A szilícium szerepe a homeopátiás nanotechnológiában

2017. február 5., vasárnap

A potenciálási folyamattal információ tárolására képes szilícium nanorészecskék kerülnek a homeopátiás oldatba. Kép forrása: Pixabay

A homeopátiás gyógyszer előállítása során nanorészecskék keletkeznek a potenciált oldatban. Az alkalmazott gyógyszertechnológiával nanoméretű szilíciumrészecskék is kerülnek a készítményekbe. A szilícium hozzájárul az informatív jel stabilitásához és erősítéséhez, stabil önszerveződő nanostruktúrák létrejöttéhez.

A trituráció (az alapanyagnak porcelánedényben, tejcukorral történő eldörzsölése) során nanorészecskéket állítanak elő. Mivel a porcelán dörzsmozsár egyik fontos összetevője a finomra őrölt kvarc (szilícium-dioxid, SiO2), a folyamat végére a dörzsölmény szilícium nanorészecskéket is tartalmazhat. 

A dinamizálás (ütverázás, stb.) során hatalmas energiák szabadulnak fel. A képződő nanobuborékokkal történő ütközések egyrészt további, apróbb nanorészecskék képződéséhez vezetnek, s ezek a buborékok a felszínre szállítják a hozzájuk kötődő fehérje, lipid és DNS nanorészecskéket (flotáció jelensége), így a felülúszó réteg tartalmazza a kiindulási anyagot. Másrészt a nanobuborékok az üvegedény falából szilícium-részecséket vájnak ki (hidrodinamikai kavitáció, azaz üregesedés jelensége), így a trituráció után további mérhető mennyiségű és elektromos töltéssel rendelkező SiO2 kerül a homeopátiás oldatba [1][2].

A szakaszos hígítás és dinamizálás során a SiO2 

  • elősegíti a homeopátiás gyógyszerben a kolloidképződést 
  • hozzájárul az alapanyagra és potenciafokára egyedileg jellemző informatív jel stabilitásához és erősítéséhez. 
  • a kolloidoldatban burkot képez a kiindulási anyag molekulái körül, hibrid nanorészecskék, stabil önszerveződő nanostruktúrák keletkezéséhez vezetve (bottom-up módszer). Ezekben a klatrátnak is nevezett zárványvegyületekben a gazda kristály „csapdába ejti” a kiindulási alapanyag molekuláit vagy atomjait, köztük nem kémiai kötés, hanem van der Walls-erők hatnak [3][4].

A szilícium egyéb technológiai felhasználása:

  • az információs technológia szilíciumalapú félvezető kristályokat használ (lsd. epitaxia és IT).
  • a géntechnológiában Si-alapú mágneses részecskékkel választják le a DNS-t, mivel a vegyület kötődik a nukeinsavakhoz [5]. 

A szilícium biológiailag tolerált komponensként különféle funkciókat tölthet be:

  • stabilizál
  • a sejtekbe szállítja a kiindulási anyag nanorészecskéit
  • immunválaszt erősítő adjuváns oltóanyagokban (immunmoduláns). 

 

Források

[1] Demangeat JL, Griesr P, Poitevin B, Droesbeke J, Zalnaf T, Matona F, Piérarta C, Mullera RN. Low-Field NMR 'Water Proton Longitudinal Relaxation in Ultrahighly Diluted Aqueous Solutions of Silica-Lactose Prepared in Glass Material for Pharmaceutical Use. Appl.Magn.Reson 2004; 26: 465-481

[2] Demangeat JL. NMR relaxation evidence for solute-induced nanosized superstructures in ultramolecular aqueous dilutions of silica-lactose. J Mol Liq 2010;155:71-9. 

[3] Temgire MK, Suresh AK, Kane SG, Bellare JR. Establishing the interfacial nano-structure and elemental composition of homeopathic medicines based on inorganic salts: a scientific approach. Homeopathy 2016, Vol. 105/2. [PubMed

[4] Bell IR, Schwartz GE. Adaptive network nanomedicine: an integrated model for homeopathic medicine. Front Biosci (Schol Ed) 2013, 5: 685-708. [PubMed]

[5] ELTE Növényélettan jegyzet 

Wikipédia: Szilícium, Szliícium-dioxid, Szilícium-völgy, Félvezető szócikkek (2017. július 10-i eléréssel)

Kapcsolódó oldalak

Homeopátia, nanotechnológia, nanomedicina

A homeopátiás oldatok nanorészecskéket tartalmaznak. A nanométer a méter egymilliárdod részének felel meg.

Valójában mi is a nanotechnológia, amit már az ókorban is ismertek és alkalmaztak? Hogyan magyarázható a homeopátiás szerek működése a nanotechnológiai kutatások és ismeretek ​alapján? Az összefoglaló cikkben (pdf-ben letölthető) választ ​kap ezekre az izgalmas kérdésekre.

Új megvilágításban a homeopátiás magas potenciák

2010-ben igazolták anyagi részecskék jelenlétét az extrém magas homeopátiás hígításokban.
-mhoe-

A bombayi Indiai Technológiai Intézet (Institute of Technology) egy kutatócsoportja - a kiindulási anyagok és azok alkotórészeinek nanopartikulumai formájában megjelenő - anyagi részecskék jelenlétét mutatta ki a sokszoros hígítással készülő magas potenciájú homeopátiás szerekben.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.