Fogas kérdés

Kedves Doktornő!

A 6,5 éves kis unokámnak kinőtt a jobb felső 6-os foga és  a fogorvos szerint már elvan szuvasodva.  Fertőtlenítés után lezárta  a  fogat és most  pár nap alatt majd kiderül, hogy kell e gyökértömés vagy ki kell e húzni.  Amire azt mondta nem nagy probléma, mert ha kinő  a 7-8 fog, az majd biztosan odahúzódik és zárja a fogsort. A nagyobb gond, hogy  erről a fogról  elvékonyodott a zománc, ami az orvos szerint  egy öröklődő betegség.  Az apukának is nagyon rosszak a fogai  és ő is az édesapjától örökölte  ezt a fogbetegséget.

Azt szeretném megkérdezni van e  olyan homeopátiás szer, ami segíthetné  a zománc  egészségesen tartását.   Egyébként minden nap kap gyerekeknek való multivitamint, amibe van:  C vit 45 mg,  B 3   6 mg, Pantoténsav 1,3 mg , B6  1,1 mg,  Folsav 150 ug, (sajnos a klaviatúrán nem találtam mikrogram betűt, így a kis u betűvel helyettesítem) Biotin 7,5 ug,  B12 0,6 ug, Cink 1,5 mg. Természetes  narancs, eper, ananász ízű  gumicukor. Maltitol, izomalt édesítővel,  + citrus pektin, citromsav, nátrium citrát. Szinezék bétakarotin, fekete répából kivont antocianinok. Ebből  naponta 2 db-ot kap és 2 csepp D vit-t és még  Fitominerál  készítményből 10 cseppet.  Jók ezek így  vagy  esetleg más is kellene még?

Az unokám kicsit vékony  21 kg,  de apukája is  vékony alkat. Egyébként nagyon eleven,  1 órás úszás után még legalább fél órát biciklizik vagy focizik. Jó kedélyű, kedves, segítőkész és  okos kis gyerek, már olvas mindent, ami a szeme elé kerül.  Szépen szaval, énekel. Nem dícsérem tovább. Imádom és örülnék, ha olyan szépek, egészségesek  lennének a fogai, mint az anyukájának .

Válaszát nagyon várom és előre is hálásan  köszönöm Tisztelettel 

Anikó

Orvos válaszol

Kedves Anikó!

A levele alapján az unokájának az alábbiakat javaslom:

  1. Fogászati szempontból fontos, hogy a teljes fogváltás végéig (12-13 éves korig) negyedévente menjenek el a fogorvosukhoz ellenőrzésre. Így nyomon követhető az áttörő csontfogak állapota, s indokolt esetben az őrlőfogak barázdáját be le zárni. (A most áttörő hatosoknál már meg is lehet tenni.) A barázdazárással a rágófelszínek védve lesznek a szuvasodástól.
    Kb. 8 éves korban készíteni kell egy panorámaröntgent az unokájáról, hogy látni lehessen, hogy van-e bölcsességfog-csírája. (Mostanában egyre gyakoribb a csírahiány.) A hatos fogak esetleges eltávolítását ennek függvényében szabad eldönteni.
  2. Emellett fokozott figyelmet kell szentelni a rendszeres és alapos szájápolásnak. Ebben a korban az esti fogmosásnál még feltétlenül szükséges egy felnőtt segítsége. Zárt fogív esetén el lehet kezdeni fogselymezni is. Lepedékfestő tablettával időnként érdemes ellenőrizni a fogmosás hatékonyságát.
  3. A táplálkozásnak is jelentős szerepe van. Az étkezések elkülönültek legyenek, legyen elejük és végük, közben ne nassoljon a kisfiú. A finomított szénhidrátok, cukrok bevitelét jelentősen csökkenteni kell, a desszert, édesség a főétkezés végére korlátozódjon (utána pedig fogmosás!). Azt tanácsolom, hogy a cukorkákat, gumicukrokat teljes mértékben mellőzzék. Napközben csak tiszta vizet igyon, kerülni kell a szörpöket és mindenféle szénsavas "üdítőitalt", kólát. Sok nyerset egyen, zöldséget, gyümölcsöt, s ez esetben a külön vitaminokra nincs is szükség (a szintetikus vitaminok csak egy töredéke szívódik fel a belekben).
  4. Homeopátiás megközelítésben egy személyre szabott, un. alkati kezelés lenne ideális az unokának. Ehhez egy homeopata gyerekorvosra lenne szükség. Orvost az alábbi listán találhat: https://www.homeopata.hu/node/119

A kezelés kezdetéig Schüssler sók szedését javaslom: az 1-es és 2-es sót (Calcium fluoratum D6 és Calcium phosphoricum D6). Naponta 2x1-1 tablettát elszopogatni 2 hónapon át. (Egy hónap szünet után meg lehet
ismételni.)

Emellett az esti fogmosás után a vadgesztenyekéreg oldattal (Aesculus cortex) való bedörzsölés nagyon jótékony a tej- és csontfogak megerősítésében. Erről részletesen alább olvashat: http://www.harisfogaszat.hu/hu/fogaszat/fogszuvasodas-megelozese-antropo...

Szívélyes üdvözlettel: Dr. Papp Huba homeopata fogorvos

Kérdezzen, válaszolunk

CAPTCHA
Kérjük, klikkeljen az alábbi jelölőnégyzetre, hogy biztosak lehessünk, nem egy spam robot próbál jelentkezni.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.