Ha a gyerek szorong…

2013. június 10., hétfő

A homeopátia szemszögéből

Sajnos egyre több viselkedési és magatartás zavarral küzdő gyermekkel találkozunk. Az okok bennünk és körülöttünk egyaránt keresendők.

Itt csak ízelítőt szeretnék adni a homeopátia sokoldalú lehetőségei közül ahhoz, hogy gyermekeink félelmeit, szorongásait enyhíthessük. A megfelelő szerre rátalálva a szülők és a környezet sokszor úgy fogalmaz: „mintha kicserélték volna”.

Hosszan tartó vagy vissza-visszatérő panaszok esetén a homeopátiás szer kiválasztása tapasztalt szakember dolga. Ám gyermekéről a legtöbb információt a szülő adhatja. Ráismer valamelyikre?

A Lycopodium gyerek legfőbb jellemzője az önbizalom hiány. Ez annál is kevésbé érthető, mert jó képességei és általában jó eredményei vannak. Mégis egy-egy megmérettetés előtt nagyon izgul és szorong. Ennek ellenére jól teljesít. A rosszabb eredményt vagy akár egy játékban való veszteséget kudarcként éli meg és ez ingerlékennyé teszi, dühíti. Ez az a típusú gyermek, akire az eszén keresztül jobban lehet hatni, mint érzelmekre hivatkozva. Ez az okos, de óvatos gyermek idegen környezetben - különösen kezdetben - elég félszeg, visszahúzódó. Nem szívesen bonyolódik vitába, veszekedésbe, kerüli a konfliktusokat. Otthon azonban „elengedi magát”. Gyakran szinte uralkodik a családon, ingerlékeny, vitatkozó, sokszor szinte zsarnoki. 

Az Arsenicum album gyerek problémái mögött félelmek húzódnak. Gyakran, már igen korai életkorban is indokolatlanul sokat foglalkozik a halál és a betegségek problematikájával. Főként a gyógyíthatatlan betegségektől és a fertőzésektől fél. Más betegsége láttán első gondolata az lehet, hogy mi lesz, ha ez vele is megtörténik. Sokszor e kimondatlan félelmeket nagyfokú rendszeretettel és szinte a mániákusságig fokozódó tisztaság igénnyel próbálja „kordában tartani”. Gyakran mos kezet és egyébként is nagyon kényes a testi higiénére. Sokszor a saját nyálától, orrváladékától, stb. is undorodik. A gyermeket zavarja, ha foltos a ruhája, ha nem tiszta a tányér és a kanál amivel eszik. Zavarják a szagok. Nagyon fél egyedül. Ez a félelem betegség idején fokozódik. Feltétlenül igényli a társaságot és a megnyugtatást, hogy betegsége nem halálos, meg fog gyógyulni.

A Phoshorus gyerekre is a félelmek jellemzők. Fél a sötétben, fél egyedül, fél az erős hangoktól. Így sokszor a vihartól és az égzengéstől. Számára is nagyon fontos a társaság. Nyitott, érdeklődő, kedves személyiség, általában közszeretetnek örvend. Szereti és igényi a testi kontaktust. Egy gyengéd masszázs sokat javít az állapotán. Nagyon segítőkész, együtt érző. Ha környezetében bánat, szomorúság, fájdalom van, ő azt megérzi. Olyan szinte, mint egy barométer – jelzi a „viharokat”. Átveszi mások baját, problémáját. Ezért van az, hogy sokszor ő is megbetegszik, ha valakinek valami baja van a környezetében. 

A Stramonium gyermeket félelem és agresszió jellemzi. Őt aztán szinte, egy percre sem lehet egyedül hagyni. Anyját még a mosdóba is elkíséri. Az esti lefekvés ceremóniája órákig tart, mellette kell lenni, amíg elalszik. Nagyon fél a sötétben. Sokszor „érzékelve”, hogy az anya kiment a szobából felébred, és sírva követeli a társaságot. Gyakran a szülők ágyában köt ki. Azonban itt is kísérik rémálmai. Az éjszaka közepén keserves sírással ébred, nehezen megnyugtatható. A sötéttől és egyedülléttől való félelme gyakran a víztől való félelemmel párosul. Gyakran produkálhat váratlan és indokolatlan dühkitöréseket, ha éppen nem tetszik neki valami. Földhöz vágja magát, vagy éppen belerúg valamibe vagy valakibe, ha az ilyenkor az útjában áll.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.