Teák, illóolajok, borogatások - több évezredes tapasztalati gyógymód

2017. március 23., csütörtök

Dr. Babulka Péter előadása a gyógynövényekről

Folytatva nagy sikert aratott konferencia videó sorozatunkat, bemutatjuk Dr. Babulka Péter (fitoterapauata, gyógynövénykutató, ethnobotanikus) előadását, ami 2016 szeptemberében a MOTESZ-MHOE interdiszciplináris konferencián hangzott el.

Néhány érdekes gondolat az  előadásából: 

Tudta hogy a lósóska súlyos hasmenéses betegségeket képes gyógyítani? Személyes élményével kezdi előadását, egy erdélyi bélfertőzés kapcsán meséli el a lósóska bámulatos gyógyító hatását. 

Lósóska (Rumex species)A gyógynövényeket évezredek óta használja az emberiség. Korunkban jutottunk el oda, hogy a tapasztalati úton szerzett ismereteket a tudomány is igazolja. Az eltelt néhány ezer év akár  felfogható preklinikai gyógyszerkísérletnek is. 

A gyógynövények továbbra is jelen vannak a mindennapjainkban, hiszen a jelenleg használatban lévő gyógyszerek 74%-a gyógynövények hatóanyaga vagy abból eredeztetett vegyület. 

Az aroma terápiáról is sok érdekességet tudhatunk meg. Az aromaterápia korábban a fitoterápia része volt, ma már önálló tudományággá vált,  az 1900-ban megjelent magyar gyógyszerkönyv már 78 féle illó olajat használt.

Az illóolajok személyre szabott alkalmazása is lehetséges, a francia Maurice Girault szülész-nőgyógyász 1969-ben alkalmazta először az aromatogramm technikát, melynek lényege, hogy a betegeinek a saját speciális baktérium flórájukhoz igazodó illóolajokat választott, és ennek segítségével sikeresen kezelte a nőgyógyászati fertőzéseket. 

A gyógynövények a fogágybetegségek és szájüregi fertőzések kezelésében is nagyszerűen segítenek. Tudta hogy egy klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a  növényi szájviz egyenértékú volt  a klórhexidin tartalmű szájvíz hatásával, kedvezőtlen mellékhatások nélkül?

Hallgassa meg Dr. Babulka Péter előadását, melyből még sok hasznos és érdekes információt hallhat a gyógynövényekről!

Kapcsolódó oldalak

Homeopátia a mezőgazdaságban

Homeopátia a mezőgazdaságban
Gál Adrien, Dr.

Vajon mennyire egészségesek azok a pulykák, akik születésük óta számtalan oltásban és szinte folyamatos antibiotikum kezelésben részesülnek, mert különben a mélyalmos tartás miatt az állomány nagy része megbetegedne, elhullana? Vajon hogyan hat az egészségünkre, ha oltásokkal, antibiotikumokkal életben tartott pulykák húsát fogyasztjuk?

Mit érez? Mit gondol? Mit szeretne?

Dr. Barabás Katalin (PhD)
Katona Edit, dr.

Minden rosszban van valami jó – tartja a mondás. A „rossz” arra mindenképpen jó, hogy kikényszeríti a változást az emberből. A baktériumok társadalma vészes gyorsasággal terjeszkedik a fejlett országokban is, a hatásos antibiotikumok pedig fogytán vannak. Ez így elég rosszul hangzik; ideje hát stratégiát váltanunk. 

Valóban csak az antibiotikum segíthet?

dr. Peter Fischer (Londoni Királyi Integrált Orvostudományi Kórház kutatási igazgatója)
Gál Adrien, Dr.

Itt a január! Túl vagyunk a karácsonyi ünnepeken. Sok ismerőstől, pácienstől hallottam, hogy az ünnepek alatt betegek voltak – hányás, hasmenés vagy felsőlégúti, köhögős, náthás betegséget kaptak el, elrontva ezzel az ünnepi hangulatot. 

Antibiotikum barát vagy ellenség? Lehetőségek a rezisztenciakrízis küszöbén

A konfenrencia levezetését Dr. Velkey György, az MRE Bethesda Kórház igazgatója vállalta el.
-mhoe-

Milyen lehetőségeink, feladataink vannak az antibiotikum-rezisztencia problémájának csökkentésében? Hol a helye ma az antibiotikumoknak, a fitoterápiának és a homeopátiának? Mikor kötelező antibiotikumot használni és mikor kerülendő? Mikor vessük be a homeopátiás gyógyszereket és a gyógynövényeket?

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve
Rovat: 

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.