Vénabetegségek - és homeopátiás kezelésük

2014. január 16., csütörtök

A vénáknak két nagy csoportját különböztetjük meg, a felületi (bőr alatt futó) visszereket és az izmok között elhelyezkedő mélyvénás rendszert.

A vénás rendszer feladata a „használt” (oxigénszegény) vér továbbítása a szív, majd a tüdő felé. A lábakból a vérnek felfelé, a gravitációval szemben kell áramolnia és ezt a feladatot a láb izmai segítik összehúzódásukkal (járáskor), de a vénákban lévő billentyűk - melyek a visszaáramlást gátolják - szintén fontos szerepet játszanak ebben.

Ha a vénák fala meggyengül az ér kitágul, kanyargóssá válik, a vér továbbítása romlik, ezáltal az visszérben pangás lép fel. Ilyenkor a vénás billentyűk is károsodnak, ami a pangást tovább rontja.

Az egymással összefüggő tüneteket vénás betegségeknek nevezzük. Leggyakoribb tünetek az alsó végtagon megjelenő számos hajszálértágulat (seprűvénák), a kanyargós tág vénák a felszínen, és az ún. nehéz-láb szindróma (duzzanat, fájdalom, éjszakai lábikragörcs).

Szövődmények 

Súlyosabb esetben a vénafal gyulladása jelentkezik, trombózis (érelzáródás) lép fel, aminek következménye lehet az életet is veszélyeztető tüdőembólia. 

A kezeletlen visszérbetegség másik szövődménye a lábszárfekély (ulcus cruris), mely nehezen gyógyuló, gyakran fájdalmas elváltozás, és súlyos szövődményekhez vezethet (orbánc, vérmérgezés).

Megelőzés

Nagyon fontos a betegség kialakulásának vagy a már meglévő állapot romlásának és a szövődmények fellépésének megelőzése. Ehhez néhány praktikus tanács.

  • Fontos a lábak felpolcolása, amikor csak lehetséges, hogy a vér jobban el tudjon folyni a vénákból. Ülés közben keresztbe tett lábaknál a vénák ürülése nehezebb.
  • Ne viseljünk szűk ruházatot (nadrág, harisnya, zokni), mert ezek nehezítik a vénás vér áramlását.
  • Magas sarkú cipő ugyancsak megakadályozhatja a vénák kiürülését, sőt a 7 cm feletti sarokmagasságnál a vádli izompumpái már nem működnek.
  • Túlzott meleg (szauna, forró fürdő) tágítja a vénákat. Az utána alkalmazott hideg zuhany normalizálja a vénafalak rugalmasságát, de a károsodott, gyenge vénafal nehezebben reagál a hidegingerre.
  • Nagyon jó a reggel és este végzett hideg lábzuhany, melyet a belső oldalon, a lábfejtől a combig felfelé, majd a külső oldalon combtól lefelé alkalmazunk. Érösszehúzó hatása révén segíti a vénák kiürülését.
  • A súlyfelesleg elleni harc, főleg ha eredményes, a visszérbetegség megelőzésének is kedvez.
  • Fontos a rendszeres sport, a lábizmok - ezáltal az izompumpa - edzése, erősítése. Jó erre a séta, lépcsőzés, túrázás, síelés, tánc, torna, lovaglás, biciklizés. Minden olyan mozgás, amely hasi nyomásfokozódással jár, a láb vénáinak tágulatát segíti elő, ezért a visszérre hajlamos embereknek nem ajánlott (tenisz, fallabda, súlyemelés, erősportok). 
  • A rugalmas pólya, zokni helyes (!) viselése a vénákat összeszorítja, ezáltal bennük az áramlás gyorsabbá válik, csökkentve a véralvadás valószínűségét.

Homeopátiás kezelés

Jól kiegészíti a hagyományos kezelést és megfelelő szakember irányításával a fellépő panaszok, tünetek jól befolyásolhatók homeopátiás szerekkel. Alacsony potenciájú szereket adunk (D4-6, C, CH 5-9), naponta kétszer, háromszor. 

ARNICA

A hajszálerekre és a vénákra ható homeopátiás szer. A visszereken csomók tapinthatók, melyek igen érzékenyek az érintésre, környezetükben véraláfutások láthatóak. Vörös, forró végtagok, kékes-vörös vénatágulatok. Számtalan hajszálér tágulat, seprűvéna látható. A páciens összetörtnek érzi a lábait.

