Tájékoztatás a patikákban homeopátiás gyógyszerek ajánlásakor

2019. március 5., kedd

A patikában a homeopátiás termékek ajánlásakor a gyógyszerésznek tájékoztatót kell adnia az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény betegjogi fejezete 13. §-a új (10) bekezdése alapján, amelynek javasolt szövege:

„A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.”

A tájékoztatószöveg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a gyógyszergyártók egyetértésével született meg.

A tájékoztatás nyújtásának egyik lehetséges formája, hogy a homeopátiás gyógyszer kiszolgálásakor a blokkon szerepeltetik a tájékoztató szöveget. A Magyar Gyógyszerészi Kamara megállapodott az ágazatban dolgozó hat-hét gyógyszertári rendszergazdával, hogy a patikai szoftvereket alkalmassá tegyék erre. A gyógyszertárak emellett más módszert is választhatnak az írásos tájékoztató átadására. 

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.