Dr. Radnai Andreától búcsúzunk

2024. március 12., kedd

2024. március 8-án rövid, súlyos betegség után távozott közülünk dr. Radnai Andrea, aki a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke volt 2016 és 2020 között. 

Dr. Radnai Andrea 1994-ben végzett Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán és 2009-ben ugyanitt szakvizsgázott háziorvostanból. A Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzser szakán szerzett posztgraduális diplomát, mester fokozatát Londonban környezetegészségügy epidemiológia és politika szakán végezte, a Közigazgatási Intézetben közigazgatásból szakvizsgázott.

Az orvosi diploma megszerzése után népegészségügyet tanított az egyetemen, majd környezet-egészségügyi és népegészségügyi programok kidolgozásában és megvalósításában vett részt az Országos Környezetegészségügyi Intézetben és az Egészségügyi Minisztériumban. Az Országos Tisztiorvosi Hivatalban európai integrációs feladatokat és fejlesztési programok menedzsmentjét látta el. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásával és árazásával foglalkozott, később pedig hatósági kapcsolatokért és ár képzésért felelős menedzserként helyezkedett el a gyógyszeriparban. Az elmúlt években egészségügyi szakértőként és tanácsadóként dolgozott epidemiológia, egészség gazdaságtani elemzések, teljesítményértékelés és finanszírozás témákban. 

2003-tól kezdte el képezni magát a természetgyógyászat, a komplementer és alternatív medicina különböző területein. 2007-ben hagyományos kínai orvoslásból tett licenszvizsgát. 2009-ben ismerkedett meg a homeopátiával, 2014-ben tette le a pécsi egyetem homeopátiás licenszvizsgáját és szerzett ECH európai homeopátiás diplomát.  

2016 - 2020-ig a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke volt. 

Négy éves elnöksége alatt egyesületünk ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Felismerve a kor kihívásait, modernizálta és racionalizálta az egyesület működését. Egyesületünket kinyitotta, tagságunkat bővítette: bevezette a pártoló és kiemelt pártoló tagságot.

Olyan időszakban vette át a stafétabotot, amikor a homeopátiát egyre erősebb támadások érték.  Andrea felvette a kesztyűt, de józanul intett minket attól, hogy érzelmi alapon beleálljunk olyan médiacsatákba, melyekből a téma komplexitása miatt vesztesként vagy lejáratottként jöhetünk ki. Számos interjúban képviselte a homeopátiát szkeptikus vitapartnerekkel szemben is, széleskörű szakirodalmi tájékozottsága, tudományosan megalapozott álláspontja még a legelfogultabb homeopátia ellenes szkeptikusokat is elgondolkodtatta. 

Nagyon fontosnak tartotta, hogy a homeopátiás tudományos kutatások valós eredményeit, mint tényeket, minél több kolléga és minél több felhasználó megismerje. Törekedett rá, hogy az ellenünk felhozott hazugságoknak véget tudjunk vetni.  Kitartóan, pontosan, hatékonyan dolgozott, mindezt szerényen, a háttérbe húzódva tette. 

A teljesség igénye nélkül egy rövid felsorolásban gyűjtöttük össze, mit is köszönhetünk Radnai Andreának: 

  • Megújította az egyesület gazdasági - szervezeti működését, felszámolta az egyesület veszteségeit, az ő elnöksége alatt került ismét pénzügyi egyensúlyba az egyesület. 
  • Nagylétszámú és sikeres tanfolyamokat szervezett.
  • Kezdeményezésére vezettünk be modern, digitális oktatási platformot az egyesületi tanfolyamokon és szakmai továbbképzéseken. Ezzel lehetővé vált a tanfolyamokon az online részvétel lehetősége, melynek a posztcovid világban azóta is igen nagy hasznát vesszük.
  • Létrehozta az egyesület facebook oldalát, aktívan irányította az egyesület média kommunikációját.
  • Az MHOE honlapjának megújítása is az ő nevéhez fűződik. Ezzel gyakorlatilag átvezette az egyesületet a 21. századba. 
  • Dr. Radnai Andrea felismerte, hogy a homeopátia minél szélesebb körben való elismertetése nem lehetséges a gyógymód mögött álló tudományos bizonyítékok megismerése, módszertani fejlesztése és több szakterületre való kiterjesztése nélkül. Kutatói múltja és népegészségügyi tapasztalata alapozta meg azt a munkát, melyet a homeopátia tudományos eredményeinek minél teljesebb összefoglalásában és népszerűsítésében végzett.
  • Rendszeresen publikált tudományos szakmai cikkeket az egyesület honlapján és számos konferencián tartott homeopátiát népszerűsítő tudományos előadásokat. 
  • Szakmai meggyőződése volt, hogy a homeopátia evidence-based alapon kiválóan integrálható az orvosi gyakorlatba és megoldást jelenthet számos olyan egészségügyi probléma esetén, mint az antimikrobiális rezisztencia vagy az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentése. 

Munkássága messze túlmutat a homeopátia keretein.

Dr. Radnai Andrea fontosnak tartotta a természetgyógyászok és orvosok közötti szakmai dialógust, aktívan részt vett a 2019-ben megalakult Magyar Integratív Medicina Szövetség előkészítésében és haláláig aktívan a szervezet alelnökeként dolgozott. 2023-ban az újra megalakult Egészségügyi Szakmai Kollégium Komplementer Medicina tagozat elnökeként célul tűzte ki a komplementer és integratív medicina beépítését a szakmai ajánlásokba, illetve az akkreditált képzési rendszerek kialakítását, a természetgyógyász képzés megreformálását.

Dr. Radnai Andrea távozásával a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület nemcsak egy kiválóan felkészült szakembert, kutatót, az egyesület oktatási tevékenységét és szakmai kapcsolatait folyamatosan fejlesztő elnököt veszített el, hanem egy olyan kollégát, akinek kitartó szakmai háttérmunkáját eredmények sora jelezte az elmúlt évek során.

Kedves személyisége, hatalmas tudása és megalkuvások nélküli szakmai munkája fájó űrt hagy egyesületünk és az integratív medicináért dolgozó orvosok életében.

Életében híven követte Hahnemann útmutatását: “Aude sapere” - “Merd megismerni!”

Mély fájdalommal gyászoljuk Andreát, aki nemcsak orvos, széles látókörű tudós, egyesületünk egykori vezetője volt, hanem barátunk, szellemi harcostársunk is egyben.

Hálásak vagyunk az együtt töltött évekért, köszönjük áldozatos munkáját, emlékét szívünkben megőrizzük.  

Andreáról 2024. április 13-án, a Homeopátia Ünnepén tartunk közös megemlékezést, melyre minden kollégát szeretettel várunk. 

 

Dr. Gál Adrien, az MHOE elnöke

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.