AESCULUS 

A vénás rendszer egyik legfontosabb homeopátiás szere. A végtagok visszerei bíborvörösek, pattanásig teltek. A duzzadt, fájó lábak, tág visszerek mellett aranyér, bélrenyheség, száraz, kemény széklet jellemzik. A fájdalom tűszúráshoz hasonlít, fokozódik álláskor, forró fürdő után, evés után. 

HAMAMELIS 

Égő, szúró, sebzéshez hasonlító fájdalom és nyomás érzékenység, sötétkék visszerek, melyek gyulladásra hajlamosak. Könnyen keletkeznek bőr alatti bevérzések. A vénákon csomók, kiöblösödések tapinthatók, melyek nagyon érzékenyek. A beteg úgy érzi, hogy szétpattannak az erei. Panaszai melegben fokozódnak. A Hamamelis oldat borogatásként is alkalmazható 1: 10 arányban hígítva). A szert belsőleg hosszabb ideig (hetekig, 2-3 napos szünetek beiktatásával) érdemes adagolni.

APIS

Nem csak a vénák, de az egész lábszár nagyfokú duzzanata jellemzi. Az érintett rész felett a bőr halvány piros, feszül, fénylik, gyakran viszket is. A legkisebb érintés is erős fájdalmat okoz, mely szúró, égő jellegű, és hideg borogatástól enyhül.

PULSATILLA

A bőrön kékesen áttűnő vénák, melyekben a vér pang, emiatt a lábak fájdalmasak. Meleg helységben és éjszaka rosszabbodás észlelhető, viszont hűvös levegőn javulás várható. Ha fekély alakul ki, körülötte a bőr márványszerű. A fekély környezete fájdalmasabb, mint maga a fekély. Várandósoknál kialakuló, vagy rosszabbodó visszeresség kezelésére igen alkalmas szer.

SEPIA

A vénák visszaáramlása nehezített. Sötét színű vénák, lefelé húzó fájdalmak, a láb elnehezülése jellemző. Gyakran kíséri a kismedencében érzett lefelé húzó érzés. Éjjel romlik, melegtől és erőteljes mozgástól javul.

LACHESIS

Kékes-vörös, sötét színű vénák, melyek érintésre rendkívül érzékenyek. A beteg nem viseli el a gumiharisnya, rugalmas pólya szorítását. Ha fekély alakul ki, annak alapja piszkos-fekete, széle lilás-kék színű, környezete márványos rajzolatú. Rosszabbodik melegtől, érintéstől. Javul langyos borogatástól. (kezdődő trombózis állhat fenn, orvosi vizsgálat szükséges!)

CROTALUS HORRIDUS

Feketés színű vénaköteg, kiterjedt bőr alatti vérzések, duzzadt környezet, Erős fájdalmak, melyek meleg, nedves időben rosszabbodnak. A panaszok reggel, ébredés után fokozódnak. Általában már trombózis vagy ennek közvetlen veszélye áll fenn 

(orvosi vizsgálat szükséges!).

CALCIUM FLUORICUM

A véredények (vénák és artériák) rugalmasságának elvesztésekor jól használható szer. Főleg alkati kötőszöveti és következményes vénafal gyengeségnél használható. A lábak duzzadtak, feszülnek és vénái gyulladásra hajlamosak. Jellemző a meleg valamint az állás következtében fellépő rosszabbodás. 

Fontos: A felületes vénák gyulladása jól reagál homeopátiás kezelésre, de a mély vénák érintettsége legtöbbször kórházi ápolást tesz szükségessé a trombózis veszélye miatt.

Mivel a visszérbetegség anatómiai elváltozások talaján létrejövő, ám az egész szervezetet érintő folyamat, mélyreható kezelése, a szövődmények kialakulásának megakadályozása csak az egyénre szabott, un. alkati vagy krónikus szerrel lehetséges. Ennek megállapítása homeopátiás orvos feladata.

Forrás: Homeopátia Kézikönyve- Puedlo Kiadó

dr. Sebő Zsuzsanna
Homeopátiás Rendelő Budapest
sebozsuzsa@gmail.com

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.