A jászberényi Szent Erzsébet Kórház szülészeti osztályán végzett homeopátiás tevékenységünk áttekintése

2018. május 29., kedd

Dr. Ördög János

Forrás: Picsea

Homeopátiás „történelmünk” 17 évre nyúlik vissza. Kezdő impulzusát a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga 2000-ben megrendezett X. Kongresszusán való részvételem és az ott hallot szülészetet érintő előadások jelentették.

A sors jóvoltából mindig, minden helyzetben megtaláltam a tanítóimat, támogatóimat a homeopátiás szakma hazai és külföldi kiválóságai körében és a szülészeti osztályon is. Az éppen aktuális osztályvezetőim liberalizmusa, a mindig készséges és tanulékony szülésznők partnersége, a kíváncsi és elfogadó várandósok egyre szélesedő köre egyaránt hozzájárult a klinikumban elért közös sikereinkhez.

Hosszú tanulási folyamat és sok tapasztalat után jutottunk el oda, ahol most tartunk. Odáig, hogy kórházunk honlapján, a Szülészeti Osztálynál hangsúlyosan szerepel a homeopátia. Ezzel a folyamattal itt kellő terjedelemben nem foglalkozhatunk, ezért csak hivatkozunk a homeopátiás oktató prezentációkra, az országos szülészorvosi és szülésznői konferenciákon elhangzott számos előadásra, a homeopátiás szaklapokban és szakkönyvekben megjelent vagy idézett publikációkra és a jónéhány – saját kutatásokkal megerősített – szülésznői szakvizsga témájául szolgáló homeopátiára.

Talán legismertebb és mindenki számára hozzáférhető a már 2002-ben publikált Homeopátiás protokolljavaslatunk a szülőszobai eseményekhez: AHOGYAN MI CSINÁLJUK … Homeopátiás protokoll-javaslat a szülőszobai eseményekhez 1

Szülésznőink tapasztalatok által megszilárdult hite szerint protokollunk működőképesnek, időtállónak bizonyult, s más szülészeti szakemberek hozzájárulásával is erősödött. Erénye, hogy a legfontosabb szereket tartalmazza, ugyanakkor tetszés szerint kiegészíthető, finomítható. Jó szívvel ajánljuk elolvasásra és alkalmazásra.

Osztályunkon kezdetektől fogva az ún. organotrop szerekkel készítjük fel és támogatjuk a vajúdás/szülés idején a folyamatokat, ezekkel előzhetjük meg, vagy társ-kezelhetjük a kórképeket. Néhány jellemző, könnyen felismerhető tünet alapján választjuk ki a leginkább odaillő szereket – egy szervrendszerre (pl. „női szervek”, emésztőrendszer), egy szervre (pl. méh, húgyhólyag), egy funkcióra (pl. véralvadás, tejtermelődés), egy tünetre (pl. oedema, kapilláris-vérzés), vagy érzelmi állapotra (pl. izgatottság, halálfélelem).

Ezekről, és azóta is helytállónak bizonyuló megfigyeléseinkről részletesen olvashatnak a fentebb említett protokollban.

Azt, hogy a homeopátia valóban hatékony a szülészetben is, a következőkre alapozzuk:

 1. szülésznőink, kollégáim és a nehéz szülésen már átesett szülőnők véleményére;
 2. egy véletlenszerűen kiválasztott 4 éves szakasz és a megelőző időszak statisztikáinak összehasonlítására;
 3. egyik szülésznőnk szakdolgozatára és az azt megalapozó kutatásaira;
 4. más szülészeti osztályokon látottakkal való összehasonlításra;
 5. a szakirodalom adataira.

A gyakorlatban a szülésznők tehetik a legtöbbet a homeopátia elterjedéséért a szülőszobában, hiszen ők kísérik figyelemmel a vajúdókat testileg-lelkileg – így nekik jár az elismerés. Jászberényben mára már kivétel nélkül mindenki alkalmazza a homeopátiás eljárásokat. Orvosaink bizalommal vannak irántuk és a módszerünk iránt. A dokumentációnak része a homeopátiás szerek feltüntetése – hivatkozva a protokollra.

A várandósok már az első találkozások alkalmával tájékoztatást kapnak a védőnőktől, aztán pedig a szülés-felkészítő tanfolyamokon. Örömmel tapasztaljuk, hogy senki sem tiltakozik a szerek ellen.

