Homeopátia – hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

2013. augusztus 15., csütörtök

Költséghatékony alapellátás homeopátiával - áttekintés

Dr. Sal Péter házi gyermekorvos, homeopata, a Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumi testület tagja, Lektorálta: Dr. Katona Edit

Európai Parlament érdekcsoportjainak konferenciája, 2013. június 27. Copyright: EUROCAM

Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz - ebben általános az egyetértés az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben. Növekvő terhek nehezednek az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (rákos betegségek, cukorbetegség és szívbetegségek), nagy kihívást jelentenek a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Ez a helyzet felveti a kérdést: lehetséges-e más módon megközelíteni az egészségügyi problémákat, mint a jelenlegi betegségközpontú, gyógyszeralapú modell, amiről úgy tűnik, egyre nehezebben tolerálható költségekkel jár. Ez volt a mottója az Európa Parlamentben 2013. június 27-én zajlott konferencián [1], melyet két európai parlamenti érdekcsoport – EP képviselők a rák ellen és EP képviselők a CAM-gyógymódokért (MEPs against Cancer and MEPs for CAM) – közösen szervezett. A konferencia házigazdája és elnöke Alojz Peterle európai parlamenti képviselő (Szlovénia) és Sirpa Pietikäinen (Finnország) volt. (Sajnos magyar EP képviselők nem érdeklődtek a kongresszus iránt.) Szeretnék néhány gondolatot idézni az itt elhangzottakból, először Dr. Ton Nicolai [2] (EUROCAM szervezet szóvivője és kordinátora, holland homeopata orvos) előadásából.

Az egészség-betegség szemléletének két modellje: komplementer és alternatív gyógymódok (CAM) és konvencionális orvoslás

A CAM terjedése széles körű társadalmi jelenség az egész nyugati világban, két évtizede exponenciálisan növekvő igény mutatkozik iránta. (A krónikus betegek akár 90%-a, az összes emlőrákos több, mint 50%-a használ kiegészítésként komplementer gyógymódot.) Ez a növekedés annak jele, hogy az emberek személyes felelősséget éreznek egészségük iránt és egy szélesebb egészség-betegség szemléletre van igényük, mint tüneteik kezelésére. A páciensek először a szelídebb és természetesebb gyógyszeres terápiákat választják a tisztán kémiai gyógyszerekkel szemben. Gyakran elégedetlenek a konvencionális terápia mellékhatásai vagy hatástalansága miatt, gyakori a hosszú évekig tartó gyógyszerszedés és a gyógyszerfüggőség.

CAM

 • fókuszban a „rendszer”
 • az egészség egyfajta rugalmasság, a környezet kihívásaival (fertőzések, stressz) szembeni alkalmazkodó képesség
 • a betegség a szervezet, a személyiség  egészének megnyilvánulása
 • megerősíti a páciens alkalmazkodó képességét
 • a jó közérzet és egészség visszaállítása és fenntartása

Konvencionális orvoslás

 • szervekre, a „részre” fókuszál
 • az egészség a betegség hiánya
 • a betegség helyi zavar 
 • a betegséggel veszi fel a harcot
 • a tüneteket kezeli

Példák a mindennapi gyakorlatból

 • Magasvérnyomásos, asztmás vagy migrénes páciens konvencionális kezelése: hosszú távú gyógyszeres kezelés, nincs végleges gyógyulást jelentő beavatkozás
 • Virulens baktérium okozta fertőzés, súlyosan beteg páciens: a konvencionális antibakteriális kezelés életmentő!
 • Visszatérő bakteriális fertőzésekben szenvedő páciens, a visszatérő antibiotikum kúra nem jelent megoldást, nő a bakteriális rezisztencia.
 • CAM alapkérdése: mi tette a pácienst a betegségre fogékonnyá?

A CAM terápia csökkenti a fogékonyságot, a betegséghajlam csökkentésével növeli a páciens alkalmazkodó képességét. Csökken a konvencionális terápia iránti igény, esetleg a gyógyszerek el is hagyhatók.

Vizsgálatok az alapellátásban: a  homeopátia költséghatékony terápia!

Prof. Dr. Erik W. Baars [3] (MSc Epidemiology, University of Applied Sciences Leiden, Louis Bolk Institute, Driebergen, Hollandia) előadása  alapján három példát szeretnék hozni a vizsgálatokról, melyek a CAM terápiák, ezen belül is a homeopátia költséghatékonyságát bizonyítják. Részletes, 204 költséghatékonysággal foglalkozó vizsgálatot felölelő áttekintés található Herman és mtsai. cikkében (1).

Hollandia: a CAM háziorvosok páciensei tovább élnek! 

