Fogínygyulladás

Tisztel Szakértők!

Jó pár éve küzdök vérző, gyulladt fogínnyel. Minden fogmosás alkalmával van vérzés, illetve éjjelenként többször kelek vérrel a számban, mely az ínyemből szivárog. Napközben evés/ivás, több nyelés miatt annyira nem veszem mindig észre. Fél évenként, évente járok fogkő leszedésre, egyelőre a fogorvos más terápiát erre nem javasolt, én viszont kevésnek érzem, hisz a probléma napi szinten fenn áll. Milyen szer tudna segíteni ezen, milyen adagolásban?

Ugyanezzel a problémával összefüggően, sokszor tapasztalom, hogy egy olyan nap, mikor sok vendégeskedés, jövés-menés, idegeskedés van például, rám tör egy mintha fog/ínyfájásból induló, migrén jellegű fejfájás, mely szédüléssel, illetve néha hányingerrel, általános gyengeséggel és nagy fájdalommal jár együtt. A fog/ ínyfájás mindvégig jellemző általában. Erre van esetleg javaslat, hogy milyen szer lenne jó?

Orvos válaszol

Tisztelt Kérdező!

A fogínygyulladás, ha régóta fennáll akkor ez krónikus folyamatot jelez és akár súlyosabb betegség is állhat a háttérben. Ha migrén szerű fejfájás is jelentkezik, akkor fontos a kivizsgálás (neurológus, a szemészet, fül orr gégész vérvétel vérzési- alvadási paraméterekkel) . A kezeletlen ínygyulladás, inysorvadás fogágy gyulladás később foglazuláshoz a fogak elvesztéshez vezethet. Otthoni szájápolási tanácsokat mondanék először lehetőleg puha vagy közepes erősségű fogkefét használjon, a fogait minden étkezés után 20-30 perccel később ajánlott megmosni , a fogak oldalsó felszínén a fogmosást úgynevezett söprögető módszerrel végezze, a gyökerek től a fog felé függőleges irányban haladva ,fogmosást követően minden esetben tisztítsa meg a fogkövet fogselyemmel vagy fog tisztító kefével .

A gyulladásra jótékony hatásúak lehetnek a fertőtlenítő -összehúzó -vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák: ezeket önállóan vagy két három komponensű teakeverékben öblögetve lehetne használni.

 Kifejezetten ajánlott a mezei zsurló, az orvosi zsálya, diólevél , szederlevél, útifű, borsmenta , apróbojtorján, citromfű, cickafark, pásztortáska, vadgesztenye.(az előbbi fontossági sorrendben)

 A teát forralással készítsük egy bögre ehhez egy evőkanál szárított füvet tegyünk 15 percre fedjük le, majd szűrjük .

Miután kihűlt, öblögessen vele egy napra elosztva , amíg a bögrényi mennyiség tart. Ezt ismételje meg három négy napon keresztül . Gyári készítmény a Dr Hauschka MED zsálya öblögetője , ezt is jó szívvel ajánlom. Fogínyvérzésre a Plantago D4 vagy  D6 jelű homeopátiás szert is javasolhatjuk,  heti 5 nap kétszer 5 golyócska.

A gyulladáskor legyengült immunrendszert is támogatjuk bíbor kasvirág cseppekkel és bíbor kasvirág echinacea homeopátiás szerekkel (Echinácea C6 3x5 golyó három héten át, havonta ismételhető).

Kiegészítő terápiaként a lágylézer kezelés is javasolható: előnye hogy fájdalommentes, rendszeres használatával lerövidíti az ínygyulladás gyógyulási idejét és semmilyen mellékhatása nincs.( A lágylézer magyar találmány :fájdalomcsillapító gyulladás és duzzanat csökkentő hatású, a vér és a nyirokkeringést javítja és serkenti a nyálkahártya regenerácóát krónikus esetben) Már hónapok óta fennálló betegség  esetén heti két alkalommal javasolt a kezelés a tünetek megszűnéséig .

A migrén kezelésére alkati kezelést tudunk csak javasolni, ami egy homeopata orvosnál kikérdezés anamnézis felvétel és vizsgálat után történhet meg.

Dr. Sal Péter

Kérdezzen, válaszolunk

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.