Svájci bicska, svájci óra - svájci törvények

2016. április 6., szerda

Homeopátia, holisztikus gyógyászat, fitoterápia, akupunktúra és hagyományos kínai orvoslás. Mi a közös bennük? 

Egy szó, egy név: Svájc.  

2009-ben népszavazás döntött ebben az országban. A komplementer gyógyászatot az állami egészségügyi biztosítás támogatja az átlag svájci állampolgár számára 2012-2017-ig. 

A szolgáltatásokat átmenetileg téríti meg az egészségbiztosító, mert folyamatban van azon bizonyítékok összegyűjtése, hogy a négy kiegészítő orvosi gyógymód hatékony, eredményes és gazdaságos. 

A Belügyminisztérium március végén bejelentette,  hogy mára már kiderült, hogy ez a bizonyítás az adott szakterületek teljességére vonatkozóan nem lesz lehetséges. …A kiegészítő orvosi gyógymódok az egészségbiztosító által térített más orvosi szakterületekkel egyenértékűek. Bizonyos feltételek megléte mellett (a szokásos alkalmazás és kutatások, tudományos bizonyítékok, orvosi tapasztalat, képzés) a jóhiszeműség elve alapján az ellátást téríti a biztosító.

Vagyis egyértelművé vált, hogy jelenleg ezen gyógymódok működését a tudomány nem képes teljesen bizonyítani. 

Vajon ennek mi lehet a háttérben? A precizitásról, praktikumról, a racionalitásról híres svájciak hisznek egy olyan gyógyításban, amit nem lehet a kémia, biológia nyelvén megmagyarázni? Lehet, hogy kipróbálták és kiderült, hogy működik? Dönthet egy nép maga arról, kitől várja szenvedésében a gyógyulását? 

„Még az olyan komoly orvosi szaklapok mint a The Lancet szerint is a hivatalos orvoslás válságban van. A tudományos publikációk nagy része helytelen, reprodukálhatatlan és megbízhatatlan és nem állják ki az ismételt ellenőrzések próbáját. Sajnos a tudósok is tanácstalanok és nem látják a gyors kiutat. A legújabb adatok szerint a Bizonyítékokon Alapuló Orvoslás a gyakorlatban nem annyira működőképes, vagy erőteljes reformra szorul és keresi a kiutat.” „Ha a gyakorlatba ültetés lassan is halad, a hivatalos orvoslás átalakul és egyre inkább integrálódik a komplementer és tradicionális keleti gyógyászattal. A tudományos kutatások hatására egyre inkább teret kap benne a rendszerszemléletű orvoslás a holisztikus nézőpontjával, aminek a kifejlesztését az Európai Bizottság is támogatja."

hu.wikipedia.org/wiki/Alternatív_gyógymód

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.