Megfigyeléses vizsgálatok - általános ismertető

2017. február 12., vasárnap

Eredményességi vizsgálatok rutin ellátási körülmények között

A homeopátia hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban. Kép forrása: Pixabay

A homeopátiás kezelés hatékony és költséghatékony a való életben is a megfigyeléses vizsgálatok szerint. Az egyik legátfogóbb ilyen felmérés a franciaországi EPI3. Emellett megfigyeléses vizsgálatokat más, különféle méretű népességcsoportokon is folytattak számos európai országban. A homeopátia így hozzáadott érték lehet az egészségügyi ellátásban.

A jól megtervezett követéses vagy megfigyeléses vizsgálatok nem túlozzák el a kezelés hatásának nagyságát a randomizált kontrollált vizsgálatokhoz (RCT) képest - írja a jónevű New England Journal of Medicine. Előnyük, hogy kisebb költséggel végezhetők és több páciens bevonható. 

A homeopátiára nézve pozitív eredménnyel végződő megfigyeléses vizsgálatokat rutin ellátási körülmények között is elvégezték. (Részletes irodalomjegyzék az egyes cikkeknél, illetve jelen oldal végén található.)

Akut középfülgyulladás és ADHD gyermekeknél

A homeopátia hasznos lehet nemkívánatos kezelések kiváltásában, mint pl. az antibiotikum használata akut középfülgyulladásban (acute otitis media, AOM), és a methylphenidate (Ritalin) használata hiperaktív-figyelemzavaros problémákban (ADHD) - erre számos jóminőségű megfigyeléses vizsgálatból következtetnek. 230, akut középfülgyulladásban szenvedő gyermek homeopátiás kezelésekor 72%-uk 12 órán belül fájdalommentessé vált. Ez 2,4-szer gyorsabb javulás, mint más vizsgálatokban. Szövődmény nem fordult elő, a kezelés ráadásul olcsó. Egy kevésbé akut problémában is hasonló eredményhez vezetett az egyénre szabott homeopátiás kezelés: 115 ADHD-s gyermeket kezeltek átlagosan 3,5 hónapig, 75%-uk olyan jól reagált a kezelésre (73%-os mértékben), hogy nem igényelt Ritalint (Frei). 

Német háziorvosi praxisok

Egy német egészségbiztosító szponzorálta azt a prospektív vizsgálatot, amelyben a homeopátia és az akupunktúra hatásait dokumentálták a páciens szerinti életminőség, a háziorvos szerinti állapotváltozás és a táppénzes napok számára vonatkozóan. Több, mint 900 beteget kezeltek homeopátiával, főként krónikus panaszokkal. A kezelés „közepesen-nagy mértékben” javította az életminőséget, és lényegesen csökkent a munkahelyi hiányzás (Güthlin).

Egyesült Királyság homeopátiás ambulanciái

Az Egyesült Királyság egyik homeopátiás egyetemi kórházi ambulanciáján folytatott megfigyeléses vizsgálatban 6 év alatt 6500 pácienst követtek nyomon, 23 ezer orvos-páciens találkozás során. A kontrollra érkező páciensek 70%-a javulásról, 50%-uk lényeges javulásról számolt be. A leggyakoribb diagnózisok a bőr-, neurológiai-, reumatológiai, gasztoenterológiai, pszichiátriai és fül-orr-gégészeti betegségek voltak. Legnagyobb javulást gyermekkori asztma és ekcéma, gyulladásos bélbetegségek, irritábilis bélszindróma, klimaxos panaszok és migrén esetében tapasztaltak (Spence). 

Egy másik angliai, TB-finanszírozott homeopátiás ambulancián 500 pácienst vontak be a felmérésbe, akik közül sokan csökkenteni tudták, vagy el is tudták hagyni a hagyományos kémiai gyógyszereiket a homeopátiás kezelés után. Ennek mértéke diagnózisokként változó volt: bőrbetegségben 72%-uknál sikerült ez, rákbetegeknél viszont nem volt csökkenés. A vizsgálat azt is megmutatta, hogy sokan azért keresnek homeopátiás megoldást, mert aggódnak a konvencionális kezelések biztonságossága miatt (Sharples).

