Fog problémák

Kedves Doktor Úr/Doktornő, 20 hónapos kislányom egyik első metsző fogacskáján kb. 3 hónappal ezelőtt fehér elszíneződést vettem észre.

Azt gondoltam, talán a vízben található fluor okozza. Ez mára több fogra kiterjedt és sárgás, mozdíthatatlan- fogkőre emlékeztető állaggal tartja magát. Anyatejes baba, a mai napig rengeteget szopizik, igény szerint nappal 10-12, éjjel 5-6 alkalommal. A fogzás rendes ütemű, szinte az összes fog kibújt teljesen. Cukros ételt nem kapott, és nem is szándékozom adni neki 3-4 éves koráig. Vegetáriánusok vagyunk, de ügyelek a tápanyagbevitelre. Napi szinten szedünk D3+K2 vitamint növényi olaj kivonatból. A fogmosás inkább kevesebb sikerrel jár, de a lepedéken kívül más nem mozdul. 5 féle fogkefénk van, az ujjra húzható a leghatékonyabb. N.n.dent babafogkrémet kenek rá vékony filmrétegben.Inni is csak vizet iszik a pici lány. Azt olvastam, a közös evőeszközhasználat miatt kialakulhat ilyen "fertőzés". Vajon mivel segíthetek neki, hogy fogacskái egészségesek legyenek? Természetes alapanyagokat fogyasztunk, használunk elsősorban, gyógyszert nem szedünk.

Az én fogazatom erős, alapvetően egészségesnek mondható. A férjemé kevésbé. A kislány világos bőrű, szemű, hajú, törékeny testalkatú, de nagyon izmos és mozgékony. 11 hónaposan már járt, rendkívül érdeklődő, szeretetteljes, eszes és tüneményes. 3 testvére közül a 2 nagyobb lánynak tökéletesen ép a fogsoruk ( 5 éves korukig nem ettek mű és cukros ételeket, bolti pékárút, készételt sem). Kisfiamnak (7 és fél éves)viszont 2 éves kora után elkezdett romlani a foga- igaz, nagyszülői zugfagyizások és csokizások napi szinten- következtében. 4 évesen választódott el, ezt követően rohamosan zajlott ez a romlás.

Fogai bebarnultak, letöredeztek. A maradandók gyönyörűek, viszont a 2 első 2-es késlekedik, másfél éve nem bújik ki. Fogorvos fogszabályozást javasol, antropozófus doktor szereket írt, és azt javasolta, várjunk, 8-9 évesen szokott sokaknál kibújni az a 2-es.

Szeretném kicsi lányomnál elkerülni a kisfiamnál tapasztaltakat. Mit javasol? Ecseteljem? Szedjünk e homeos szert? Miként ápoljam a fogacskákat, ha nem igen engedi? Válaszát várva kívánok boldog új esztendőt! Judit

Orvos válaszol

Kedves Judit!

Kislányának a fogain megjelent elszíneződések valószínűleg ásványi só kioldódásnak a jelei. (Az ivóvízben található fluortól nem alakulhatnak ki ilyen foltok.) Ezt a demineralizációt a szájüregben erjedő tejcukor által létrejött savas közeg okozhatja. Az anyatejes szoptatásnak, ezen belül főleg az esti-éjszakainak, számtalan előnye mellett, emiatt sajnos lehet egy fogrontó hatása. Ehhez még hozzájárulhat, ha a fogak zománca valamilyen okból vékonyabb. A tejfogak fejlődése nagyon korán, a magzati kor 6. hetében kezdődik. A várandósság alatt az édesanyát ért hatások megzavarhatják a fejlődésüket (pl. betegségek, allopátiás gyógyszerek, lelki traumák, stressz). A másik tényező, ami főleg a frontfogak szuvasodását kiválthatja, a szájlégzés. A szájon átáramló levegő kiszárítja a fogakat, ezért nem tud érvényesülni a nyál fogvédő hatása.

Ugyanakkor a szuvasodás nem "fertőző", nem adhatja át egy testvér vagy szülő evőeszközzel vagy közös pohárhasználat során.

Mit tehet Ön ebben a helyzetben?

A legfontosabb, hogy ne aggódjon és szorongjon! Ebben a korban, amiben a kislánya van, még rendkívül szoros az anya-gyermek kapcsolódás. Emiatt az Ön nyugalma a legfontosabb a kislánya fizikai-lelki egészsége és fejlődése szempontjából. Szoptasson továbbra is! A szájápolást folytassa, ésszerű keretek között. Fontos, hogy ne történjen "erőszak" a fogmosáskor.

Figyelje meg, hogy nappal és éjszaka gyermeke hogy veszi a levegőt? Ha gyakori a szájlégzés, meg kell keresni az okát, és biztosítani kell az orrjáratok átjárhatóságát.

Homeopátiásan elsősorban alkati kezelést javasolnék. Ehhez keressen fel homeopata gyerekorvost. Bevált indikációs szerként adjon Calcium fluoratumot és Calcium phosphoricumot, Schüssler só formájában, D6-os potenciában. Naponta kétszer egy ujjnyi vízben oldjon fel 1-1 tablettát, és ezt igya meg kortyonként a kislánya. A kúrát 2 hónapig folytassák, majd egy hó szünetet követően ismételjék meg.

A homeopátia mellett nagyon hasznos az antropozófus fogászatban használt Aesculus cortex (vadgesztenyekéreg). Ebből készülnek golyócskák azoknak a kisgyermekeknek, akik még nem tudnak öblíteni. Nagyobbaknál (így a fiának is) az Aesculus oldat a hatékonyabb. Ezt esténként kell a fogkrémes fogmosást követően egy külön fogkefével a fogakra és az ínyre dörzsölni. A vadgesztenye készítmények lelassítják, sőt sokszor meg is állítják a tejfogak szuvasodását, illetve az állcsontokban fejlődő csontfogcsírák zománcát keményítik.

A fiával kapcsolatosan még annyit, hogy türelemmel várjanak a fogváltásra, sokszor az állcsont lassabban növekszik, s emiatt nem "férnek ki" a szélesebb csontfogak.

Üdvözlettel: Dr. Papp Huba homeopata és antropozófus fogorvos

Kérdezzen, válaszolunk

CAPTCHA
Kérjük, klikkeljen az alábbi jelölőnégyzetre, hogy biztosak lehessünk, nem egy spam robot próbál jelentkezni.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.