopátiát, meg kell találnunk azokat az utakat, melyekkel a gyógymód hozzájárulhat a egészségügyi rendszer fenntarthatóságához” - foglalt állást az EP képviselő4.

__________________

*az egész embert figyelembe vevő
** Complementer and Alternative Medicine

Kapcsolódó oldalak

A beteg embert gyógyítsák, ne a betegséget!

Dr. Michael Frass

Az Allgemeines Krankenhaus (AKH) Bécs centrumában belépéskor plázához hasonló benyomást kelt, a földszinten posta, bank, étterem és üzletek fogadják a látogatót. Itt találkoztunk Dr. Michael Frass professzorral, aki éppen egy gyakorlaton lévő német kolleginával fogad.

A homeopátia - hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben általános az egyetértés abban, hogy Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz. Növekvő terheket jelent az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (a rákos betegségek, a cukorbetegség és a szívbetegségek), nagy kihívást jelent a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Antibiotikum barát vagy ellenség? Lehetőségek a rezisztenciakrízis küszöbén

A konfenrencia levezetését Dr. Velkey György, az MRE Bethesda Kórház igazgatója vállalta el.
-mhoe-

Milyen lehetőségeink, feladataink vannak az antibiotikum-rezisztencia problémájának csökkentésében? Hol a helye ma az antibiotikumoknak, a fitoterápiának és a homeopátiának? Mikor kötelező antibiotikumot használni és mikor kerülendő? Mikor vessük be a homeopátiás gyógyszereket és a gyógynövényeket?

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.