Klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintései - általános ismertető

2017. február 16., csütörtök

Homeopátiás metaanalízisek 

11 szisztematikus áttekintés a homeopátiára nézve pozitív eredményű, pl. allergiában, felső légúti fertőzésekben, reumatológiai betegségekben.

29 szisztematikus áttekintésből 11 pozitív eredményű a homeopátiára nézve. A szisztematikus áttekintések egy kutatási kérdésre összpontosítanak. Megkísérlik azonosítani, értékelni, kiválasztani és szintetizálni az adott kérdéssel összefüggő legjobb minőségű kutatási bizonyítékokat. A szisztematikus áttekintések gyakran, de nem minden esetben statisztikai technikákat (metaanalízis) alkalmaznak. Ennek célja, hogy – módszertől függően – a beválasztható tanulmányok eredményeit egyesítsék, vagy legalábbis a bizonyítékszinteket pontozzák. 

A Szisztematikus áttekintések Cochrane kézikönyve ajánlása szerint a metaanalízis csak akkor ad értelmezhető összefoglaló eredményt, ha a vizsgálati csoportok kellően homogének a résztvevők, a beavatkozások és a vizsgált kimeneti pontok tekintetében. Ez annyit jelent, hogy a szisztematikus áttekintések nem megfelelőek rendkívül heterogén vizsgálatok beválogatása esetén. Értékelhetetlenek azok a szisztematikus áttekintések, melyekben az eredmények, beavatkozások, vizsgált betegségek egészen sokfélék, és amikor egy terápiás rendszer egyes javallatoknál működik ugyan, de nem az összesben. 

A tudományosság igényét szem előtt tartva nem tárgyaljuk azokat a sajtóban tálalt kormányzati/parlamenti jelentéseket, melyeket vitatott módszertanaik miatt lektorált tudományos folyóiratok nem publikáltak, a parlament elutasította, illetve a lakosság félrevezetésének gyanúja miatt ombudsman vizsgálja.

Egyes betegségekre fókuszáló szisztematikus áttekintések és metaanalízisek

Mindezideig 29 szisztematikus áttekintés jelent meg egyes betegségekkel kapcsolatban, közülük 

 • 11 áttekintés a homeopátiára nézve pozitív 
 • 13 nem egyértelmű
 • 6 áttekintés kevés vagy semmi bizonyítékot talált a homeopátiára.  

A szisztematikus áttekintések hivatkozásai elolvashatóak angolul [1]. (Az influenza kezelése és megelőzése egy cikkben szerepel, az Oscillococcinum az influenza kezelésében hatékony, a megelőzésben nem.).

A fenti tanulmányok szerint az alábbi betegségekben a homeopátiás vizsgálatok áttekintései pozitív eredménnyel végződtek (a homeopátia hatásosabb, mint a placebo): 

 • Allergiák, szénanátha
 • Felsőlégúti fertőzések
 • Influenza kezelése
 • Gyermekkori hasmenés
 • Műtétet követő ileus (bélrenyheség, vagy bélelzáródás)
 • Reumatológiai betegségek
 • Szédülés 

A teljes homeopátiás szakirodalom átfogó szisztematikus áttekintései és metaanalízisei 

6 átfogó szisztematikus áttekintést (részletes magyar nyelvű összefoglalás [2]) publikáltak a világ legnevesebb lektorált tudományos lapjaiban (2016-ig). Az áttekintések 75 különböző betegség homeopátiás kutatásait ölelik fel. 

A fenti Cochrane kézikönyv értelmében 

 • az eredeti kutatási cikkek alacsony száma
 • az adatok kinyeréséhez használt különböző kritériumok
 • a vizsgálatokban alkalmazott eltérő homeopátiás módszerek
 • és a legkülönfélébb betegségek összevont vizsgálata

mind szigorúan korlátozzák a homeopátiáról született átfogó szisztematikus áttekintések értékét. Mégis, hatból öt – szaklapokban publikált homeopátiás RCT-kből készült – szisztematikus áttekintés szerint a homeopátia hatása nagyobb, mint a placeboé. Ezen áttekintések hivatkozásai itt olvashatóak angolul [3].

További statisztikai részletek magyar nyelven: 

 • Dr. Gábor Fruzsina: Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (SpringMed)

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Átfogó szisztematikus áttekintések 2014-ig

A legátfogóbb statisztikai módszerekkel végzett homeopátiás tanulmányok is bizonyítottak.
Katona Edit, dr.

A homeopátia hatása több, mint placebo - hatból öt szisztematikus áttekintés igazolja a hatásosságot. A hatodik, a homeopátiára nézve negatív eredményű áttekintés módszertani hibái miatt számos bírálatot kapott, ezeket is ismertetjük. A világ legnevesebb lektorált tudományos lapjaiban publikálták a 6 átfogó szisztematikus áttekintést a teljes homeopátiás szakirodalom felhasználásával (2016-ig). Nem tárgyaljuk azokat a sajtóban tálalt külföldi kormányzati/parlamenti jelentéseket, melyeket vitatott módszertanaik miatt lektorált tudományos folyóiratok sem publikálnak, illetve a lakosság félrevezetésének gyanúja miatt ombudsmani eljárás folyik ellenük.

Aude sapere - Merj megismerni

Aude sapere - Merj megismerni
Katona Edit, dr.

Európa a homeopátia bölcsője. Annak az egyetemes tudásnak a bölcsője, melyben közel ötvenezer európai orvos talált rá útjára, kiteljesítve gyógyítói hivatását. Annak a „varázslatos mozgalomnak” is bölcsője, mellyel jelenleg százmillió európai polgár szívesen és elégedetten gyógyul. S bölcsője annak a különös gyógymódnak, melyet kezdettől fogva áldanak és bírálnak.

Homeopátia és a bizonyítékalapú orvoslás

A bizonyítékalapú orvoslás (Evidence Based Medicine, EBM) nem korlátozódik randomizált vizsgálatokra és metaanalízisekre. Az EBM nem szakácskönyv orvoslás, hanem olyan alulról építkező megközelítés, melyben egymásra épül a legjobb külső bizonyíték, az egyéni klinikai szaktudás és a páciens döntése. A külső bizonyítékok az információknak csak egy részét képezik, melyeket gyakran meg kell haladni ahhoz, hogy választ lehessen adni klinikai kérdéseinkre. Gyakori az a kijelentés, hogy míg a nyugati orvoslás bizonyítékokon alapul, addig a homeopátia nem felel meg az EBM kritériumainak. Ton Nicolai előadása ezt a hiedelmet árnyalja.

Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (2012)

Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében (2012)

Az első és ezidáig egyetlen magyar nyelven olvasható, akadémikusi lektorálással bíró összefoglaló tanulmány a homeopátia tudományos beágyazottságáról 2012-vel bezárólag. Fejezetei felölelik a homeopátia egyéb tudományágakokhoz való kapcsolatát, az egyes országokban elfoglalt helyét, költséghatékonyságát, alap- és klinikai kutatásokat, szisztematikus áttekintéseket több száz irodalmi hivatkozással. A mű célja a homeopátia melletti érvek bemutatása és a homeopátiás kutatások eredményeinek ismertetése.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.