Bűncselekmény?

A 70 éves édesanyám volt (név törölve) háziorvosnál. A vírusos torokgyulladására nem volt hajlandó felírni mást csak az általa felírt és feltételezem abból hasznot szerző homeopátiás szereit. Ez nem bűncselekmény???

Orvos válaszol

Kedves Kérdező. A vírusos torokgyulladást sajnos semmilyen hagyományos gyógyszer nem gyógyítja meg, így ebben az esetben nem volt mit felírjon az orvosuk. A homeopátiás szerek a gyógyulás idejét lerövidítik, a szövődmények kialakulásának esélyét jelentősen csökkentik. Egy idős betegnél ez óriási előny, így Ön is és az édesanyja is köszönettel tartozik a háziorvosuknak, amiért a nem kis energia és pénz befektetéssel megszerzett tudását alkalmazza a betegek javára. Tudnia kell, hogy ez a kezelés a társadalombiztosítás által nem finanszírozott, és vannak betegek, akik magánrendelésen komoly vizitdíjat fizetnek érte. Az a feltételezése, hogy egy homeopátiás szer ajánlása hasznot hoz az orvosnak, nem állja meg a helyét, tekintettel arra, hogy nem receptköteles gyógyszerről van szó, így semmi nyoma nincs annak, hogy ki javasolta (szemben a hagyományos gyógyszerekkel, ahol a recept miatt pontosan lekövethető, hogy ki írta fel és hányszor). A kolléganő nevét nem írjuk ki az Ön érdekében, mert szavai a becsületsértés határát súrolják, és nem szeretnénk, ha ezért Önnek kellemetlenségei lennének.

dr. Sebő Zsuzsanna

Kérdezzen, válaszolunk

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.