Homeopátia a természet- és társadalomtudományok tükrében

2017. április 27., csütörtök

Könyvajánló - Dr. Gábor Fruzsina, SpringMed Kiadó, 2016

Homeopátia a természet és társadalomtudományok tükrében

Összefoglaló művet tart kezében az olvasó, mely a több mint 200 éve fennálló, az orvostudomány önálló ágaként működő homeopátia kapcsolatát mutatja be a tudomány többi területével. 

Nagy ívet húz körzőjével az író, széleskörű áttekintést adva a homeopátiáról

  • A szerző bemutatja hogyan illeszkedik a homeopátia elmélete és filozófiája a többi tudományos szakterülethez, ismerteti azokat a hasonló elméleteket és jelenségeket, melyek nemcsak a homeopátiában hanem a tudomány más  területein is ugyanúgy tapasztalhatóak. 
  • Bemutatja azokat a tudományos modelleket, melyek alapján a homeopátia működési mechanizmusai is modellezhetők, hogy választ kapjunk a  homeopátiában alkalmazott magas higítások hatásmódjára (kibernetikai modell, fraktál elmélet, káosz elmélet)
  • A pszichológia területéről Szondi Lipót családi tudattalanra vonatkozó elméletével állítja párhuzamba a homeopátiás szerválasztást, ahol a családi betegséghajlamok szintén nagy jelentőségűek. 
  • Az egész világra kiterjedő részletes beszámolót olvashatunk az egyes országokban a homeopátia helyzetéről, elterjedtségéről, oktatásáról. 2005-ben a WHO 191 országban vizsgálta meg a tradicionális és komplementer gyógymódok elterjedtségét és ennek alapján fogalmazta meg a komplementer gyógymódok támogatásának irányelveit is. Két alapvető emberi jogot emel ki az ajánlás: az orvos terápiás szabadságát és a beteg szabad választását a terápiás módszerek között. A WHO ajánlás szerint a komplementer orvosláshoz kapcsolódó tudást és gyakorlatot meg kell óvni, támogatni kell és minél szélesebb körben megismertetni. 
  • Külön fejezetet szentel a szerző a homeopátia költséghatékonyságát vizsgáló tanulmányok bemutatására. A számok egyértelműen igazolják, hogy a komplementer gyógymódokat is alkalmazó háziorvosoknál jelentős mértékben alacsonyabb az egészségügyi ellátás költsége és kisebb a halandósági arány. 
  • Rövid áttekintést kapunk arról is, hogy a járványok leküzdésében a homeopátia hogyan bizonyított. A homeopátiával kezelt betegek sokkal alacsonyabb halálozási aránya bizonyítja a hatékonyságot. A legfrissebb siker  a 2010-es kubai leptospirosis járvány megállítása homeopátia segítségével. 
  • A könyv második részében a homeopátiával kapcsolatos kutatásokat tekinti át a szerző részletes irodalomjegyzékkel együtt. Alapkutatások, fizikai mérések, in vitro vizsgálatok, növényeken, állatokon végzett vizsgálatok, részletes klinikai vizsgálatok és meta-analízisek kerülnek bemutatásra. 

A homeopátia rendelkezik saját referenciákkal, dokumentációval, sokmillió esetleírással és a manapság is zajló napi több millió orvos-beteg találkozás igazolja hatékonyságát. Felmerült az igény az orvostársadalomban hogy szükség van a homeopátia hatásainak vizsgálatára. És bár időnként józan ésszel nem indokolhatóak azok az indulatok, amelyek ezt az igény kifejezésre juttatják, az igény jogos. A könyv célja  a homeopátia melletti érvek bemutatása és a homeopátiás kutatások eredményeinek ismertetése.

 

A könyv online formában is elérhető verziója.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.