Már 2006-ban, a XXII. Országos Szülésznői Konferencián, Szentesen elmondhattam, hogy a homeopátiás szerek hatására:

 • a VAJÚDÁS IDEJE lényegesen csökken (primiparák esetében átlagosan egyharmadával, multiparáknál akár a felére);
 • a VAJÚDÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉPESSÉGE észrevehetően javul – ez jót tesz a magzatnak és kedvezően hat a szülőszoba légkörére;
 • a SZÜLÉS KÖRÜLI VÉRZÉSEK számottevően csökkennek: a szülés kapcsán végzett transzfúziók száma a harmadára csökkent a 2ooo előtti 5 évhez képest (amikor homeopátiás ellátásban még senki nem részesült, ám a transzfúziós indikációk változatlan voltak); és ami még fontosabb: látványosan csökkent az atóniás vérzés, ami a „Damoklész-kardja” a szülészek feje fölött, hiszen az ilyenkor fenyegető váralvadási zavar (DIC-szindroma) okozza az anyai halálozások zömét;
 • a PLACENTA LEVÁLÁS a korábbiakhoz képest a felére csökkent az osztályon; nekem öt év alatt sem valódi atónia, sem lepényleválás miatt nem kellett beavatkoznom;
 • a SEBGYÓGYULÁS: kevesebb fájdalommal, és - ha van - fele idő alatt felszívódó hematómával jár ─ évek óta nem láttam gyulladt gátsebet!;
 • LÁZ, INFECTIO elvétve fordul elő, s ha mégis, akkor könnyen kezelhető;
 • a SUBINVOLUTIO, VIZELET RETENTIO szignifikánsan ritkább, mint a homeopátia bevezetése előtt;
 • a szülést követően rövidebb a lábadozási idő, gyorsabb a REGENERÁLÓDÁS fizikailag és pszichésen egyaránt;
 • a MAGZATOK jobban viselik a vajúdás megterheléseit, kevesebb segítségre szorulnak közvetlenül a megszületés után és később is.

Összességében megállapítható, hogy a homeopátiás segítségnyújtással gyakoribbá válik az

„ideális szülés”.

Ha a homeopátia által kínált lehetőségeket kiterjeszthetnénk már a fogamzás előtti időszakra, további előnyökhöz juthatnánk: csökkenthetnénk a funkcionális meddőségek számát, a kora-terhességi zavarokat, valamint a hajlamot a későbbi szövődményekre.

Nagyobb odafigyelés, valamint a szülőnővel időben felvett és mélyebb kapcsolat esetén van esélyünk arra is, hogy rátaláljunk egy-egy alkati szerre. Álljon itt erre egy másutt még nem publikált példa.

Amióta a nők az egyenjogúságukért harcolnak, gyakran kerülnek Sepia állapotba. A terhesség alatt és a szülőszobán is sokszor találkozunk ezzel az alkattal, ezért szeretnénk külön bemutatni és egy esettel is reprezentálni ezt a fontos női szert.

A szer gyógyszerképe e szaklap olvasói körében ismert, de talán hasznos lehet, ha a várandósság és a szülés körüli jegyekkel bővebben foglalkozunk.

2oo6-ban a fővárosi Szent Imre Kórház szülészetének kezdeményezésére elindult „Bábafonó” elnevezésű szakmai tapasztalatcsere keretében a szülészet legnevesebb osztályai számára adhattuk át egynapos program keretében – homeopata szakorvosokkal karöltve – a részletes protokoll tényleges tapasztalatait.

Az alábbiakban idézek egyik szülésznőnk ez alkalommal elhangzott előadásából:

„Mi jellemzi a SEPIA várandósságát:

 • nehezen, vagy egyáltalán nem esik teherbe az orvosi beavatkozások ellenére sem;
 • a terhesség alatt tökéletes munkaerő akar maradni, de anyaként, feleségként is maximalista;
 • félelme, hogy nem tud megfelelni saját elvárásainak a terhesség miatt, hamar valóra válik;
 • ez a konfliktushelyzet nagyban hozzájárul a kora-terhességi éhgyomri hányáshoz, amit az evéskényszer sem old meg;
 • nem ritkák a középidős vetélések;
 • a terhesség előrehaladtával chloasma alakul ki az arcon, a linea alba pedig barnára színeződik;
 • sűrűn előfordul a terhességi gombás hüvelygyulladás, valamint a visszeresség;
 • „érzelemhiánnyal” küszködik, bár a felületes külső szemlélő előtt ezt jól rejti - erősnek mutatva magát;
 • a férje iránti közönyössége olyan mértéket ölthet, hogy a kórházban fekve elküldi őt, a látogatást is megtiltja neki, a nemi életet megtagadja tőle.