Egy 2012-ben megjelent tanulmány a homeopátia és a CAM költséghatékonyságáról számol be, melyet Hollandiában folytattak. Kimutatták, hogy azon betegeknél, akiknek háziorvosa ismeri a CAM módszereit, alacsonyabb az egészségügyi ellátás költsége, és hosszabb ideig élnek (2). A vizsgálatban résztvevő 1913 háziorvos között 25 akupunktúrát, 28 homeopátiát, 26 pedig antropozófiát gyakorló háziorvos volt. Az adatokat 2006 és 2009 között gyűjtötte és vizsgálta az Azivo biztosító hozzávetőleg 150.000 egészségügyi ellátásra biztosított tagjánál. Az alacsonyabb költség a ritkább kórházi tartózkodásból és a kevesebb felírt gyógyszerből adódik. Mivel a különbség megmarad akkor is, amikor a szociális és gazdasági körülményekre korrigáltak, így ez a különbség nem ettől függ. Ennek lehetséges magyarázata az orvosválasztás, vagyis azok a páciensek, akik kevesebb orvosi beavatkozást szeretnének, szívesebben választják a CAM-ot. Így inkább olyan orvost választanak, aki erről több ismerettel rendelkezik. Ebben az esetben kevesebb a gyógyszer túladagolás esélye, több figyelem irányul a megelőzésre és az egészségmegőrzésre. Néhány esetben a költségekkel kapcsolatos különbség a 30%-ot is meghaladja.

Svájc: a CAM finanszírozásával az egészségügyi kassza jól járt!

Egy népszavazás eredményeként a svájci szavazók 67%-ának támogatása alapján 2017-ig ötféle, orvosok által gyakorolt CAM gyógymód (közte a homeopátia) bekerült a svájci egészségügyi alapellátás által finanszírozott szolgáltatások közé. A finanszírozás folytatásának feltétele a költséghatékonyság bizonyítása, ezért készült az alábbi tanulmány (Studer HP, Busato A, 2011) (3). A vizsgálatban 562 háziorvos vett részt, a páciensek visszajelzései alapján a CAM háziorvosok munkáját vetették össze a kizárólag konvencionális kollégáik munkájával. Az eredményekből az alábbi ábrát emelem ki.

Átlagos költségek betegenként és CAM típusok szerint

A homeopátia alkalmazása az alapellátás kiadásainak 37%-os csökkenését eredményezte (Studer HP, Busato A, 2011). Prof. Dr. Erik W. Baars MD, MSc. diája  az Európai Parlamentben, 2013. június 27-én elhangzott előadásából.

Franciaország: a homeopátiás háziorvosi praxisok kevesebb hagyományos gyógyszert használnak és jobb a páciensek lelki egészsége

Dr. Bernard Bégaud, PhD és mtsai (Université Bordeaux) az ún. EPI 3 vizsgálatban azt szerették volna felmérni, van-e értékelhető hatása a homeopátia alkalmazásának az alapellátásban (4). A vizsgálat során 2007 február és 2009 augusztus között 825 háziorvos általános orvosi gyakorlatát mérték fel 1 éven keresztül, hogyan alakul a gyógyszerfogyasztás, a mellékhatások és a szövődmények kockázata három betegségcsoportban. Köztük 197 konvencionális (allopátiás), 272 homeopátiás és 356 vegyes praxis volt. 8559 pácienstől gyűjtöttek adatokat személyes kontaktus útján és kérdőíves felméréssel.

A praxisokban az alábbi betegségcsoportok alakulását figyelték meg: felső légutak fertőzései, alvászavarok, szorongás és depresszió, mozgásszervi panaszok.  

A  homeopátiás gyógyszerfelírás  részaránya 40%-ot tett ki az egész vizsgálatban. Meglepő módon a homeopátiás gyógyszerfelírások 20%-a a konvencionális és kevert gyakorlatot folytató orvosoktól származott.  A homeopátiás praxist folytató orvosok 45%-ban írtak hagyományos/allopátiás gyógyszereket és 65%-ban homeopátiás gyógyszereket a betegeik számára.

A homeopátiás orvosokhoz járó betegek általános jellemzői: főleg 40-59 éves nők, magasabb iskolai végzettségűek és gyakrabban választanak kiegészítő magánbiztosítást, kevesebbet dohányoznak és alacsonyabb az átlagos testtömegindexük (BMI).

A leggyakoribb megbetegedések az ízületi betegségek (osteoarthritis), a szorongás és a depresszió és bőrgyógyászati panaszok voltak. 

A krónikus betegek szívesebben és ismételten konzultálnak a homeopátiás praxis orvosával, szemben a konvencionális vagy a kevert praxis orvosával. 

