LILIUM TIGRINUM – Lilium lancifolium - Tigrisliliom

2022. május 26., csütörtök

Hatóterülete: vénás keringés, női nemi szervek (méh, petefészek), szív, rectum, hólyag, idegek, bal oldal.

Növénycsalád:

Liliaceae-Liliomfélék növénycsaládja.

Előfordulás:

A Lilium lancifolium egy ázsiai liliomfaj, őshonos Kínában, Japánban, Koreában és az orosz Távol – Keleten.

Hatóterület:

vénás keringés, női nemi szervek (méh, petefészek), szív, rectum, hólyag, idegek, bal oldal.

Vezértünetek:

Sietős, türelmetlen. Könnyen megbántódik. Váltakozó hangulat, viselkedés, hiszteriform megnyilvánulások. Önkínzás, bűntudat, bűnbánat. Erősen szexuális beállítottságú. Elnyomott érzékiség és nemi vágy jellemzi. Melegvérű. Szabad levegőn való mozgás jót tesz neki. Vágyik a fizikai megterhelésre. Az erõkifejtés, elfoglaltságok javítanak a panaszain. Homályos látás. Telítettség-, és ernyedtségérzet, kifelé nyomó, lefelé húzó érzetek jellemzik. Lefelé nyomó fájdalom a medencében, állandó vizelési és székelési inger. Égő talpak és tenyerek. Mellkasi nyomás, légszomj. Heves palpitatio. Szomjasság (Utálja a teát, kávét, kenyeret). Fájdalom a hát különböző régióiban, nyugtalan lábak, térdek remegése, járási nehézséggel.

Alkalmazás:

Pszeudoangina, jobb karba sugárzó angina (romlik lehajláskor, bal oldalon fekvéskor, javul dörzsöléstől, nyomástól). Aranyeres panaszok. Prolapsus uteri golyó érzettel a végbélben, állandó vizelési inger, lefelé húzó inger, lefelé húzó- nyomó fájdalom mellett. Kényszert érez, hogy a lesüllyedt részeket ellennyomással, a lábak keresztezésével megtámassza. Híg, barnás, irritáló folyásnál is alkalmazható, melynek során a beteget korai, kevés, sötét, bűzös, csak mozgás közben ürülő menses jellemzi. Bal petefészek fájdalom, mely a combok felé, bal emlő alá sugárzik. A petefészek rosszindulatú daganata. Subinvolutio uteri. Reaktív depresszió, elsősorban menopauza idején. A szem akkomodációs elégtelensége, túlerőltetés miatti amblyopia.

Hatóanyagok:

Phytohormonok (diosgenin). Szívglikozidok.

Előállítás:

friss, virágzó növény.

 

Források:

  • alaptanfolyam jegyzet
  • Phatak repertorium
  • Sankaran: Lelkületek és homeopátiás szerek
  • Homeopátiás Repetitorium (Kiadó: Deutsche Homöopathie-union Karlsruhe ésDr. Peitner KG, Bécs)
  • Wikipedia
Címkék: 
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.