Ha időben észleljük a szerre jellemző tüneteket, előkészítésképpen néhány adag magas potenciát adjunk.

A szülőszobán

 • a már ismertetett előzmények, az alkati jegyek és a küllem tűnhet fel;
 • a Sepia terhesnél gyakori a túlhordás a magzattól való távolságtartás miatt;
 • figyelemfelhívó a férj elutasítása is;
 • feltűnően keményen bánik szeretteivel: „nyelve, mint a kés”;
 • vajúdás közben is könnyen elsírja magát, de egyedül akar maradni;
 • a vigasztalás ront az állapotán, az érintéstől valósággal viszolyog;
 • ha kimerül, csak erőteljes felszólításra reagál;
 • húzó fájdalmat érez, a székelési ingert indokolatlanul korán jelzi;
 • a koponya már csaknem az üregben van, maga előtt tolva a laza boltozatot, nem tágítva a méhszájat;
 • a kötőszöveti gyengeségnek köszönhetően nagyobb a placenta visszamaradásának és az atoniának a valószínűsége;
 • jellemző kép a magzat megszületését követően a tátongó szeméremnyílásban az előre esett uterus;
 • szereti a meleg fürdőt, gyakran választja a vízben szülést.

A Sepia gyermekágyasnál

 • nagyon gyakori a szubinvolúció, retenció miatti küret, valamint az utóvérzés;
 • a terhesség és a szülés alatt jellemző prolapsus-érzés megmaradhat a szülést követően is, húzó utófájások formájában;
 • kimerül a gyermek és a háztartás tökéletes ellátására törekvés miatt;
 • könnyen kerül a pszichózis állapotába, minek következtében semmi és senki nem érdekli, közönyössé válik gyermekével, férjével szemben is;
 • a kicsi, petyhüdt mellekben hamar tejhiány alakulhat ki, amiben a motiváció hiánya is szerepet játszik;

Az alkati tulajdonságokat idejekorán felfedezve néhány napig profilaktikusan adott magas potenciával megelőzhetjük a fent felsorolt gyermekágyi rendellenességeket.

PULSATILLÁT sokkal gyakrabban indikáljuk az átlagosnál. Ennek oka az, hogy a harmadik trimeszterben – a valódi alkattól függetlenül is – gyakran alakulnak ki a Pulsatillára jellemző tünetek az ekkor jelentkező neuro-endokrin hatásoknak megfelelően, valamint az anatómiai viszonyoknak köszönhetően.

Ezt Pulsatilla időszaknak (állapotnak) nevezzük. Ezidőtájt sokaknál figyelhető meg:

 • érzelmi labilitás (változékony hangulat, hajlam a depresszióra), a szülés közeledtével fokozódó érzékenység, egyre erősebb vágy a szeretetre, vigasztalásra, támaszra (orvost, szülésznőt választ, ha nem kap kellő törődést, orvost vált), mindent a legjobban akar csinálni;
 • hirtelen súlygyarapodás, növekvő vizenyő (az arcon is) és a kezdődő hipertónia a terhesség utolsó heteiben;
 • a magzat növekedésével és beilleszkedésével, a jósló fájásokkal járó pangás, mely visszereket, aranyeret idéz elő;
 • gyomorégés, szorulás;
 • fájdalmas jósló fájások, vándorló fájdalmak.

Pulsatilla állapot valóban gyakran indokolja a szer adását a szülés előkészítése során.

 • Elérhetjük vele a feszültség oldódást, a toxaemiás tünetek mérséklődését, a szövődmények csökkenését.
 • A szer hatására érettebbé váló méhszáj gyorsabb tágulást ígér.
 • Medencevégű, illetve változó fekvés esetén esély van a kedvező változásra.

A szülés-előkészítés kivitelezése: 32-38 hét között hetente, a szüléshez közeledve gyakorítva 1-1 adag C-30.

Érdemes már a várandósság harmadik trimeszterében észlelni a tüneteket és adni a szereket.

Hatékony terápiás módszer híján talán az orvoskollégákat is leginkább meggyőző, látványos eredmények dysmaturitás és olygohidramnion esetében érhetők el. Az ilyenkor – az előidéző okoktól függetlenül – adott Arnica-Secale páros időnként a magzatvíz mennyiségének meglepő, ultrahang vizsgálattal mérhető növekedését és a sorvadás megállását tapasztaltuk.

