Fogínygyulladás

Tisztel Szakértők!

Jó pár éve küzdök vérző, gyulladt fogínnyel. Minden fogmosás alkalmával van vérzés, illetve éjjelenként többször kelek vérrel a számban, mely az ínyemből szivárog. Napközben evés/ivás, több nyelés miatt annyira nem veszem mindig észre. Fél évenként, évente járok fogkő leszedésre, egyelőre a fogorvos más terápiát erre nem javasolt, én viszont kevésnek érzem, hisz a probléma napi szinten fenn áll. Milyen szer tudna segíteni ezen, milyen adagolásban?

Ugyanezzel a problémával összefüggően, sokszor tapasztalom, hogy egy olyan nap, mikor sok vendégeskedés, jövés-menés, idegeskedés van például, rám tör egy mintha fog/ínyfájásból induló, migrén jellegű fejfájás, mely szédüléssel, illetve néha hányingerrel, általános gyengeséggel és nagy fájdalommal jár együtt. A fog/ ínyfájás mindvégig jellemző általában. Erre van esetleg javaslat, hogy milyen szer lenne jó?

Orvos válaszol

Tisztelt Kérdező!

A fogínygyulladás, ha régóta fennáll akkor ez krónikus folyamatot jelez és akár súlyosabb betegség is állhat a háttérben. Ha migrén szerű fejfájás is jelentkezik, akkor fontos a kivizsgálás (neurológus, a szemészet, fül orr gégész vérvétel vérzési- alvadási paraméterekkel) . A kezeletlen ínygyulladás, inysorvadás fogágy gyulladás később foglazuláshoz a fogak elvesztéshez vezethet. Otthoni szájápolási tanácsokat mondanék először lehetőleg puha vagy közepes erősségű fogkefét használjon, a fogait minden étkezés után 20-30 perccel később ajánlott megmosni , a fogak oldalsó felszínén a fogmosást úgynevezett söprögető módszerrel végezze, a gyökerek től a fog felé függőleges irányban haladva ,fogmosást követően minden esetben tisztítsa meg a fogkövet fogselyemmel vagy fog tisztító kefével .

A gyulladásra jótékony hatásúak lehetnek a fertőtlenítő -összehúzó -vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készült teák: ezeket önállóan vagy két három komponensű teakeverékben öblögetve lehetne használni.

 Kifejezetten ajánlott a mezei zsurló, az orvosi zsálya, diólevél , szederlevél, útifű, borsmenta , apróbojtorján, citromfű, cickafark, pásztortáska, vadgesztenye.(az előbbi fontossági sorrendben)

 A teát forralással készítsük egy bögre ehhez egy evőkanál szárított füvet tegyünk 15 percre fedjük le, majd szűrjük .

Miután kihűlt, öblögessen vele egy napra elosztva , amíg a bögrényi mennyiség tart. Ezt ismételje meg három négy napon keresztül . Gyári készítmény a Dr Hauschka MED zsálya öblögetője , ezt is jó szívvel ajánlom. Fogínyvérzésre a Plantago D4 vagy  D6 jelű homeopátiás szert is javasolhatjuk,  heti 5 nap kétszer 5 golyócska.

A gyulladáskor legyengült immunrendszert is támogatjuk bíbor kasvirág cseppekkel és bíbor kasvirág echinacea homeopátiás szerekkel (Echinácea C6 3x5 golyó három héten át, havonta ismételhető).

Kiegészítő terápiaként a lágylézer kezelés is javasolható: előnye hogy fájdalommentes, rendszeres használatával lerövidíti az ínygyulladás gyógyulási idejét és semmilyen mellékhatása nincs.( A lágylézer magyar találmány :fájdalomcsillapító gyulladás és duzzanat csökkentő hatású, a vér és a nyirokkeringést javítja és serkenti a nyálkahártya regenerácóát krónikus esetben) Már hónapok óta fennálló betegség  esetén heti két alkalommal javasolt a kezelés a tünetek megszűnéséig .

A migrén kezelésére alkati kezelést tudunk csak javasolni, ami egy homeopata orvosnál kikérdezés anamnézis felvétel és vizsgálat után történhet meg.

Dr. Sal Péter

Kérdezzen, válaszolunk

CAPTCHA
Kérjük, klikkeljen az alábbi jelölőnégyzetre, hogy biztosak lehessünk, nem egy spam robot próbál jelentkezni.

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.