Összefoglalás

A bemutatott európai (francia, olasz, német, angol) példák, emellett a holland és a svájci hatékonysági-költséghatékonysági vizsgálatok  is következetesen azt mutatják, hogy azok a páciensek járnak legjobban, akik integratív szemléletet képviselő orvoshoz fordulnak. Európában nagyobb hangsúlyt kell kapjon az öngondoskodás, a megelőzés és az egészségfejlesztés. A homeopátia hozzáadott érték [4] az egészségügyi ellátásban, kutatása tehát jó irányt jelent az egészségügyi rendszerek fejlesztésében.

Irodalomjegyzék 

  • Benson K, Hartz AJ (2000). A comparison of observational studies and randomized, controlled trials. New England Journal of Medicine, 342:1878-1886 [PubMed]
  • Concato J, Shah N, Horwitz RI (2000).Randomized, controlled trials, observational studies, and the hierarchy of research designs. New England Journal of Medicine, 342:1887-1892  [PubMed]
  • Frei H, Thurneysen A (2001). Homeopathy in acute otitis media in children: treatment effect or spontaneous resolution? Homeopathy, 90:180–182 [PubMed]
  • Frei H, Thurneysen A (2001). Treatment for hyperactive children: homeopathy and methylphenidate compared in a family setting. Homeopathy, 90:183–188 [PubMed]
  • Güthlin C, Lange O, Walach H (2004). Measuring the effects of acupuncture and homoeopathy in general practice: An uncontrolled prospective documentation approach. BMC Public Health, 4:6 [PubMed]
  • Spence D, Thompson EA, Barron SJ (2005). Homeopathic treatment for chronic disease: a 6-year university-hospital outpatiënt observational study. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 5:793–798 [PubMed]
  • Sharples F, van Haselen R, Fisher P (2003).  NHS patiënts’ perspective on complementary medicine.  Complementary Therapies in Medicine, 11:243–248 [PubMed]

További vizsgálatok olvashatók az ECH oldalán: http://homeopathyeurope.org/observational-studies/ , valamint honlapunk kapcsolódó oldalain.

Forrás

Kapcsolódó oldalak

Francia homeopata háziorvosok eredményessége

Francia homeopata háziorvosok eredményessége
Katona Edit, dr.

Hagyományos, homeopátiás és kevert típusú praxisokban vizsgálták a konzultációs-, gyógyszer- és járulékos költségeket. 800 francia háziorvos különböző típusú kezeléseinek költségvonzatait hasonlították össze. 36 %-kal alacsonyabb egészségügyi kiadást számoltak a homeopátiás praxisokban a TB terhére, mint a hagyományos praxisokban,nagyrészt a kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának köszönhetően, de kevesebb volt a táppénzes napok, a szakorvosi beutalások, kiegészítő vizsgálatok száma is. A homeopátiát alkalmazók életminősége jobb kevesebb krónikus betegségük miatt.

Homeopátia – hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Homeopátia – hozzáadott érték az egészségügyi ellátásban

Európa egyre nagyobb egészségügyi válság elé néz - ebben általános az egyetértés az EU egészségüggyel foglalkozó szakmai intézményeiben. Növekvő terhek nehezednek az egészségügyi rendszerekre az öregedő népesség, a krónikus betegségek növekvő gyakorisága (rákos betegségek, cukorbetegség és szívbetegségek), nagy kihívást jelentenek a mentális betegségek és az antimikróbás szerek elleni rezisztencia is.

Értékeld a cikket: 
Még nincs értékelve

Küldj egy cikket

Olvastál még hasznos cikket a témában? Küldd el nekünk a cikk linkjét!

A homeopata.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon homeopátiás képzettséggel rendelkező orvoshoz, gyógyszerészhez!

A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, a diagnózis megállapítását és a javasolt egészséges életmódot. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tünetei az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által megadott időn belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.