Homeopátiás segítség torokfájás esetén

2013. június 1., szombat

A gyógyszertárakban ma már találunk néhány úgynevezett komplex homeopátiás szert, melyek torokgyulladás gyógyítására ajánlottak. Ezek többféle kiinduló anyagból készülő homeopátiás szereket egyidejűleg tartalmazó készítmények, melyek összeválogatásához a mindennapi gyógyítói tapasztalatok szolgáltak, tehát a torokgyulladások kezelésében leggyakrabban sikeresen használt szereket gyűjtötték csokorba.

Jelen cikk az egy hatóanyagot tartalmazó szerek sűrűjében segít eligazodni, ad ízelítőt a teljesség igénye nélkül. Ha a páciens tünetei az adott szerre jellegzetesek, akkor bátran alkalmazhatjuk őket. Ilyen esetben, akut torokgyulladásnál - a tünetek ismeretében - tudatosan választunk szert a klasszikus homeopátia szabályai szerint.

Apis: a nyelvcsap, a lágy szájpad és a mandulák megtekintésre, de érzésre is kifejezetten duzzadtak. Az említett torokképletek világos pirosak. A szúró, nyilalló, égő fájdalom igen intenzív. A tünetek gyakran a torok jobb oldalán kezdődnek, vagy ott kifejezettebbek. A fájdalom fokozódik melegtől (pl. meleg étel, ital, borogatás), nyeléstől, csökken hideg hatására (hideg étel, ital, borogatás), nyugalomban. Az Apis páciens még lázas állapotban sem szomjas. Ha mégis rábeszélhető az ivásra, akkor csakis hideg folyadékot fogad el.

Belladonna: a betegség hirtelen kezdődik. A torok égővörös, ún. skarlát vörös, igen fájdalmas. A páciens, lüktető, metsző, hasogató fájdalomról panaszkodik. Gyakori, hogy a nyelv ízlelőbimbói is pirosan, gyulladtan elődomborodnak (málnanyelv). A páciensnek általában magas láza van, arca kipirult, szeme csillog, pupillái tágak, feje, teste forró, szinte süt, végtagjai hidegek. Ingerült lehet, de többnyire bágyadt, elesett, mozgásra, rázkódásra, érintésre érzékeny. A fájdalom nyugalomban csökken, az evés-ivás könnyebb, ha a fejét kissé hátra hajtja.

Bryonia: a tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki. A nyálkahártyák szárazsága következtében a páciens, szúró, kaparó fájdalmat érez, emiatt erőlködve köszörüli a torkát, krákog. Ettől váladék nem, vagy csak minimális távozik, azonban a fájdalom fokozódik. Bármilyen mozgás, már pusztán maga a nyelés is ront az állapotán, így a Bryonia páciens teljes mozdulatlanságra törekszik. A szájszárazság miatt nagy mennyiségű hideg vizet kíván. Tünetei ingerlékennyé teszik, a morgós, harapós kedvű beteget minden és mindenki zavarja, idegesíti, egyedüllétre vágyik.

Hepar sulphuris: a mandulákon különálló tüszők vagy összefüggő lepedék, a garatfalon gennycsorgás látható. A fájdalom szilánk vagy szálka érzetszerű, a fülbe sugározhat. A veszekedős, ingerlékeny páciens, szélsőségesen érzékeny a hideg minden formájára, fázékonysága mellett erősen izzad. A párás meleg, a betakarás, bebugyolálás, meleg italok csökkentik a szenvedését. 

Lachesis: a gyulladás többnyire a torok bal oldalán kezdődik, vagy ott kifejezettebb. A torokképletek sötét vörösek (lilás bordó), könnyen véreznek, kifekélyesedhetnek. A páciens szűknek érezheti a torkát, mintha gombóc lenne ott, akár fulladásról is panaszkodhat. A torok bekötése, de puszta érintése is, a meleg bármilyen formája rosszabbodást okoz. Friss levegőn, hidegtől, váladékozások megindulásától (pl. orrfolyás, izzadás, menzesz, stb.) csökkennek a panaszok. 

Mercurius solubilis: a torokképletek és a nyelv szürkés sárga lepedékkel vastagon bevont. Gennyesedés és fekélyképződés jellemző. A fájdalom sajgó, kisebesedés érzetét keltő. A duzzadt nyelv két oldalán látszanak a fogak benyomatai. A lehelet bűzös. Erős nyálzás, izzadás és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata kíséri a tüneteket. Jellemző az éjszakai rosszabbodás, erős szomjúság.

Phytolacca: a torokképletek lilásan elszíneződöttek, a nyelvet, a mandulákat fehér lepedék borítja. A sajgó, égő fájdalom nyeléskor a fülbe sugárzik. A nyaki nyirokcsomók duzzadtak, fájdalmasak. A tünetek meleg és nedvesség hatására hevesebbé válnak. 

Ajánlott potencia: D30-C30 

Adagolás: - heves tünetek esetén, akár negyedóránként 5-5 golyócska, maximum 3 alkalommal (gyermekek egyszeri adagja annyi golyó ahány éves, maximum 5.) - enyhébb esetben 3-4 óránként adunk 5-5 golyócskát, majd az állapot javulásával az adás sűrűségét csökkentjük, illetve jelentős, biztos javulás esetén a szert elhagyjuk.

Figyelem: ha 3-4 adag bevétele után nem következik be javulás, a szer adását be kell szüntetni!

Forduljon bizalommal a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület szakképzet homeopátiás orvosaihoz.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.