Homeopátia a kertészetben - 1.

2016. március 30., szerda

Az elmúlt hetekben egy nagyon érdekes hirdetésre bukkantam. Agrohomeopátiás növényvédelem a gyakorlatban, előadás a Hermann Ottó intézetben. Sajnos az előadásra nem tudtam elmenni, de kedvet kaptam a témához.

Valóban segíthet a növényeknek a homeopátia?

Segíthet a gombás fertőzésekben, a csigák támadásaiban, a levéltetűk, a nyári megégések, a levél tetvek, hernyók, pajzstetvek, meztelen csigák ellen?

Nekiálltam az interneten böngészni. Izgalmas információkra bukkantam a német Narayana kiadó honlapján. Két homeopátiás kertészeti könyvet is kiadtak: Vaikunthanath Das Kaviraj: Homeopathy For Farm and Garden (Homeopátia a farmon és a kertben) 2015, illetve Christane Maute: Homeopathy for Plants (Homeopátia a növényeknek) 2014.

A kiadó népszerűsíteni szeretné a homeopátiát a növényvédelemben és erre bátorítja az olvasókat is. Ezért összegyűjtötték az olvasói visszajelzéseket, sikereket, melyeket a homeopátiás golyócskák használatával szereztek.

Ezekből a visszajelzésekből osztok meg néhány gondolatot.

Az egyik olvasó paradicsomot ültetett a ház fala mellé, hogy az eresz védje az esőtől. Augusztus elejére a hajtásokon és a leveleken megjelent a barna rozsda. Natrium sulphuricum C30 oldatával öntözte a növényt, először 3 naponként, majd utána hetente egyszer. A beteg levelek lehullottak és új, egészséges hajtásokat növekedtek. A termőágak is fertőzöttek voltak, de a kezelések hatására újjáéledtek és egészségesek lettek a gyümölcsök.

Sontra, 2012 - forrás

Mechtild K., Ausztria, (2013) leírja a sikereit, hogy gyógyította meg a hibiszkuszait a levéltetűktől. Minden évben rengeteg tetű lepi el a hibiszkuszait, erre hagyományosan vegyszereket használt, több-kevesebb sikerrel. Megrendelte a Cimicifuga C30 –as gyógyszert, néhány golyócskát vízben feloldott és bepermetezte vele a hibiszkuszt. Másnap nem hitt a szemének! Eltűntek a tetűk. A másik növényen vörös takácsatkák voltak. Erre nem használt semmit a Cimicifuga. Befújta a növényt Petroleum C30 vizes oldatával. Eredmény: az összes takácsatka eltűnt! Nem hitte el, hogy ilyen gyorsan hathat ez a gyógyszer.

forrás

Doris Mössinger, Stuttgart, Germany 2015: Az elmúlt 2 évben  nem használ a kerti növényeihez egyáltalán semmilyen vegyszert, kemikáliát. Minden kártevőre vagy gombás fertőzésre homeopátiás gyógyszereket permetez. A második évre azt tapasztalta, hogy a növényei sokkal erősebbek és egészségesebbek és nem esnek áldozatául a különböző tetveknek és hernyóknak.

A rózsáit előző évben a Cimicifuga C30-cal kezelte a zöld tetűk ellen, de ez csak részben segített. A következő évben, amikor fekete foltok jelentek meg, a Rhus tox. C30-t használta, és ez működött. Az új hajtások egészségesek lettek, de amik a permetezés előtt nőttek, azok megbetegedtek. Mivel csapadékos volt a nyár, nem sokkal később megismételte a kezelést.

Ebben az évben a zöld tetűk ellen Cuprum C30-cal kezelte a rózsáit – ezt általában javasolják a fertőzésekre, - és gyors sikereket ért el.

Végül minden növényét, a rózsákat, hibiszkuszokat, a ribizlit is Cuprummal kezelte a zöld tetűk ellen és Camphora C30-cal a fekete tetűk ellen.

Javaslata az oldat készítéshez: 500 ml tiszta, vegyszermentes flakonba felold 10 golyócskát, hűvös, árnyékos helyen tárolja. Használat előtt felrázza, majd higítja: az egy harmadát beleönti a permetezőbe és akár 7 literig higítja vagy egy nagyobb kézi permetezőbe teszi , és újból felrázza és azonnal kipermetezi. Felhívja a figyelmet ara, hogy az oldat ne érintkezzen vegyszerekkel, vagyis csak tisztára mosott eszközöket használjunk! Jól átpermetezi vele az egész növényt, a maradékot ráönti a tövére.

Természetesen a növényeknek szüksége van friss földre, öntözésre, komposztra a tökéletes  egészség érdekében, annál jobban reagálnak a homeopátiás gyógyszerekre.

Kapcsolódó oldalak

További oldalak

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.