Trendi lett a homeopátia?

2017. november 10., péntek

Egy éven belül két neves közvélemény-kutató is felmérte a homeopátia hazai népszerűségét. Az ádáz kritikák ellenére a gyógymód ma népszerűbb, mint volt. Az ausztrálok bumerángja visszaüthet...

Az elmúlt hónapok médiahíreiben a homeopátia ismét felhívta magára a magyar lakosság figyelmét. Hallhattunk homeopátiás gyógyszerekre vonatkozó népszavazási kezdeményezésről, bizonyítékokról és gyógyszer reklámozásról értekező akadémikusi állásfoglalásról, homeopátiás kurzust érintő rektori döntésről. Nem kérdés, hogy a homeopátia érzelmi alapon is megosztó ügy – így hálás médiaanyag. Ki ne kattintana a szaftos stúdióvitára vagy "leleplező" hírre? Élvezettel találgatjuk, mi húzódik a diplomatikus kamarai nyilatkozat mögött. Nemzetközi és hazai közlemények serege, tények és hiedelmek tartották izgalomban a homeopátia magabiztos alkalmazóit, és persze az ellenzőit.

A média zöme nem kímélte a homeopátiát – mégis úgy tűnik, a mainstream és a kritikusok erőfeszítései kontraproduktívak, már ami a homeopátia népszerűségét illeti. Közel egy év leforgása alatt többen lettek, akik hisznek a homeopátiában, mint akik nem. Feltéve, ha hiszünk – a felméréseknek, és ha hiszünk a válaszadóknak. Folyton ide jutunk: higgyünk vagy ne? Kinek hihetünk?

2016 decemberében tették közzé a Závecz Research országos, 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét. A megrendelő hírportál kiemelte: a homeopátiában meglepően kevesen hisznek. A megkérdezettek 10%-a teljesen, további 25%-a inkább egyetértett azzal – összesen 35% –, hogy a homeopátiás szerek hatásosabbak, mint a hagyományos gyógyszerek. Az emberek 48%-a viszont nem értett egyet az állítással, ők a homeopátiát nem fogadják el.

Mára a helyzet megfordult. 2017 októberében a Medián kérdezősködött a magyarok körében; kizárólag a homeopátiáról érdeklődtek országos, 1200 fős reprezentatív mintában. Meglepő eredmény született:

nem csak az derült ki, hogy az emberek 44%-a szerint a homeopátia hasznos gyógymód, hanem az is, hogy minél iskolázottabb valaki, annál inkább hisz benne. A diplomások fele, de még a nyolc általánost végzettek harmada is úgy véli, sok betegséget lehet gyógyítani homeopátiával.

Hányan vannak ma az ellenzők? A megkérdezettek 41%-a válaszolt úgy, hogy a homeopátiában nem szabad hinni, mert hatástalan. Tavaly óta lényegében változatlan azok aránya, akik nem tudnak dönteni ebben a kérdésben.

Megtudtuk azt is: minden ötödik ember szedett már homeopátiás gyógyszert, és a válaszadók 5%-a rendszeresen használja. Kis hiányérzet maradhat bennünk: nem derül ki a felmérés közzétett adataiból, hogy a homeopátiát elutasítók közül hányan vannak olyanok, akik kipróbálták, és nem használt nekik, vagy ki sem próbálták, mégis hatástalannak gondolják.

A tényszerűség kedvéért: nyilván nem ugyanazokat az embereket kérdezték meg, és a kérdés-válasz sem ugyanúgy szólt a két közvélemény kutatónál. Nem tudjuk azt sem, a diplomások milyen diplomával rendelkeznek. A trend viszont az:

ahogy gyarapodott a homeopátia-pártiak tábora, úgy olvadt az ellenzőké.

Lám csak, a homeopátiában is ismert „hatás-ellenhatás" törvénye alól sem a média, sem a háttérszereplők nem vonhatják ki magukat.

További részletek a felmérésekből:

Csatolmányok
Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 szavazat)
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.