A betegek a homeopátiás praxisban 46%-kal kevesebb hagyományos (allopátiás) gyógyszert fogyasztottak, 

összehasonlítva a konvencionális praxisba járó betegekkel. Őket követik a kevert praxisba járó páciensek, akik 19%-kal kevesebb gyógyszert fogyasztottak. Mindhárom vizsgált betegségcsoportban a legkevesebb mellékhatást a homeopátiás praxisban észlelték. Halálozási arányban nem mutatkozott eltérés a csoportok között.

A felsőlégúti betegségek eredményei azt mutatták, hogy a három csoportban e betegségek hasonló klinikai lefolyása mellett a betegek a homeopátiás csoportban 56%-kal kevesebb antibiotikumot és 47%-kal kevesebb lázcsillapítót kaptak a konvencionális csoporthoz képest. 

Az alvászavarok, szorongás és depresszió felmérése során a pácienseknél a depresszió/szorongás csökkenését  legnagyobb mértékben a homeopátiás praxisban (80%-os valószínűséggel)  tapasztalták. Ugyanakkor ezekben a praxisokban 71%-kal kevesebbet pszichotróp gyógyszert alkalmaztak, mint a konvencionális praxisokban. A homeopátiás praxisokban nem szignifikáns mértékben kevesebb öngyilkosságot és kórházi bentfekvést észleltek a konvencionális és a kevert praxisokhoz képest. Az alvászavarok megjelenése hasonló volt a három praxiscsoportban. A betegek a homeopátiás praxisban 67%-kal kevesebb altatót fogyasztottak, mint a konvencionális praxisban. 

CAM helyett komplementer és integratív medicina (CIM)

A fenti vizsgálatokból az következik, hogy azok a páciensek járnak legjobban, akik a komplementer és a konvencionális gyógymódot, azaz integratív orvoslást alkalmazó orvoshoz fordulnak (CIM). A fenyegető egészségügyi krízist Európa csak az egészségügyi rendszerek innovációjával, költséghatékonyságának javításával kerülheti el, és ebben szükségszerűen nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon az öngondoskodás, a megelőzés és az egészségfejlesztés. A CIM gyógymódok pont ez utóbbiakat célozzák, kutatásuk és értékelésük jó irányt jelent az egészségügyi rendszerek fejlesztésében. A fenti vizsgálatok mellett is egyre több bizonyíték van arra, hogy ezen gyógymódok – köztük a homeopátia is – számos betegségben költséghatékonyak. 

Felhasznált irodalom

 • (1) PM Herman, BL Poindexter, CM Witt, DM Eisenberg (2012). Are complementary therapies and integrative care cost-effective? A systematic review of economic evaluations. BMJ Open;2:5 e001046 doi:10.1136/bmjopen-2012-001046 
 • (2) Kooreman P. Baars E. (2012). Patients Whose GP Knows Complementary Medicine Have Lower Costs and Live Longer. EUR J. Health Econ. (2012);13:769-776
 • (3) Studer HP, Busato A. Comparison of Swiss basic health insurance costs of complementary and conventional medicine.Forsch Komplementmed. 2011;18(6):315-20. doi: 10.1159/000334797. Epub 2011 Nov 25
 • (4) Begaud B et al.: Benchmarking clinical management of spinal and non-spinal disorders using quality of life: results from the EPI3-LASER survey in primary care.

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Francia homeopata háziorvosok eredményessége

Francia homeopata háziorvosok eredményessége
Katona Edit, dr.

Hagyományos, homeopátiás és kevert típusú praxisokban vizsgálták a konzultációs-, gyógyszer- és járulékos költségeket. 800 francia háziorvos különböző típusú kezeléseinek költségvonzatait hasonlították össze. 36 %-kal alacsonyabb egészségügyi kiadást számoltak a homeopátiás praxisokban a TB terhére, mint a hagyományos praxisokban,nagyrészt a kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának köszönhetően, de kevesebb volt a táppénzes napok, a szakorvosi beutalások, kiegészítő vizsgálatok száma is. A homeopátiát alkalmazók életminősége jobb kevesebb krónikus betegségük miatt.

Kellene-e javasolniuk az orvosoknak a homeopátiát?

Kellene-e javasolniuk az orvosoknak a homeopátiát?

A nagynevű BMJ hasábjain jelent meg egy homeopátiáról szóló vita Dr. Peter Fischer (a Royal London Hospital for Integrative Medicine orvosigazgatója, a királynő homeopata orvosa) és Dr. Edzard Ernst (homeopátiát ellenzők egyik vezéralakja) részvételével. A cikkben a felek nem egymással vitatkoztak, hanem ellentétes álláspontjukat érvekkel igyekeztek alátámasztani. Ennek összefoglalóját olvashatják az alábbiakban.

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.