Fontos megjegyezni, hogy a Secale (anyarozs) alacsony potencia funkcionális határesetekben méhtevékenységet indikálhat. Ezt elkerülendő csakis D-21 vagy e feletti potenciát javaslunk. Bátran bízzunk a hígítások törvényszerűségeiben. Mi a C-30-cal várandósság alatt sosem észleltünk nem kívánt organikus hatást.

Ellenben nagyon is alkalmas a Secale alacsony hígítása szülés-indukcióra vagy a szülést követően uterotonikumként. Így, miután az Ergometrin, a Metergin kikerült a forgalomból, hiánypótló szerként is felfoghatjuk. A Caulophyllumnak az Oxotocinnal szemben van egy jelentős előnye: szelektíven csak a méh aktív szakaszára hat, míg az Oxitocin a placenta távozását akadályozhatja meg azzal, hogy a cervixre is tonizálólag hat.

A homeopátia szükségességét illetően egy kényszerű szünet tanulságai voltak számunkra a legmeggyőzőbbek. Ahogy az emberi elme is csak akkor értékeli testünk bennünket szolgáló egészséges funkcióit, amikor elveszítjük azokat – mi is akkor jöttünk rá, milyen értékes módszer van a birtokunkban, amikor az utóbbi években az addig minden szülőnő számára – diszkrimináció nélkül – rendelkezésre álló szerek központi kórházi finanszírozása anyagi fedezet hiányára hivatkozva csökkent, majd végleg megszűnt. Ebben az időszakban szülésznőink és orvosaink egybehangzó állítása szerint egyértelmű visszaesések mutatkoztak: több beavatkozás volt szükség (lepényleválasztás, császármetszés, vizelet-retenció miatti katéter) és észlelhetően növekedett a gyógyszerigény (antibiotikum, ocitocin-infúzió uterotonicum atonia és szubinvolúció miatt).

Kénytelenek voltunk a kismamák egy részével megvásároltatni szereket, illetve felelősségteljes szülésznők és néhány orvos saját szerkészletét használtuk fel. Azóta támogatóink segítségével megtaláltuk a módját, hogy az osztályunkon újra elérhető legyen kivétel nélkül minden hozzánk forduló számára a szükséges szer, és folytatódhasson az általunk meghonosított homeopátiás segítségnyújtás.

A homeopátiának köszönhető egyedülálló lehetőség a anya/magzat egység lelki állapotának pozitív befolyásolhatósága. Egyre inkább bebizonyosodik, amit a hozzáértő pszichológusok mindig is állítottak, hogy a szülés és annak megélése 95%-ban a lelki állapottól függ!

A felkészítés a fogamzásra és szülésre (epigenetikai kutatások szerint is) sokkal inkább a várandós lelki békéjének megőrzéséről szól a kritikus helyzetekben. A vajúdás fájdalma és félelme közepette valójában az érintett érzelmi és spirituális intelligenciája jelent a legtöbbet. Ezáltal megnövekszik a jelentősége a klasszikus homeopátia magas hígításban alkalmazott szereinek, újabban az „anyaszereknek”, a pszichés felkészítésnek és az olyan tudatos jelenlétet, megélést biztosító módszereknek, mint az általunk is alkalmazott mindfulness (éber figyelem).

Örömünk akkor teljesedik ki, amikor egy-egy háborítatlan vajúdást és gyengéd születést végigkísérünk figyelmünkkel, megnyugtató kommunikációval és persze a homeopátia bevált szereivel. Mindannyian, akik részesei vagyunk ilyen páratlan eseménynek, átérezzük annak jelentőségét, hogy sikerült számottevően megkönnyíteni a vajúdást, eloszlatni az ismeretlen és a fájdalom okozta önkéntelen szorongást, megritkítani a szülés körüli szövődményeket. Nagyszerű érzés látni a sokkal életrevalóbb és kevéssé megviselt jövevényt, akit boldog szülei zavartalanul ölelhetnek szívükre. Ez a közös élmény minden áldozatot megér.

És mára már saját kollégáim sem kételkednek a homeopátiában.

Munkatársaim nevében: Dr. Ördög János

2017. augusztusában

Jászberényi Szent Erzsébet Kórház 

 • 1. Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász: AHOGYAN MI CSINÁLJUK … Homeopátiás protokoll-javaslat a szülőszobai eseményekhez (készült az angol szülésznők homeopátiás jegyzete, Gerhard Köhler orvosi tankönyve, valamint a jászberényi Erzsébet Kórház szülészetén szerzett több éves tapasztalatunk alapján) www.mimnet.hu 2003.04.14.

Kapcsolódó oldalak

További oldalak

Értékeld a cikket: 
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 szavazat)

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.